Lääkäriliiton Heikki Pälve: Suututtaa, että lääkäreiden maineen pilaavat ulkopuoliset

Kotimaa 26.11.2011 17:01

heikki pälve

Valelääkäriksi epäilty Esa Laiho pääsi ohittamaan osan soveltuvuustesteistä, koska hän sai viiden ylilääkärin todistukset toiminnastaan. Miten on mahdollista, että työtoverit eivät erota valelääkäriä oikeasta, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve?

”Tätä voi tietenkin kummeksua. Laiho on ollut miellyttävä ihminen ja hyvä manipuloija, joka on saanut hoitohenkilökunnan puolelleen. Hän on kertonut toimineensa lääkärinä Yhdysvalloissa ja tottuneensa siellä toisenlaisiin käytäntöihin. Lääkäreiden kesken on aina ollut tapana, että vanhempi neuvoo nuorempaa. Kyse on myös siitä, että kymmenen vuotta sitten kenellekään ei tullut edes mieleen, että kukaan esiintyisi lääkärinä ilman tutkintoa.”

Vaikeuttaako lääkärien välinen solidaarisuus esimerkiksi valelääkäritapausten paljastumista?

”Nämä tapaukset ovat tulleet ilmi juuri lääkäreiden ansioista. Tamperelaisen Juhani Zarianovin esimies teki selvityspyynnön Valviraan, ja Laihon tapauksessa kollegat toivat julki epäilykset. Vuonna 2004 paljastui afrikkalaistaustainen valelääkäri, myös hänen tapauksessaan esimiehet olivat aktiivisia.”

Kaksi kiinni jäänyttä lääkäriä työskenteli vuokralääkäriyhtiössä. Onko vuokralääkäreitä erityisen vaikeaa valvoa?

”En pidä vuokralääkäreiden käyttöä syynä ongelmaan. 13 prosenttia perusterveydenhoidon lääkäreistä on vuokralääkäreitä, ja heistä jotkut ovat olleet samassa työpaikassa kymmenenkin vuotta. Paljastuneet valelääkärit ovat toimineet myös suoraan julkiseen terveydenhuoltoon palkattuina.”

Mikä on vuokralääkärin palkkaavan yrityksen vastuu?

”Yrityksen tulee tarkistaa rekisteristä, että lääkäreillä on tarvittava tutkinto.”

Miten varmistetaan, etteivät valelääkäritapaukset toistu?

”Keskeistä on, että Valvira tarkistaa tutkinnon lähtöyliopistosta. Pitäisi myös arvioida, onko laillistamisen edellytyksenä oleva tentti sellainen, että se vaatii samantasoista osaamista kuin suomalaisesta yliopistosta valmistuneella on. Laiho läpäisi tentin ilman muodollista koulutusta, ja voi kysyä, onko se silloin riittävän vaativa.”

Miltä valvovan viranomaisen toiminta vaikuttaa lääkärin näkökulmasta?

”Lääkäriliitto teki juuri laajan kyselyn jäsenilleen ja 93 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Valviran on aina tarkistettava tutkintotodistuksen oikeellisuus yliopistosta. Totta kai se on vaivalloista, kun kyse voi olla kaukaisistakin maista. Mutta se on vain tehtävä.”

Pitäisikö Valviran muuttaa asennoitumistaan valvontatehtäväänsä?

”Siellä on oltu sinisilmäisiä. Mutta uskon, että Valvira on nyt oppinut.”

Myös pätevä lääkäri voi olla huono, pitäisikö potilaiden olla nykyistä kriittisempiä asioidessaan lääkärissä?

”Potilas-lääkäri-suhde perustuu luottamukseen, ja se on hoitotuloksenkin kannalta olennaista. Jos luottamus rikkoutuu, potilaalla pitää tietenkin olla mahdollisuus vaihtaa lääkäriä.”

Onko valelääkärikohu vaikuttanut potilaiden luottamukseen lääkärikuntaa kohtaan?

”Tuntuu, että on. Haastattelemistamme lääkäreistä 34 prosenttia näkee tapauksen uhkana potilaiden luottamukselle. Minua suututtaa, että lääkäreiden maineen pilaavat ulkopuoliset, joilla ei oikeastaan ole mitään tekemistä ammattikunnan kanssa.”

Miten luottamus palautetaan?

”Tässä asiassa katse kääntyy Valviraan. Valviralle on sattunut kämmi, ja heidän on se korjattava.”

Kuva Jukka Mykkänen.