Lajikato kiihtyy, halpa energia tyrehtyy – Tutkijat: Kapitalistinen järjestelmä ei selviä ilman vahvaa ohjausta

Tutkijoiden mukaan yhteiskuntien pitää hyvin nopeasti mullistaa tavat tuottaa ja kuluttaa energiaa, liikennettä, ruokaa ja asumista.
Kotimaa 4.9.2018 21:02
Autoja Töölössä Helsingissä.
Liikenteen ohjaus- ja hallintapalvelut on yhtiöitettu Traffic Management Finland -yritysryppääseen. © MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

Suomalainen tutkimusryhmä BIOS on kirjoittanut pohjamutia pöllyttävän taustapaperin ensi vuonna ilmestyvään YK:n kestävän kehityksen raporttiin. BIOS selvittää tekstissään, millainen talousajattelu ja -politiikka mahdollistavat ilmastonmuutoksen hillintään vaadittavat valtavat toimet.

Ryhmän mukaan halvan energian aika lähestyy loppuaan, ilmasto muuttuu odotettuakin nopeammin ja lajikato kiihtyy. Uuteen tilanteeseen sopivaa laajasti käyttökelpoista talousmallia ei ole kehitetty, mutta sopivia työkaluja on olemassa.

Ympäristöongelmien lisäksi yhteiskunnat ovat sormi suussa lisääntyvän epätasa-arvon, työttömyyden, hidastuvan talouskasvun ja kasvavien velkataakkojen edessä. Samalla mietitään, miten seuraavasta talouskriisistä selvitään.