Jari Tervo: Suomi-kuva on turvapaikanhakija yrittämässä itsemurhaa siniristilipun edessä

ESSEE: Kun tolkun ihmisiksi itsensä ylentäneet vaikenevat, he toimivat kaikupohjana rasistien kuorolle, vahvistavat sen ääntä.
Teksti Jari Tervo Kuvitus Outi Kainiemi
Kotimaa 14.4.2017 18:43
Kansainvälinen naistenpäivä on ehtinyt kymmentä vaille iltaseitsemään, kun Helsingin Rautatientorilla turvapaikanhakija yrittää hirttäytyä. Mies kiipeää torin laidan lehmukseen. Kuuluu kiihkeää vieraskielistä puhetta. Suomalaisen näköinen nainen soittaa kännykällä, luultavasti hätäkeskukseen. Huomio...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Olen samaa mieltä kirjoittaja Tervon kanssa siitä että Suomessa on aivan liian lievä tulo- ja pääomaverotus. Parhaiten tienaavia tulisi verottaa niin paljon että saamme köyhille maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille paremmat olot. Sekään ei vielä tarkoita sitä että maahan tulisi päästää rajattomasti porukkaa. Joku sopiva lukumäärä vain minkä todella hyvin toimeentulevat pystyvät hoitamaan. Muuten meillä ei ole siihen varaa. Minulla ei ainakaan ole, onko Tervolla?

JaLaat: Alkuosasta samaa mieltä. Mutta kun argumenttina on aina jossain vaiheessa raha, niin olisi kiva joskus saada ihan oikeita lukuja noiden heittojen tueksi. Miten niin meillä ei ole varaa? Voin ihan yhtä hyvin sanoa, että minulla on ja niin on Suomellakin. Ai niin, ja kukaan ei tietystikään edes ole ”päästämässä” Suomeen ”rajattomasti porukkaa”. Ei sitä porukkaa ole edes rajattomasti tulossa. Mikä se sinun ”sopiva” lukumäärä olisi?

Julkinen vaje on ollut vuosikausia noin 10 mrd eur, valtion osuus vajeesta luokkaa 7-8 mrd eur. Valtio on samaan aikaan kerännyt tuloveroja vuosittain noin 7-8 mrd eur. Tuplataanko valtion tulovero?

Entäs jos vaan lyötäis tulijoille työlupa kouraan ja toivotettaisiin onnea matkaan? Sosiaaliturvan piiriin työhistorian jälkeen, vähän kuten ansiosidonnaisellekin päästään.

Suomella, valtiona, on ylipäätään varaa mihinkään vain verotulojen avulla. Joten itsestään selvää että jos maahanmuuttoon käytettyjä varoja halutaan lisätä, täytyy verotuloja saada enemmän. Ja sitten kun katsotaan missä tuloluokassa se on mahdollista niin jäljelle jää vain eniten tienaavien luokka. Eihän siinä ole mitään järkeä että heikennetään omien vähätuloisten asemaa ottamalla maahan lisää vähätuloisia. Lukumäärä riippuu tietysti siitä summasta, jonka hyvätuloiset ovat valmiita maksamaan.

Tervolle tiedoksi, Suomi ei ole ikinä ollut, eikä koskaan tule olemaan, sivistysvaltio. Ainakaan niin kauan kun ihmisoikeuksia täällä pidetään ”neuvottelu asiana” kuten aina on pidetty.

Nimimerkki Jarin mittapuulla maailmassa ei ole yhtään sivistysvaltiota. Ihmisoikeudet ovat kaikkialla kovan paikan tullen neuvotteluasioita.

Yllä oleva keskustelu tuo esille sen, että tolkun ihmiset ovat valmiita tänne saakka päässeitä auttamaan, mutta haluavat olla asiassa varovaisia, jotta maahanmuutto ei entuudestaan kasva. Sosiaaliturvan varassa elävien lisääminen ei pienennä Tervon tuloja, mutta ohentaa kaikkien muiden sosiaaliturvan varassa olevien tuloja. Tervon tolkun ihmisiä kohtaan tekemä hyökkäys tuo esille vain sen jo tutkitun asian, että Suomessa keskustelussa ihmiset leimataan joko rasisteiksi tai suvakeiksi.

Juuri näin. Tervo on sekä aiheesta että sen ympärillä käytävästä keskustelusta pahemmin pihalla kuin kukaan aiemmin omilla kasvoillaan aiheesta keskustellut ihminen Suomessa. Tervon tarkoitus on vain loukata kaikkia niitä, jotka tohtivat edes esittää tarkentavia kysymyksiä kuten ”kuka maksaa?”. Voisipa melkein todeta Tervon olevan kylmä ja pahansuopa karuine ajatuksineen.

Eihän turvapaikanhakijalla ole vaaraa vaikka saisikin kielteisen turvapaikkapäätöksen, hän voi aina hakeutua YK:n jäsenvaltioiden rahoittamalle ja UNHCR:n ylläpitämälle lähimpänä kotimaataan sijaitsevalle pakolaisleirille turvallisiin oloihin maanmiestensä seuraan.

Kun, Jari, tiedät tarkkaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ja niiden onnistumisien määrät tämän ja viime vuoden aikana, niin kerro vertailun vuoksi myös suomalaisten vastaavat luvut.

Eiköhän se Finlandia-palkinto näillä vuodatuksilla ala pikku hiljaa irtoamaan.

Kiitos Jari! Jaksa, jaksa ja vieläkin jaksa sanoittaa meidän hiljaisen enemmistön ajatukset. Olen pöyristynyt yllä olevista kommenteista. En niistä tunnista rakastamaani maata ja sen kansaa.

Ei Suomi ole varakas, se vain näyttää siltä Turku-Tampere-Lahti- Helsinki-alueella. Sekin alue kylpee miljardien veloissa, kun otetaan huomioon valtio, kunnat, yhtiöt, yhteisöt ja asukkaat.

Jos otetaan vain tietty pakolaismäärä, mikä on se määrä. Maahanpyrkijöitä on aina enemmän kuin mahtuu otettavaksi. Kuka alkaa päättäjäksi, joka valitsee ”leirille tulijat”? Hyväksytyille nosteettaisiin peukku ylöa ja hylätyille peukku käännettäisiin alas. Onko se ihmisoikeusperiaatteiden mukaista?

Entä nämä Helsingin sadat leipäjonossaolijat? Miksi he olisivat huonompia kuin maahantulijat ? Entä ne suomalaiset 1700 ihmistä, jotka tekevät vuosittain itsemurhan? Eikö heitä pitäisi auttaa ennen epätoivoista tekoaan?

Ehkä se suuri tolkun enemmistö kuitenkin mielummin auttaisi todellisia pakolaisia ja suurimmassa hädässä olevia eivätkä näitä kymmenien turvallisten maiden kautta Suomeen tulleita ”lapsia”?

Mulle sopii hyvin vaihtokauppa: Ne jotka Migri on todennut tulleen maahan ilman pakolaisasemaa palautetaan ja otetaan tilalle leireiltä vastaava määrä oikeita pakolaisia.