Kuka on trolli ja kuka esittää vain mielipiteensä – ja ulottuuko Venäjän informaatiosota kaikkialle?

Yksittäisistä nettiprofiileista ei pysty päättelemään, esittävätkö kirjoittajat omia mielipiteitään vai toimivatko he ylhäältäpäin tulevien käskyjen mukaan jopa maksusta.
Teksti Aurora Rämö – Kuvitus Outi Kainiemi
Kotimaa 1.10.2016 10:37
Ajatus lähti Carl Haglundista. Puolustusministerinä toiminut Rkp:n puheenjohtaja oli huomannut syksyllä 2014, miten hänen sosiaalisen median tilinsä olivat täyttyneet Venäjä-mielisistä kommenteista. Ukrainan kriisi oli puhjennut samana keväänä. Jessikka Aro, Yleisradion ulkomaantoimittaja, oli kirjo...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Ruotsi on päättänyt liittyä Naton propagandan vastaiseen Stratcomiin. Stratcom-jäsenyyden on määrä kohentaa Ruotsin psykologista maanpuolustusta.
Eikö meidänkin pitäisi siihen liittyä kun natopartnereita ollaan?

Stalinisteista on tullut Putinisteja. Isonvihan aikana oli käsite ryssänrenki, he olivat tulkkeja, jotka osallistuivat orjakauppaan pohjanmaalla,kun lapsia ja nuoria vietiin Venäjälle. Suomessa on suuri joukko ihmisiä ,jotka haluavat olla vallankumouksellisia ihan miten hyvänsä. Venäjä toimii kuten se toimi 70-luvulla suuren opiskelijaliikkeen aikana,rasismin vastainen mielenosoitus oli kuin kopio tuosta ajasta. Sytyttimenä toimi Suomen vastarintaliike ,joka on kopio Ruotsin vastaavasta. Venäjän epäillään rahoittavan ko liikkeitä. Ruotsi on tunnustanut tilanteen ,miten on meillä? Eduskunnan käytävillä liikkuu ihmisiä, jotka olivat 70-luvulla mukana,ovatko he unohtaneet?

Tässä alustuksessa tulee esille kaikki ne syyt miksi en ole enkä tule menemään facebookkiin. Sehän on täynnä pelkkää toisten ohi huutamista. Siitä tulee pää kipeäksi. Jos ihmiset jättäisivät tuollaiset välineet ja.siirtyisivät vaikkapa twitterin käyttäjiksi, jossa voi itse valita mitä seuraa, niin loppuisi nuo some-myrskytkin. Jotka on muuten siitä hauskoja että vain pieni osa suomalaisista näkee niitä, suurimmalle osalle ne on aivan jotain muuta kuin lööppikamaa. Saattaa olla että media itse tekee niistä suuria numeroita.

Niin ja vain facebookin kaltaiset välineet mahdollistavat nettipropagandan. Siksi vastustan niitä.

Trolliarmeija myös estää asiallisen keskustelun, jota demokratiassa tarvitaan. Kun asiakysymysten sijaan huudellaan henkilökohtaisuuksia keskustelu loppuu ja tavoiteltu tulos on saavutettu: pelko.
Onneksi on näitä raudanlujia ihmisiä, jotka ovat uskaltaneet jatkaa trolliarmeijasta ja infovaikuttamusesta kertomusta. He ovat tehneet suuria henkilökohtaisia uhrauksia. Siitä kiitos.

Kirjoittaja esittää trollin tuntomerkeiksi Naton ja USAn arvostelun,
sekä lehtien Natopropagandan moittimisen.
Näillä kriteereillä pyydän saada littyä tuohon trolliarmeijaan.
Asiattomampaa ja propagandistisempaa tekstiä saa etsiä
lyhty kourassa.

Naton ja USA:n arvostelu on Pietarin trollitehtaan pääasiallinen tehtävä. TV1:n venäjänkielisessä ohjelmassa oli pietarilainen toimittaja, joka oli perehtynyt tähän taloon. Pääkohteita oli englanninkielellä tapahtuva trollaus Natoa ja USA:ta vastaan, Myös Ukraina oli usein tapetilla.
Häneltä kysyttiin trollataanko talossa myös suomeksi? Hän vastasi ettei ole törmännyt tällaiseen. Syyksi hän sanoi että Suomessa on ”hyödyllisiä” riittävästi omasta takaa, joten tarvetta ei ole ollut. Ehkä ilmottauduitkin tähän porukkaan.

Missä maailmassa elää henkilö, joka puhuu Paasikiven-Kekkosen linjasta?