Koskettelua ilman lupaa

Kustannusyhtiö WSOY kehotti kirjailija Panu Rajalaa kaksi kertaa lopettamaan kustannustoimittajan häirinnän.

Kotimaa 27.02.2018 14:42

Panu Rajala huhtikuussa 2017. © JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Suomen Kuvalehti paljasti 22. helmikuuta, että Tampereen yliopiston entiset teatterin ja draaman tutkimuksen opiskelijat syyttävät entistä professoriaan, kirjailija-tutkija Panu Rajalaa seksuaalisesta häirinnästä vuosituhannen vaihteessa.

Lisäksi opiskelijat kertovat Rajalan suhtautuneen piittaamattomasti häirintätapauksiin, joihin oppiaineen opettaja tuohon aikaan syyllistyi.

Opettaja on sama henkilö, joka irtisanottiin Helsingin Kallion lukiosta tammikuussa 2018 seksuaalisen häirinnän takia.

Rajala selitti omaa toimintaansa viittaamalla muun muassa ”ronskiin hevoshuumoriin”.

”Ei siinä mitään tarkoituksellista tendenssiä tai pyrkimystä mihinkään toimintaan ollut. Kaipa sitä siihen aikaan sitten irroteltiin, mutta en todellakaan muista.”

Todellisuudessa kyseenalainen käytös ei jäänyt ”siihen aikaan”, vaan on jatkunut myös viime vuosina.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan kustannusyhtiö WSOY puuttui vuonna 2016 kaksi kertaa Rajalan häiritsevään käytökseen WSOY:n työntekijää kohtaan. Häirinnän kohteena oli Rajalan Eino Leinosta kertovan Virvatuli-kirjan kustannustoimittaja.

Ensimmäisessä tapauksessa Rajala oli ryhtynyt kaksin käsin koskettelemaan naisen käsivartta heidän katsoessaan arkistossa kirjaan tulevia kuvia. Myöhemmin samana vuonna Rajala tarttui naista illallistilaisuudessa olkapäistä ja kertoi halunneensa koko illan kosketella häntä.

Kustannustoimittaja lopetti yhteistyön kirjailijan kanssa jo ensimmäisen tapauksen jälkeen. Tilalle tuli toinen henkilö. Kirja tehtiin suunnitellusti ja se ilmestyi keväällä 2017.

”Ajattelin että tämä olisi sovinnon ele, hyvästelevä, kaunis ele.”

Panu Rajala kiistää ahdistelleensa kustannustoimittajaa seksuaalisesti. Hänen mukaansa ensimmäisessä tapauksessa oli kyse kuvien katseluun liittyvästä innostuksesta. Arkistossa oli ahdasta istua niin, että molemmat henkilöt voivat katsella kuvia, Rajala sanoo.

”Siinä minä innostuneena joistain kuvalöydöistä kosketin häntä olkavarteen kämmenselällä pari kertaa. Se oli ohimenevää spontaania koskettelua, joka on ollut aina tapanani.”

Rajalalla on  oma näkemyksensä myös myöhempien, illanviettoon liittyneiden tapahtumien kulusta.

”Tartuin häntä toisesta olkapäästä kevyesti. Olin mielestäni leikkisä, hauska ja sovinnollinen ja sanoin: huomasitko, että en millään lailla lähentynyt sinua tämän illallisen aikana.”

Eikö teille tullut mieleen ensimmäisen huomautuksen jälkeen, että onko toista kertaa viisasta mennä koskemaan, jos toinen on jo sanonut, että tämä ei ole miellyttävää?

”Kevyesti kosketin häntä olkapäälle. Ajattelin että tämä olisi sovinnon ele, hyvästelevä, kaunis ele. Ajattelin, että voisin hyvittää tällä ystävällisyydellä [edellisen tapauksen]”.

”Sain tapauksen jälkeen taas toisen asiallisen toiveen, että yhtiössä on tällainen säännöstö ja niin edelleen”, Rajala kertoo.

Rajala kertoo olevansa huomautuksen antaneen tietokirjallisuuspuolen johtajan kanssa ”erittäin hyvissä väleissä”.

”Mutta totta kai hän joutuu tehtävissään vähän tärkeilemään.”

Onko näissä tapauksissa jotain muuta, mitä pitäisi ottaa huomioon? 

”Ei todellakaan eikä näitäkään pitäisi huomioida. Nämä ovat niin millimetrin kokoisia asioita, mutta hauskaa että jahdataan.”

WSOY:n toimitusjohtaja Timo Julkunen ei halua avata tapauksia enempää, mutta toteaa, että tilanteet on hoidettu yhtiön ”määriteltyjen prosessien kautta”.

”Pyrimme ennaltaehkäisemään, mutta jos jotain ilmenee, tällaisissa tapauksissa me teemme toimenpiteitä aina.”

 

Tampereen yliopiston tapahtumat vuosituhannen vaihteesta tulivat esille muistiossa, jonka on laatinut viisi entistä opiskelijaa. Parinkymmenen entisen opiskelijan joukko lähetti myös yhteisen tuenilmauksen Kallion lukioon opettajan toiminnan noustua julkisuuteen.

Muistion mukaan Tampereen yliopiston oppiaineessa vallitsi 2000-luvun alussa ilmapiiri, jossa seksuaalinen häirintä ”kuului asiaan”. Opettaja piti esimerkiksi opiskelijoille raiskausharjoituksia ja pyysi heitä käsittelemään makkaraa kuin miehen sukuelintä.

Muistion mukaan opettajan tapoihin kuului suosikkien valitseminen sekä yksityisopetuksen ja muun erityishuomion tarjoaminen heille. Myös yksityisopetus sisälsi arveluttavia metodeja.

Entinen opettaja ei vastannut Suomen Kuvalehden lukuisiin yhteydenottopyyntöihin.

Entisten opiskelijoiden mukaan häirintään syyllistyi Kallion opettajan ja Rajalan lisäksi opiskelijatuotannossa vieraillut ammattinäyttelijä.

”Seksuaalista ja sukupuolista häirintää katsottiin läpi sormien ja pidettiin joko vähäpätöisenä tai ei minkäänlaisena ongelmana. Tämä aiheutti useille opiskelijoille ahdistusta ja vaikeuksia opintojen suorittamisessa, esimerkiksi kursseja jätettiin kesken. Jotkut päätyivät vaihtamaan pääainetta ja osa jätti opinnot kokonaan kesken”, muistiossa todetaan.

Panu Rajalan mukaan tapahtumiin ei liittynyt ”sen kummempia ongelmia”.

”Pieniä säröjä on aina. Pieniä roiskeita on aina. Täydellistä nuhteettomuutta ei varmasti voi tämmöisessä yliopisto-opetuksessa ja varsinkaan teatterialan opetuksessa, missä ollaan fyysisesti tekemisissä, saavuttaa.”

Sisältö