Kristitytkö maailman vainotuin ihmisryhmä? Asiantuntijat kritisoivat vainoraportista tehtyjä päätelmiä

Raportin taustalla oleva Open Doors -järjestö saa muun muassa kolehtikeräyksistä rahaa vainon uhrien auttamiseen. SK:n selvityksessä kävi ilmi, että valtaosa kerätystä rahasta kuluu palkkoihin ja viestintään Suomessa.
Kotimaa 21.1.2021 07:27
Samuli Suonpää
Open Doors -järjestön tuoreimman raportin mukaan kristityt kokevat voimakkainta vainoa Pohjois-Koreassa, Afganistanissa, Somaliassa ja Libyassa. Raportin tarkastelukausi on 1.10.2019 – 30.9.2020. © Open Doors Finland

Vainottuja kristittyjä auttava Open Doors -kansalaisjärjestö julkaisee vuosittain tammikuussa World Watch List -katsauksen kristittyjen vainoista. Vuodesta 1993 alkaen julkaistussa raportissa tarkastellaan kristittyjen uskonnonvapaustilannetta ympäri maailmaa ja sen perusteella on koottu luettelo maista, joissa kristityt kärsivät suurinta vainoa.

Tammikuussa 2021 julkaistussa raportissa syrjintää, epätasa-arvoista kohtelua ja vainoa kärsivien kristittyjen määrä on järjestön mukaan noussut 340 miljoonaan. Nyt vainoa lisää erityisesti koronapandemia. 

Suomessa Open Doorsin asiaa pitää esillä eniten kristillinen lehdistö, mutta viestiä kristityistä maailman vainotuimpina saa lukea sekulaaristakin mediasta. Myös Suomen Kuvalehti on vuonna 2019 kirjoittanut raportista ja kristittyjen vainoista.