Kauhajoen koulusurmaaja Matti Saari: käytös muuttui viikonloppuna

Kotimaa 25.9.2008 13:16

Matti Saaren tuttavien kertomuksen mukaan surmaajan mielentila synkistyi viikonlopun aikana. Poliisi yritti tavoittaa Kauhajoen koulusurmaajaa nettivideoiden takia viime viikon perjantaina.Youtube Matti Saari

Nuori katselee netin Youtube-videota, jonka Kauhajoen koulusurmaaja kuvasi Kauhajoen ampumaradalla.

Viime perjantaina Matti Saari tarjosi kahdelle ystävälleen pizzat, ”jonkinlaisen viimeisen aterian”, kuten hänen tuttavansa luonnehti. Saari itse ei luonnehtinut ruokahetkeä.

Saari vietti yön ystävänsä sohvalla. Hän kertoi ostaneensa lisää lippaita aseeseensa ja sanoi ryhtyvänsä harjoittelemaan tarkkuusammuntaa. ”Jotain outoa hänessä oli. Se tajuttiin vasta jälkikäteen.”

Saari vietti lauantai-illan Pyhäjärven keskustassa. Pyhäjärveläinen Saari muutti Kauhajoelle 2007.

Saari ei ollut Pyhäjärven poliisin mukaan entuudestaan ”poliisin tuttu”.

Saaren lähipiiriin kuuluvat henkilöt tekivät muutama vuosi sitten nettiuhkauksen, jossa uhkailtiin Pyhäjärven koulun opettajia. Asia sovittiin tekijöiden kesken.

Saari ei tuttaviensa mukaan pärjännyt suurissa ihmisryhmissä vaan joutui ikätoveriensa silmätikuksi. ”Se oli nälvimistä, luokassa nöyryyttämistä. Häntä nimiteltiin ja pilkattiin. Monien mielestä hän oli epämiellyttävä, outo, rasittava ja epäsosiaalinen”, ystävä kuvaili.

Toisella paikkakunnalla asuva ystävä on kertonut tunteneensa Saaren jo vuosia. Saari oli kertonut, että häntä kiusattiin rankasti varsinkin yläasteella. Kiusaaminen jatkui myös lukiossa.

”Hän jättikin sen kesken ja kertoi haluavansa catering-alalle, koska siellä on yleensä mukana enempi tyttöjä kuin poikia.”

Noin kaksi vuotta sitten ystävä sanoo huomanneensa, että Saari muuttui hieman pelottavaksi. Saari esitteli Youtube-sivuston ampumavideoita ja kertoi ihannoivansa Amerikan kouluammuskeluja.

Puolitoista vuotta sitten ystävä sai yöllä viestin, jossa Saari kertoi tekevänsä ”jotain suurta ja ampuvansa monta ihmistä jossain koulussa”.

”Soitin hänelle aamulla ja ihmettelin viestiä, mutta hän vain hymähti sen olleen lähinnä vain pilaa.”

Ystävän mukaan Saari hakeutui viime kesänä hoitoon ja sai rauhoittavia lääkkeitä.

Kun Saari oli kertonut alkaneensa harrastaa ammuntaa, ystävä oli kysynyt, aikooko hän tehdä hirveyksiä. ”Masa vain hymähti ja sanoi, että ’no en, en’.”

Saaren tuttavat ovat kertoneet tienneensä miehen kiinnostuksesta aseisiin ja ihmiskuntavihasta. Kukaan ei kuitenkaan uskonut, että Saari ryhtyy sanoista tekoihin.

Saaren aikeista tai tämän yhteyksistä Jokelan koulusurmaajaan tienneet voivat saada tuomion. Tuomio voisi olla enimmillään kuuksi kuukautta vankeutta.

Ammattiopistossa
hyvä koulumenestys

Saari opiskeli Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla peruskoulussa ja ammattiopistossa sekä hetken myös lukiossa. Ammattiopiston rehtorin mukaan mitään kiusaamiseen viittaavaa ei opistossa ilmennyt.

Saari aloitti opinnot catering-linjalla syksyllä 2003. Vuonna 2006 Saari valmistui palveluvastaavaksi. Koulumenestys oli hyvä. Saari oli myös vaihto-oppilaana koulun ystävyyskoulussa Unkarissa, jossa rehtorin mukaan ei myöskään ilmennyt ongelmia ilmennyt.

”Jos hänellä olisi ollut jotain ongelmia, olisimme sen huomanneet”, opiston rehtori sanoo.

Ennen ammattiopistoa Saari oli kaksi kuukautta Pyhäjärven lukiossa. Lukion rehtorin mukaan Saaren lukiomenestys oli heikko ja opintoja kertyi huonosti.

”Hän oli näitä laiskoja oppilaita, jotka eivät jaksaneet lukea eivätkä pysyneet lukio-opetuksen perässä. Numeroiden perusteella hän kai sitten teki omat johtopäätöksensä ja erosi koulusta”, rehtori sanoo eikä muista Saarta mitenkään erityisen poikkeavana.

Saari meni armeijaan heinäkuussa 2006. Hän jätti asepalveluksen Kainuun prikaatissa kesken. Pää ei kestä armeijaa, hän oli todennut.

Muiden varusmiesten mukaan Saari ei pärjännyt eikä osannut käsitellä aseita.

Naapurituvassa asuneen miehen mukaan eräässä harjoituksessa sattui vaaratilanne. Saari oli ampunut vastoin sääntöjä etummaisena kulkevan ohi. ”Oli vielä lopuksi tokaissut: ’Hitsi, kun en muistanut tähdätä.'”

Saari siirrettiin E-luokkaan, jonne joutuneiden palvelukelpoisuus arvioidaan uudelleen parin vuoden kuluttua tarkastuksessa. Saaren oli määrä saapua tarkastukseen marraskuussa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Saarta olisi kiusattu myös armeijassa.

Puolustusvoimat ei saa kertoa edes viranomaisille syytä palveluksen keskeyttämiseen. Poliisi saa tietoa keskeytyksen syistä, jos ongelmat johtavat rikostutkintaan.

Nuorten ongelmia käsittelevät viranomaiset ovat tietosuojavaltuutetun mukaan usein epätietoisia siitä, mitä tietoja he saavat keskenään jakaa.

Esimerkiksi poliisilaki sallii poliisin varoittaa mahdollisista tulevista rikoksista.

Saari muutti Kauhajoelle noin vuosi sitten. Hän aloitti palvelualojen oppilaitoksessa restonomiopinnot. Kaupungilla hän liikkui samassa muutaman hengen porukassa.

Kesällä 2007 Saari jäi Kalajoella kiinni rattijuopumuksesta.

Jokelan ampujalla
yhteys Saareen

Matti Saari (s. 1989) ja Jokelan koulusurmaaja Pekka-Eric Auvinen (s. 1986) ovat todennäköisesti olleet yhteydessä toisiinsa esimerkiksi internetissä. Saari osti aseensa samasta aseliikkeestä Jokelasta kuin Auvinen.

Poliisi on saanut Kauhajoen tapaukseen liittyvissä kuulusteluissa selville, että Saari ihannoi Auvista.

Sekä Saari että Auvinen perustelivat tekoaan ihmisvihalla ja selittivät motiivejaan viesteissä. Molemmat suunnittelivat tekoaan kauan. Surmaajilla oli myös samantyyppiset aseet, luvalliset 22-kaliiberin puoliautomaattiset pistoolit.

Molemmat julkaisivat nettivideoita ampumisesta ja vihjasivat tulevasta teostaan ja jättivät surmapäivänä nettiin tiedostopaketin.

Kummallakaan ei ollut tyttöystävää.

Koulusurmat olivat laajennettuja itsemurhia. Surmatöiden jälkeen tekijät ampuivat itseään päähän, ja molemmat kuolivat vasta tuntien päästä.

Pekka-Eric Auvisen profiloija kartoittaa myös Matti Saaren luonteen. Profiloinnissa tutkitaan muun muassa epäillyn taustoja.

”Aikaisemmat elämänvaiheet, perhe, koulu ja yhteisöt, joissa hän on ollut mukana. Niistä lähdetään ja katsotaan, löytyykö sieltä mahdollisesti jotain selittävää tekijää käyttäytymiselle”, keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala kertoo.

Joskus profiloinnista puhutaan psykologisena ruumiinavauksena. Sen avulla pyritään selvittämään esimerkiksi tekijän ajatuksia, tunteita, luonnetta ja motiiveja.

Kauhajoen ampujan profilointi pääsee kunnolla vauhtiin parin viikon kuluttua. Valmista pitäisi sen jälkeen tulla noin kuukaudessa.

”Osa työstä tehdään epäillyn lähipiirissä. Ihan tässä akuutissa suruvaiheessa heitä ei mennä häiritsemään.”

Saaren profiloinnin tekee krp:n erikoistutkija, psykologian tohtori Helinä Häkkänen.

Koulusurmien tekijöiden yleisiä piirteitä on syvä pettymys omaan itseen, ympärillä vaikuttaviin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Yhteistä on ollut myös ylenpalttinen luulo omasta ylivertaisuudesta. Usein he vielä ruokkivat tätä luuloa internetissä.

”Esimerkiksi koulukiusaaminen ei ole mitenkään universaalia. Osaa on kiusattu ja osaa ei”, Häkkänen sanoo.

Surmatyö oli
”teurastus”

Maanantaina 22. syyskuuta 2008 poliisi harkitsi Saaren aseen takavarikointia tämän nettiin postittamien ampumavideoiden takia. Saari sai kuitenkin pitää pistoolinsa.

Saari alkoi ammuskella Kauhajoen ammattioppilaitoksessa tiistaina 23. syyskuuta ennen kello 11. Koulussa oli tuolloin parisataa 18-25-vuotiasta oppilasta.

Poliisi löysi Saaren noin kello 12.30. Tämä oli ampunut itseään päähän. Saari kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Poliisin mukaan surmatyö Kauhajoella oli teurastus. Saaren kerrotaan nauttineen tilanteesta, kun hän ampui maassa makaavia luokkatovereitaan yksitellen ja kylmäverisesti.

Poliisin kuulustelemien oppilaiden mukaan Saari käyttäytyi aggressiivisesti ja sanoi nauttivansa siitä, kun veri lentää.

Tutkinnanjohtajan mukaan Saari lähti ”tappamismielessä, ja kuulustelut vahvistavat sen”.

”Hän toteutti tekonsa kylmäverisesti ja ampui tuttuja luokkakavereitaan.”

Uhrit eivät pystyneet puolustautumaan. Opettaja yritti estää Saarta tulemasta luokkaan uudelleen.

Ammuskelun jälkeen Saari valutti lattialle nestettä, jonka sytytti. Neste haisi bensiiniltä.

Yksi surmatuista oli ilmeisesti Saaren hyvä kaveri, jonka kanssa surmaaja oli viettänyt vapaa-aikaa.

On mahdollista, että ammuskeluvideon kuvaaja on sama, joka kuoli tulituksessa. Tutkinnanjohtaja pitää mahdollisena, että on tai ei ole. Kuvaajaa ei ole tavoitettu.

Saari toimi yksin, rikoskumppania ei ole.

”Hän soitti
jättääkseen hyvästit”

Matti Saaren läheinen ystävä on kertonut saaneensa Saarelta puhelun heti ampumisten jälkeen eli klo 11.53.

”Tervehdittiin toisiamme ihan normaalisti, ja ehdin kysäistä, että mitäpä kuuluu.”

”Hän ilmoitti minulle hyvin rauhallisella äänellä, että on ampunut kymmenen ihmistä. Hän soitti jättääkseen hyvästit.”

Saari kertoi puhelimessa suunnitelleensa ampumista kaksi vuotta.

”Matti pyysi minua järjestämään hänelle polttohautauksen. Viimeiseksi hän sanoi ’hyvästi kaveri’ ja minä sanoin siihen automaattisesti että hyvästi.”

Kooste
SK netin toimitus

Keskeiset lähteet
STT:n uutisia eri viestimissä
Iltalehti
Helsingin Sanomat
Ilta-Sanomat
Aamulehti
Ylen uutiset
Nelosen uutiset
MTV3:n uutiset
Uusi Suomi
7 päivää

Kuva
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Keskustelu
Jokela, Kauhajoki: Miksi taas?

SK netin blogeissa
Viikon Valopää: Mikko Paatero (Matti Simula, PolKom.fi, 25.9.2008)
Kiusaaminen vai konsolipelit (Kalle Kinnunen, Kuvien takaa, 24.9.2008)
Eduskunta järkyttyi (Matti Simula, PolKom.fi, 23.9.2008)

Kauhajoki-uutisointia SK netissä
Voiko pahuuden kitkeä pois ihmisestä? (SK netti 4.10.2008)
Miten ehkäistä uudet hirmuteot? (SK netti 3.10.2008)
Matti Saari halusi ”aina murhata mahdollisimman paljon ihmisiä” (SK netti 1.10.2008)
Miksi rattijuoppo Matti Saari sai aseluvan? (SK netti 29.9.2008)
Ilta-Sanomien mukaan Matti Saaren aseen takavarikoinnista oli jo annettu määräys (SK netti 27.9.2008)
Sisäministeri Holmlund saa kansan ja poliisien tuen (SK netti 26.9.2008)
Kauhajoen koulusurmaaja Matti Saari: käytös muuttui viikonloppuna (SK netti 25.9.2008)
Kriisipsykologi Soili Poijula: Aseen helppo saatavuus keskeinen tekijä (SK netti 25.9.2008)
Jokela-selvitys edennyt ennätysmäisen hitaasti (SK netti 25.9.2008)
Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat: KRP tehostaa netin valvontaa (SK netti 25.9.2008)
Olavi Sydänmaanlakka : ”Kyllä tämä oli nähtävissä” (SK netti 24.9.2008)
”Vaarallinen syrjäytymisen muoto syntynyt Suomeen” (SK netti 24.9.2008)
Vihjepuhelin avattu, uhrien omaisille ilmoitettu, käsiaseiden kiellossa ongelmia (SK netti 24.9.2008)
Miksi lapsesta kasvaa paha (SK netti 24.9.2008)
”Hengenheimolaiset löydetään yhä varmemmin netistä” (SK netti 24.9.2008)
Kauhajoen surmaaja: Matti Juhani Saari (SK netti 24.9.2008)
Jokelan jälkeen satoja nettiuhkauksia (SK netti 23.9.2008)
11 uhria (SK netti 23.9.2008)
”Videoista oli soitettu jopa ulkomailta asti” (SK netti 23.9.2008)
”Hyvinvointivaltion alasajolla on seurauksensa” (SK netti 23.9.2008)
Poliisi kuulusteli epäiltyä ennakolta (SK netti 23.9.2008)
9 kuollutta (SK netti 23.9.2008)
Poliis: Uhreja on useita, ampujaa viedään sairaalaan (SK netti 23.9.2008)
Surmasiko kouluampuja itsensä? (SK netti 23.9.2008)
Netin keskustelupalstoilla arvaillaan jo ampujaa (SK netti 23.9.2008)
Poliisi: Kauhajoella ehkä useita kuollut (SK netti 23.9.2008)

SK netin kuvagalleria
Jokelan terapeuttiset kuvat (SK netti 16.11.2007)

Nuoret ja väkivalta -teema SK netissä
Neurologi: Nostakaa jo viinaveroa! (SK netti 3.9.2008)
Psykologi: Tietokonepelien yleistyminen lisäsi aggressiivista käyttäytymistä (SK netti 2.9.2008)
Poliisi: Nuorten väkivalta ei ole kasvanut, vielä (SK netti 1.9.2008)
Stakes: Väkivalta yleistynyt peruskoulun yläluokkalaisten keskuudessa (SK netti 26.8.2008)
Taas teinisurma: Miksi nuori mies tappaa? (SK netti 16.8.2008)
Miksi nuori mies tappaa? (SK netti 24.7.2008)
Matka suomalaiseen väkivaltaan: Musta hetki (pdf; SK 31/2006)
Psykiatri Jari Sinkkonen: ”Lapset on hoidettava kotona” (SK netti 20.11.2007)
Jokela: Tappava ase (SK netti 7.11.2007)