Koulusurmat: Miten ehkäistä uudet hirmuteot?

Kotimaa 3.10.2008 11:14

Jokelan ja Kauhajoen tragedioille etsitään sekä syntipukkeja että ratkaisuja. Professori Lea Pulkkisen mielestä hirmutekoja ei ehkäistä psykiatrian keinoin. Kouluja on yhä uhattu eri puolilla Suomea. Lue kooste viime päivien Kauhajoki-tapahtumista ja -kommenteista.Matti Juhani Saari, Kauhajoki

Poliisi eristi koulusurmaaja Matti Saaren asunnon Kauhajoella 24. syyskuuta 2008.

Kouluja on edelleen uhattu ympäri Suomea. Tampereella nuori mies jäi kiinni Kaarilan kouluun kohdistuneen uhkauksen vuoksi. Syyttäjän mukaan uhkaukset johtavat miltei poikkeuksetta syytteeseen, ja niistä voi saada jopa vuoden vankeustuomion.

Keskusrikospoliisi tutkii internetin keskustelupalstalle kirjoitettua uhkausta, jossa kirjoittaja aikoo hyökätä Kajaanin Kätönlahden koululle ensi maanantaina. Viestin jälkeen poliisi on saanut useita kansalaisten yhteenottoja aiheesta.

Poliisi on aloittanut tutkinnan viestin lähettäjän tunnistamiseksi ja tavoittamiseksi. Viestistä on ilmoitettu keskustelupalstan ylläpitäjälle, ja se on poistettu foorumilta.

”Otamme uhkauksen vakavasti, mutta taktisista syistä poliisi ei kommentoi asian johdosta tehtäviä poliisitoimenpiteitä. Kätönlahden koulu on tietoinen asiasta, kertoo rikosylikomisario Ari Kylmäniemi Kajaanin poliisista.

Kätönlahden koulu on peruskoulu, jossa opiskelee yli 500 lasta ja nuorta esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan asti.”

Heinolan Lyseonmäen koulun oppilailla jäi perjantain koulupäivä väliin uhkauksen vuoksi, kertoo Ilta-Sanomat. Koulupäivän peruuttamiseen johtanut uhkaus tuli erään koulun oppilaan kännykkään, mutta uhkausviestin lähettänyt henkilö otettiin kiinni perjantaiaamuna ennen kymmentä. Poliisi eristi alueen, mutta tilanne on siltä osin palannut jo normaaliksi.

Uhkauksesta epäilty
kiinni Tampereella

Tampereen poliisi otti torstaina kiinni koulu-uhkailusta epäillyn nuoren tamperelaismiehen. Uhkailun ja sen synnyttämien huhujen vuoksi kaksi koulua jouduttiin sulkemaan Tampereella torstaiaamuna. Perjantaina koulutyö jatkuu normaalisti.

Uhkailu osoittautui ilkivallaksi, eikä mihinkään kouluun kohdistunut todellista uhkaa.

Poliisi tutkii tapahtumia laittomana uhkauksena. Nuori mies on syntynyt vuonna 1989, joten hän on rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan.

Uhkailu kohdistui Länsi-Tampereella toimivaan Kaarilan kouluun. Huhut levittivät uhkausta myös Kalevan lukioon, joka sekin jouduttiin sulkemaan. Päätöksen koulutyön keskeyttämisestä tekivät koulujen rehtorit.

Poliisin mukaan tapahtumaketju alkoi tiistaina, kun nuori mies esitti kahdelle Kaarilan koulun oppilaalle linja-autossa uhkaavia vihjailuja, jotka viittasivat samankaltaisiin tapahtumiin kuin Kauhajoen kouluammuskelu. Tapaus käynnisti huhumyllyn koululaisten keskuudessa. Opettajat saivat tietää asiasta keskiviikkona ja tekivät ilmoituksen poliisille.

Lea Pulkkinen: Psykiatrialla
ei estetä hirmutekoja

Psykologian professorin Lea Pulkkisen mielestä Kauhajoen ja Jokelan kaltaisia kriisejä ei ehkäistä lisäämällä varoja nuorisopsykiatriaan.

”Välittömässä kriisitilanteessa on tietenkin hoidettava ne, jotka kriisin uhreiksi joutuvat, mutta tällä ei ennaltaehkäistä seuraavia vastaavia hirmutekoja, Pulkkinen sanoi eilen torstaina Yle uutisille.

Pulkkisen mukaan Pisa-tutkimuksella paistattelu voidaan unohtaa, sillä tutkimus ei kiinnitä huomiota ongelmiin.

”Siinä on jäänyt esimerkiksi huomaamatta lasten oma viesti siitä, että suomalaiset lapset eivät pidä koulusta.”

Koululaitos ei Pulkkisen mielestä kaipaa lisää kuraattoreita ja psykologeja, vaan paremman opetussuunnitelman. Lapset eivät löydä omia vahvuuksiaan, ja liian moni joutuu kokemaan epäonnistumista ja jää syrjään.

”Nykyinen kilpailu kaikenlaisista suorituksista johtaa siihen, että häviäminen kasautuu, kun keskitytään älyllisiin toimintoihin”, Pulkkinen sanoi.

Päivi Lipponen: Vastuu
sysätty väärälle taholle

Kansanedustaja Päivi Lipposen (sd) mielestä vastuut Kauhajoen koulusurmista ovat kääntyneet päälaelleen, jos aseen hallussapidosta ratkaisun tehnyt poliisi saatetaan ainoaksi vastuunkantajaksi. Lipposen mielestä kyseinen poliisi on joutunut kohtuuttomaan tilanteeseen.

”Kauhajoen koulusurmassa vastuu on vietävä organisaation huipulle. Asiaa ei voi laittaa yksittäisen poliisin syyksi. Nyt huomio on kohdistettu vastuuketjun väärään päähän”, Lipponen sanoo julkisuuteen lähettämässä tiedotteessaan.

Lipposen mielestä koulusurma on tutkittava pohjia myöten, ja vastuukysymykset on selvitettävä.

”Näin suuressa onnettomuudessa on kyse koko organisaation vastuusta. Hallitus ei korjannut Jokelan koulusurman jälkeen lainsäädäntöä eikä poliisien ohjeistusta. Vasta nyt Kauhajoen surmien jälkeen hallitus on alkanut toimia. Miksi toimeen ei tartuttu heti Jokelan murhenäytelmän jälkeen?”

Uhkailu johtaa lähes
poikkeuksetta syytteeseen

Nuorten pilanpäiten tekemät pommiuhkaukset tai ampumisella uhkailut johtavat lähes poikkeuksetta syytteeseen, kertoo aamulehti. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen harkintaan tulleista puolesta tusinasta nettiuhkauksesta vain yhdestä ei annettu tuomiota. Kalske aikoo jatkaa tiukkaa linjaansa.

”Tähän saakka tuomiot ovat olleet sakkoja, mutta perättömän vaarailmoituksen tekemisestä voi seurata jopa vuosi vankeutta.”

Poliisi seuraa nyt entistä tarkemmin internetiä, jossa tehdyt uhkailut menevät valtakunnansyyttäjänviraston käsittelyyn.

Valtion rahoitusta
jälkihoitoon

Kauhajoen tragedian jälkihoitoon ja psykososiaalisen tukeen haetaan valtion rahoitusta.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin erikoislääkäri Asta-Leena Hakalan mukaan rahaa halutaan hankkeelle, joka käsittää tuen tarpeen alueella laajasti.

Keskeisenä kohteena on Kauhajoki, mutta jälkihoito ulotetaan laajemmin Seinäjoen sairaanhoitopiirin alueelle, mukaan luettuna koko Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

”Ensisijaisena kohteena ovat uhrien omaiset ja läheiset. Sitten huomioidaan opiskelijat, opettajat ja muu henkilöstö sekä kuntalaiset”, Hakala sanoo.

”Kriisityötä seuraa pitempiaikainen hoito ja terapia. Hanke on tarkoitettu ensisijaisesti ensi vuoden loppuun, mutta varaudumme parin vuoden jatkoon, koska oireilu tulee olemaan aaltomaista. Tämä on valitettavasti jo Jokelasta opittu.”

Hakalan mukaan kriisiavun järjestämiseen osallistuu myös Kauhajoen ympäristökuntia.

Uhrit voidaan
haudata

Kauhajoen kouluampumisen uhrit voidaan nyt haudata.

Keskusrikospoliisista kerrottiin torstaina, että oikeuslääketieteelliset tutkimukset on saatu siihen pisteeseen, että vainajat luovutetaan omaisille. Uhrien omaisten kanssa on keskusteltu ja sovittu tapauskohtaisesti luovutuksesta.

Viranomaiset ovat toimittaneet oppilaille ja opettajille joukon tavaroita, jotka jäivät oppilaitoksen tiloihin ampumisen aikaan. Vaille omistajaa jäänyt omaisuus on otettu talteen, jotta koulussa päästäisiin tekemään korjaus- ja muita töitä. Poliisin mukaan tapahtumapaikan eristys on purettu.

”Me olemme saaneet tapahtumapaikan tutkittua niin kuin on suunniteltu, ja sieltä ovat ilmeisesti varusmiehet myös jo tänään poistuneet paikalta”, kertoi tutkinnanjohtaja rikostarkastaja Jari Neulaniemi keskusrikospoliisista torstaina iltapäivällä.

Tutkinnanjohtajan mukaan teon motiivi ei ole aiemmin kerrotusta tarkentunut.

Saaren jälkeensä jättämästään kirjallisesta materiaalista on käynyt ilmi hänen vihansa ja inhonsa yhteiskuntaa kohtaan.

Tutkimuksissa ei ole edelleenkään paljastunut viitteitä siitä, että Matti Saari ja Jokelan kouluampuja Pekka-Eric Auvinen olisivat olleet kanssakäymisessä keskenään.

Poliisilla ei ole myöskään tietoa, kuka on mahdollisesti kuvannut Saaren ampumavideoita, jos joku toinen henkilö tapahtumia ylipäätään on taltioinut.

Paatero: Veritekoja
ei estetä kielloilla

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero pohtii Kauhajoen tapahtumia ja niiden jälkiseuraamuksia omassa blogissaan. Hänen mielestään niitä ei kyetä estämään millään kielloilla ja kontrolleilla tulevaisuudessakaan.

”Eräs asia on kuitenkin kaikkien tulevaisuuskyselyjen ja analysointien kärjessä. Suurin sisäisen turvallisuuden uhka Suomessa on syrjäytymiskehitys. Ei siis järjestäytynyt rikollisuus, ei internet-maailma, ei terrorismi, vaan syrjäytyminen. Se luo pohjaa ja mahdollisuuksia monille ei-toivotuille kehitystrendeille, kuten raa’alle väkivallalle ja ääriryhmittymille”, Paatero kirjoittaa.

”Jos tämä tunnustetaan, vastatoimien täytyy olla pitkäjänteisiä ja koko yhteiskuntaa ravistelevia ja ennen kaikkea kaikkien yhteisvastuuta vaativia. Poliisin näkökulmasta näkymä on aika lohduton. Me emme yksin pysty tekemään paljoakaan. Kun asiasta tulee poliisiasia, ihminen on usein jo menetetty väärille vaikutteille niin syvästi, ettei muu kuin jokin hyvin järisyttävä henkilökohtainen kokemus voi siihen enää vaikuttaa, eivät yhteiskunnan toimet.”

Paateron mielestä olisi tarkkaan mietittävä, mikä on tärkeää – ihmisten intimiteettisuoja vai turvallisuus. ”Keiden kaikkien on aktiivisesti annettava tietoja viranomaisille? Kyllä nyt lienee niin, että tietosuojan olisi väistyttävä ainakin jonkin verran.”

”Tarkoituksena ei tietenkään ole tavoitella poliisivaltiota, jossa kaikkia tarkkaillaan kaiken aikaa. Senhän toki tietävät kaikki, ettei se ole edes mahdollista näillä poliisin resursseilla”, Paatero kirjoittaa.

”Eikä edes silloin, jos poliisien määrää lisättäisiin vaikkapa tuhannella, mikä vastaisi esimerkiksi Ruotsin ja Norjan tämän hetkisen päätöksenteon linjauksia.”

Teksti
SK netin toimitus

Kuva
Antti-Aimo Koivisto / Lehtikuva

Käytetyt lähteet
STT:n uutisia eri medioissa
Ilta-Sanomat
Aamulehti
Uusi Suomi
Poliisiylijohtaja Mikko Paateron blogi

Keskustelu
Jokela, Kauhajoki: Miksi taas?

SK netin blogeissa
Max Payne Kauhajoen varjossa (Kalle Kinnunen, Kuvien takaa, 1.10.2008)
Pohjanmaasta, webistä ja sosiaalisesta kontrollista (Marko Maunula, Tiellä Valkoiseen taloon, 25.9.2008)
Viikon Valopää: Mikko Paatero (Matti Simula, PolKom.fi, 25.9.2008)
Kiusaaminen vai konsolipelit (Kalle Kinnunen, Kuvien takaa, 24.9.2008)
Eduskunta järkyttyi (Matti Simula, PolKom.fi, 23.9.2008)

Kauhajoki-uutisointia SK netissä
Voiko pahuuden kitkeä pois ihmisestä? (SK netti 4.10.2008)
Miten ehkäistä uudet hirmuteot? (SK netti 3.10.2008)
Matti Saari halusi ”aina murhata mahdollisimman paljon ihmisiä” (SK netti 1.10.2008)
Miksi rattijuoppo Matti Saari sai aseluvan? (SK netti 29.9.2008)
Ilta-Sanomien mukaan Matti Saaren aseen takavarikoinnista oli jo annettu määräys (SK netti 27.9.2008)
Sisäministeri Holmlund saa kansan ja poliisien tuen (SK netti 26.9.2008)
Kauhajoen koulusurmaaja Matti Saari: käytös muuttui viikonloppuna (SK netti 25.9.2008)
Kriisipsykologi Soili Poijula: Aseen helppo saatavuus keskeinen tekijä (SK netti 25.9.2008)
Jokela-selvitys edennyt ennätysmäisen hitaasti (SK netti 25.9.2008)
Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat: KRP tehostaa netin valvontaa (SK netti 25.9.2008)
Olavi Sydänmaanlakka : ”Kyllä tämä oli nähtävissä” (SK netti 24.9.2008)
”Vaarallinen syrjäytymisen muoto syntynyt Suomeen” (SK netti 24.9.2008)
Vihjepuhelin avattu, uhrien omaisille ilmoitettu, käsiaseiden kiellossa ongelmia (SK netti 24.9.2008)
Miksi lapsesta kasvaa paha (SK netti 24.9.2008)
”Hengenheimolaiset löydetään yhä varmemmin netistä” (SK netti 24.9.2008)
Kauhajoen surmaaja: Matti Juhani Saari (SK netti 24.9.2008)
Jokelan jälkeen satoja nettiuhkauksia (SK netti 23.9.2008)
11 uhria (SK netti 23.9.2008)
”Videoista oli soitettu jopa ulkomailta asti” (SK netti 23.9.2008)
”Hyvinvointivaltion alasajolla on seurauksensa” (SK netti 23.9.2008)
Poliisi kuulusteli epäiltyä ennakolta (SK netti 23.9.2008)
9 kuollutta (SK netti 23.9.2008)
Poliis: Uhreja on useita, ampujaa viedään sairaalaan (SK netti 23.9.2008)
Surmasiko kouluampuja itsensä? (SK netti 23.9.2008)
Netin keskustelupalstoilla arvaillaan jo ampujaa (SK netti 23.9.2008)
Poliisi: Kauhajoella ehkä useita kuollut (SK netti 23.9.2008)

Lisää aiheesta
Stakes: Työntekijöille ja vanhemmille tietoa kouluampumisen käsittelyyn (1.10.2008)
Sisäasiainministeriö linjasi: Käsiaseelle ei lupaa ensimmäisenä aseena (29.9.2008)