Vuoto horjuttaa luottamusta

Uutisanalyysi: Salaisten asiakirjojen vuoto Helsingin Sanomille saattaa lopulta paljastua vahingoksi. Puolustusvoimille tapaus on silti äärimmäisen kiusallinen.

Kotimaa 13.07.2019 17:36
Tuomas Pulsa
Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 16. joulukuuta 2017 artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Artikkeli perustui osin salaiseen aineistoon. Sen vuotamisesta on käynnistetty esitutkinta.
Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 16. joulukuuta 2017 artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Artikkeli perustui osin salaiseen aineistoon. © MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

STT uutisoi perjantaina 12. heinäkuuta, että kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Tutkinta liittyy tapaukseen, jossa sotilastiedustelun salaisia asiakirjoja vuodettiin Helsingin Sanomille.

Juuri mikään sotilastiedustelun toiminnasta ei ole julkista. Jopa perusasiat, kuten henkilöstön määrät ja budjetti, ovat salattua tietoa. Tiedustelun tuottama tieto on vieläkin tarkemmin varjeltua ja vain harvojen käytössä.

Nyt tämän koneiston ylimmällä paikalla toiminutta henkilöä epäillään tietovuodosta.

Alafuzoff on Pääesikunnan tiedusteluosaston eli Suomen sotilastiedustelun entinen päällikkö. Hän johti sotilastiedustelua vuosina 2007–2013.

Sittemmin hän siirtyi koko Euroopan unionin sotilastiedustelun johtajan tehtäviin, mistä jäi eläkkeelle vuonna 2016.

Sisältö