Kaikkien koronatartuntojen estäminen rajoituksilla on mahdotonta, sanoo THL:n Hanna Nohynek: ”Olemme kohta kuin Pohjois-Koreassa”

Emeritusprofessori Matti Jantunen on toista mieltä: hänestä rajoitusten purku olisi kuin sallisi humalassa ajamisen. Yhteiskunnan avaamisen aikataulu on arvokysymys.
Kotimaa 14.7.2021 20:30
Maskin käyttö joukkoliikenteessä voi jatkua vielä pitkään. Kasvomaskia käyttäviä matkustajia raitiovaunupysäkillä Helsingin keskustassa 1. heinäkuuta 2021.
Maskin käyttö joukkoliikenteessä voi jatkua vielä pitkään. Esimerkiksi ihmisten liikkumisen rajoittaminen on vaikeampi kysymys. © VESA MOILANEN / Lehtikuva

Koronarokotusten edetessä on alkanut keskustelu siitä, joko yhteiskuntaa voisi avata vai onko odotettava, että kaikki on rokotettu kahteen kertaan.

Asiaa pohditaan myös sosiaali- ja terveysministeriössä, jossa laaditaan syksyksi kolmatta koronahybridistrategiaa.

Asiantuntijat ovat vastauksesta eri mieltä. SK kysyi kahdelta, mitä syksyllä pitäisi tehdä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kysyy, miksi rajoittaa ihmisten liikkumista enää sen jälkeen, kun hauraimmat ihmiset on suojattu ja halukkailla on yksi rokoteannos. THL:ssä työskennellyt emeritusprofessori Matti Jantunen puolestaan tukahduttaisi taudin ja rokottaisi kaikki kahdesti ennen yhteiskunnan avaamista.

 

Hanna Nohynekin mukaan kaikkien infektioiden estäminen on mahdotonta, koska koronaa ei voi poistaa.