Väärinkäytökset kasvussa

Vähävaraisten yhteiset ruokailut ovat pandemian takia tauolla. Ruoka-apu on typistynyt kassijakeluun, mikä on lisännyt ongelmatilanteita.

kotimaa 12.03.2021 06:00
Päivi Ängeslevä
Elintarvikkeita jonotettiin Helsingin Myllypurossa lokakuussa 2020.
Elintarvikkeita jonotettiin Helsingin Myllypurossa lokakuussa 2020. © Emmi Korhonen/LK

Ruoka-avun väärinkäytökset lisääntyivät, kun hävikkiruoan jakelu siirtyi koronapandemian vuoksi sisätiloista niin kutsuttuihin leipäjonoihin. Näin kertoo Vantaan Yhteisen pöydän palveluesimies Hanna Kuisma.

Järjestö jakaa hävikkiruokaa jakelupisteisiin.

”Nykyisin ilmoituksia väärinkäytöksistä tulee Vantaalla viikoittain. Ennen ei juuri koskaan.”

Ongelmia on laidasta laitaan. Tavallisinta on ruoka-avun hamstraaminen ja pois heittäminen. On ruoanjakajia, jotka ottavat kuormasta parhaita tuotteita itselleen tai perheelleen. Avunhakijoita, jotka kiertävät leipäjonosta toiseen, vaikka kotona on ruokaa yli tarpeen.

On myös niitä, jotka pettyvät hävikkituotteisiin ja heittävät ne tienposkeen.

Väärinkäytöksille löytyy Kuisman mielestä yhteinen selitys. Ne johtuvat ”ruoka-avun taantumasta” eli siitä, että yhteisölliset ruokailut ja hävikkituotteiden valikointi sisätiloissa ovat vaihtuneet ruokajonoihin ulkoilmassa. Käteen saa valmiiksi pakatun ruokakassin.

Sisältö