Katso, onko oma kuntasi kuolevien listalla – Nämä 57 kuntaa kamppailevat olemassaolostaan

SK selvitti: Sote-uudistuksen ansiosta väestöään menettävät kunnat voivat selviytyä itsenäisinä – tai ainakin saavat lisäaikaa.
Eeva-Liisa Hynynen
Kotimaa 5.1.2017 07:38
Suomen Kuvalehdelle laadittu tuore kunta-analyysi Kaatuvat kunnat kertoo, että 57 kuntaa kamppailee olemassaolostaan. Kaikki 57 kuntaa on listattu yllä olevaan kuvitukseen ja Suomen karttaan jutun lopussa. Vuodesta toiseen kaatuvia kuntia on vaivannut krooninen väestökato, kuntiin jääneen väestön ik...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Kustavissa väkiluku kasvaa ja talous on huippuluokkaa, laskivat veroprosenttiakin, joka on jo valmiiksi matala. Miksi se on kartalla? Onkohan juttua tehtäessä ymmärretty kaikki asiat ihan oikein?

Kestävä ratkaisu on tehdä perustuslaillinen muutos kunnallislakiin. Verotusoikeus kunnilta pois ja ainoaksi verottajaksi (kirkon ja ay-liikkeen lisäksi) valtio, joka jakaa verotulot kunnille asukasluvun ja kantokyvyn (= ikä- ja elinkeinorakenne) mukaan. Näin kuntien suureksi revenneet veroporsentit tasoittuisivat.
Kuntavero on arvonlisäveron lisäksi periaatteessa tasavero, eli kohdistuu suhteellisesti eniten pienituloisiin. Lisäksi nyt valtion apuja saavat periaatteessa eniten kunnat, jotka ovat hoitaneet taloutensa huonosti.
Verotusjärjestelmää tulisi lisäksi täydentää Viron mallin mukaan yritysten osalta siten, että yrityksen tulosta verotettaisiin vain siltä osin, kun se siirtyy yrityksestä omistjille.
Kunnallinen itsehallinto verotusoikeuksineen ei sovi enää yhteiskuntaan.