Liian hyvää lobbausta

Entinen puheenjohtaja Samuli Saarni haastaa Lääkäriliiton pitkäaikaisen linjan ja vaatii lääkäreiden määrän radikaalia lisäämistä. Liitossa ongelmana pidetään muun muassa terveyspalveluiden mainontaa.

Kotimaa 03.06.2021 07:30
Teksti Samuli suonpää
Samuli Saarni työskentelee nykyään terveydenhuollon johtamisen konsulttina.
Samuli Saarni työskentelee nykyään terveydenhuollon johtamisen konsulttina. © Jonne Räsänen

Suomi oli 1990-luvun alussa syvässä lamassa. Maan talous oli niin huonolla tolalla, että jopa lääkäreitä oli työttöminä, ensimmäistä kertaa Suomen historiassa.

Lääkäriliitto ilmoitti, että lääkäreitä koulutettiin liikaa ja vaati aloituspaikkojen radikaalia supistamista. Muuten uhkaisi lääkäreiden massatyöttömyys. Ennusteen mukaan vuonna 2000 maassa olisi jo 2 000 työtöntä lääkäriä.

Lääketieteellisten tiedekuntien opiskelupaikkojen määrä on 1970-luvulta alkaen perustunut sosiaali- ja terveysministeriön alaisten työryhmien arvioihin lääkäritarpeesta.

Lama-aikanakin työryhmän sihteerinä toimi Lääkäriliiton edustaja. Lääkäreiden huoli kuultiin, ja vuonna 1993 aloituspaikkojen määrää supistettiin kolmanneksella, 500:sta 350 paikkaan.

”1990-luvulla jäi tuhat lääkäriä kouluttamatta. Ja siitä vajeesta me kärsimme edelleen”, sanoo lääketieteen tohtori ja lääketieteen etiikan dosentti Samuli Saarni.

Sisältö