Koulutus säästökuurilla

Kaksi viimeisintä hallitusta ovat leikanneet koulutuksesta liki 1,5 miljardia euroa. Tulos: tasa-arvo heikkenee, samoin opetuksen laatu. Alueelliset erot kasvavat.

Teksti
Petteri Lindholm
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vuodesta 2011 jatkuneet koulutusleikkaukset ovat vieneet lähes puolitoista miljardia euroa suomalaisesta koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta alkaen.

Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitus leikkasi etenkin ammattikorkeakoulujen rahoitusta. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) kaudella kovimmalle kulukuurille ovat joutuneet yliopistot ja ammattikoulut.

Asiantuntijoiden mukaan leikkaukset ovat johtaneet koulutuksen tasa-arvon ja opetuksen laadun heikkenemiseen ja opetustuntien vähentymiseen. Alueellinen tasa-arvo rapautuu, kun aiempaa suurempi osa koulutuksen rahoituksesta on jäänyt kuntien vastuulle.

Turun yliopiston kasvatustieteiden laitoksen johtaja Risto Rinne korostaa, että leikkausten vaikutukset näkyvät vielä pitkän ajan päästä. Ajatus Suomesta koulutuksen mallimaana joudutaan tulevaisuudessa kenties kuoppaamaan.