Yli puolet äänestää kasvisruoasta jaloillaan

Kasvisruokapäivinä 60 prosenttia yläkoululaisista ei tule syömään, mutta ruokaa päätyy silti jäteastiaan. Kalapuikkopäivinä kouluruoka kelpaa lähes kaikille teineille.

kotimaa 02.05.2019 12:20
Tuula Malin
Ruoan loppuminen on koulukeittiön painajainen.
Ruoan loppuminen on koulukeittiön painajainen. © MARKKU ULANDER / LK

Koululaisten ruokamaku ei ole muuttunut valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuonna 2017 uudistamien kouluruokasuositusten mukaiseksi.

Suositusten mukaan kasvisruokaa on tarjottava päivittäin toisena ruokavaihtoehtona kaikille oppilaille, ei ainoastaan erityisruokavaliota noudattaville. Kouluja ohjeistetaan myös tarjoamaan kerran viikossa molempina ruokavaihtoehtoina kasvisruokaa. Suositusten mukaan punaisen lihan tarjontaa tulee välttää.

 

Kouluruoka kelpaa keskimäärin vajaalle 70 prosentille yläkoululaisista. Ruokailijoiden määrä heittelee rajusti kouluviikon aikana.

Kasvispäivinä ruoka houkuttelee ruokalaan vain 40 prosenttia yläkoulun oppilaista. Kalapuikkopäivinä ruokailemaan ryntää jopa 90 prosenttia yläkoululaisista.

Kasvisruokapainotteisuus heijastuu hävikkiin. Luonnonvarakeskuksen hävikkimittausten mukaan tarjoilu- ja lautashävikin yhteismäärä hipoo kouluissa jo pariakymmentä prosenttia.

Sisältö