Uusi uhka ylhäältä

Kauko-ohjattavilla drooneilla voi viedä aseita yli vankilan muurien – tai häiritä matkustajakoneita. Suomessa viranomaiset hakevat lisävaltuuksia epäilyttävien lennokkien pudottamiseen.

Kotimaa 12.09.2018 12:20
teksti Juha Salonen
Turvamiehet suojasivat Venezuelan presidenttiä Nicolás Maduroa, kun droonit iskivät kesken tv-puheen Caracasissa 4. elokuuta.
Turvamiehet suojasivat Venezuelan presidenttiä Nicolás Maduroa, kun droonit iskivät kesken tv-puheen Caracasissa 4. elokuuta. © EYEVINE / LK / XINHUA

Maailma hieraisi muutama viikko sitten silmiään, kun Venezuelan presidentin puhe keskeytyi miehittämättömien ilma-alusten hyökkäykseen.

Televisioitu kohtaus oli kuin suoraan halvasta toimintaelokuvasta. Tällä kertaa tapahtumat vain olivat totta.

”En lainkaan yllättynyt tuosta hyökkäyksestä. Pikemminkin olen ihmetellyt, miksi näin ei ole käynyt aiemmin. Uhka ilmasta on tullut jäädäkseen”, sanoo Poliisihallituksen ylikomisario Sami Hätönen.

Vaikka Venezuelan päämies selviytyi ilmaiskusta naarmuitta, tapauksen jälkikaiku kantaa kauas. Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan maailma siirtyi joystick-terrorismin aikakauteen.

Kaupan hyllyiltä saatavat, kauko-ohjattavat ilma-alukset ovat nyt niin suorituskykyisiä ja helppokäyttöisiä, että ne soveltuvat terroritekojen välikappaleiksi.

Sisältö