Kaivosalan asiantuntija tyrmää Kolarin kaivoshankkeen: Toisi miljoonatappiot – Muonionjoki ja sen lohet vaarassa?

Yhtiön mielestä ympäristöselvityksissä ei ole vikaa, vaan ne kestävät jopa kansainvälisen vertailun.
Juha Kauppinen
Kotimaa 16.2.2017 11:20
Kolarin Hannukaisen kaivos halutaan avata uudelleen. Kaivosalan tutkimuksen emeritusprofessori Kari Heiskanen lyttää hankkeen kannattavuuden ja ympäristöselvitykset. Jos kaivos perustettaisiin, se synnyttäisi Heiskasen laskelmien mukaan jopa kymmenien miljoonien eurojen tappiot vuodessa, eikä olisi ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Rautaruukin vuosikertomuksessa vuodelta 1982 sanotaan: ”Rautuvaarassa aloitettiin kesällä Laurinojan kuparipitoisen rautamalmin avolouhinta. Laurinojan malmio parantaa Rautuvaaran kaivoksen toimintaedellytyksiä.” Vuoden 1987 vuosikertomuksessa todettiin: ”Kaivostoiminta Rautuvaaran kaivoksella päättyy vuoden 1988 lopussa toiminnan jatkuvan tappiollisuuden johdosta. Hyvästä tuotannosta huolimatta toiminnan kannattavuus heikkeni rautarikasteen maailmanmarkkinahinnan ja dollarin kurssin laskun myötä.”

Päätökset kaivosten sulkemisesta tehtiin aikana, jolloin Rautaruukki ei vielä ollut pörssiyhtiö ja yhtiö turvasi toiminnallaan sekä suomalaisen metalliteollisuuden raaka-ainetarvetta että kotimaisia työpaikkoja. Vaikea uskoa, että kyseiset malmiot muuttuisivat kannattaviksi normaalin raaka-ainesuhdanteen aikana. Ehkä uusi sukupolvi ei kuitenkaan kokeilematta usko.

Menopaikka Levistä erottautuva Ylläs on kotimainen ja kansainväälinen luonto-ja perhematkailun keskus. Nopeasti megatrendinä kasvava kansainvälinen vientikauppa perustuu luontoon, rauhaan, äänettömyyteen, keinovalottomuuteen. Räjäyttelevä, murskaava, avovalaistu avokaivos ei sovi suojellun luontoalueen kylkeen. Hannukainen Mining on elinkaareltaan ja taloudellisesti vaatimaton kertakeikka verrattuna pitkään rakennettuun jatkuvaa aluetulosta tuottavaan matkailuelinkeinoon, jonka investoinnit loma-asuntoineen ylittävät jo nyt 2 miljardia euroa. Äkäslompolossa ja yleensä Ylläksen järvikylissä lähes joka savussa matkailu muodostaa merkittävän osan ansioista, vaikka tulot eivät vielä aluetalouslaskelmissa tilastoidu matkailun toimialatilastoihin. Myöskään vientikaupan paikalle tuoma kansainvälinen ostovoima tilastoituu nykyisin muihin elinkeinoihin.