Lääkäriliitto: Ei eutanasialle – kyllä avustetulle itsemurhalle

”Oikea järjestys olisi laittaa ensin saattohoito kuntoon ja mahdollistaa avustettu itsemurha”, sanoo toiminnanjohtaja Heikki Pälve.
Teksti Katri Merikallio – Kuvat Markus Pentikäinen
Kotimaa 27.11.2016 08:30
Esko Seppäsen poika Kaapo sairastui sappitiehyen syöpään ja kuoli 37-vuotiaana vuonna 2010. Seppänen joutui seuraamaan poikansa kärsimystä kuukausien ajan ja ajatteli, ettei halua kenenkään joutuvan kokemaan vastaavaa. Hän itse sairastaa Parkinsonin tautia. Viisi entistä kansanedustajaa on tehnyt ka...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Pälve sekoittaa ilmeisen tahallisesti sedaation ja potilaan kuoleman aiheuttamisen lopettamalla ruoan ja nesteen antamisen. Kyse on aivan eri asioista, kuten Pälve hyvin tietää.

Eutanasia on vaikea asia, mutta keskustelua ei lainkaan helpota lääkärien kiemurtelu. Suurelle yleisölle, jopa lääkärikunnalle, lienee selvää, että Suomessa lääkärien toimesta edesautetaan etenkin vanhuspotilaiden kuolemaa lopettamalla ravinto ja nesteytys. Tätä tehdään joka ikinen päivä. Tämä voi toki tapahtua sedaation yhteydessä, mutta kyse on eri asiasta – eutanasiasta.

Asiasta ei tietenkään voi puhua, koska ollaan rikoslainkin suhteen heikoilla jäillä. Ehkäpä parempi henkilö keskustelemaan aiheesta olisi joku muu, kuin lääkärien edunvalvontajärjestön nokkamies.

Pälve: ”Potilas saa kipulääkkeen lisäksi unilääkettä kunnes sairaus vie hänet rajan yli.” Ymmärtääkseni tässä oikaistaan ja yksinkertaistetaan jo liian paljon. Onko ravinnon ja nesteytyksen lopettaminen kipulääkettä vai unilääkettä? Mitä sedaatiossa annetuista lääkkeistä voidaan pitää unilääkkeenä?