Lähes miljoona suomalaista hoitanut kolesterolia statiineilla – tieto jättisatsauksen järkevyydestä puuttuu

Tutkimustuloksia statiinien kustannusvaikuttavuudesta on odoteltu jo kymmenen vuotta.
Tuula Malin
Kotimaa 15.7.2017 08:22
Kansaneläkelaitos on maksanut yli miljoona euroa tutkimuksesta, jolla oli määrä selvittää Suomessa  laajasti käytettyjen statiinihoitojen kustannusvaikuttavuutta. Turun yliopiston johtama hanke on kestänyt kymmenen vuotta. Edelleenkin on epäselvää, onko yhteiskunnan miljardisatsaus statiineihin ollu...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Aivan uskomatonta saada lukea tällaista.
Eikö oltaisi voitu ottaa selvää millaisia tutkimuksia ja tuloksia on esim. muissa Euroopan maissa tehty statiinien hyödyistä ja haitoista . Tietoa on olemassa tosi paljon ja sen perusteella esim. mieheni lopetti statiinien syömisen kolme vuotta sitten ja kunto on parantunut aivan hämmästyttävästi.
Ottakaa asioista selvää jos teillä on kielitaitoa.

Lääketutkimuksessa lääkkeiden haitat, joita myös sivuvaikutuksiksi kutsutaan, halutaan unohtaa. Korkeintaan niihin viitataan ”Keskeistä on potilaan sitoutuminen lääkehoitoon” -kaltaisilla korulauseilla, vailla kiinnostusta selvittää miksi potilaita on vaikea sitouttaa lääkehoitoon.

Kun on tutkimusotoksesta on karsittu pois ihmiset, joille lääkkeestä on ilmeistä haittaa, hoidon hyödyllisyys voidaankin aiempaa helpommin näyttää toteen. Tässäkään tutkimuksessa ei artikkelin mukaan ole edes vertailuryhmää. Masentavaa ajatella, että vielä 2010-luvullakin tällaista tutkimusta pidetään rahoittamisen arvoisena.