Kanava: Hävityn sodan ja maan jaon trauma vaikuttaa saksalaisten mielissä yhä – ja Venäjä osaa hyödyntää sitä

Saksan Venäjän-politiikka on ollut johdonmukaista mutta tehotonta, arvioi brittitutkija John Lough tuoreessa kirjassaan.
Kotimaa 19.9.2021 20:35
René Nyberg
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Moskovassa syyskuussa 2021.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Moskovassa syyskuussa 2021. © Evgeny Odinokov / AFP / LEHTIKUVA

René Nyberg arvioi John Loughin teoksen Germany’s Russia Problem: The Struggle for Balance in Europe Kanava-lehden numerossa 6/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Hävitty sota, miehitys ja Saksojen elämä rintaman molemmin puolin kylmässä sodassa olivat traumaattisia kokemuksia. Ne jättivät syvän jäljen saksalaiseen psyykeen ja vaikuttavat yhä Berliinin edellytyksiin tehdä politiikkaa. Tuoreessa kirjassaan brittitutkija John Lough paneutuu aiheeseen monipuolisen historiallisen aineiston pohjalta. Kirjoittajalla on vankka venäjän ja saksan kielen taito, ja hän on asunut vuosikausia Venäjällä ja tuntee Saksan.

Kirjan pohdinta sodan ja syyllisyyden aiheuttamasta traumasta korostaa eroa Suomeen. Toimiessani Berliinissä viittasin aikoinaan tarvittaessa eroihin – toisin kuin Saksa, Suomi hävisi oikeutetun sodan, sillä kimppuumme hyökättiin. Suomea ei myöskään miehitetty, mikä oli ratkaisevaa. Teema on äärimmäisen herkkä, sillä ”te äidit ja morsiamet” eivät Suomessa kohdanneet puna-armeijan sotilasta toisin kuin miehitetyssä Saksassa.