Isis-taistelijat, vaimot ja lapset ovat Euroopalle vaikea paikka – ”Vankiloista ei saa tulla radikaaleja ajatushautomoita”

Suomen kansalaiset ovat oikeutettuja palaamaan. Isisin jättänyt taistelija voi olla myös pettynyt järjestön toimintaan eikä välttämättä halua jatkaa taistelua Euroopassa.
Suomessa on puhuttanut CNN:n haastattelema, Sannaksi esittäytynyt nainen, joka on asunut vuosia Isisin hallitsemilla alueilla ja haluaisi nyt palata lapsineen Suomeen. Kuvakaappaus CNN:n haastattelusta.
Suomessa on puhuttanut CNN:n haastattelema, Sannaksi esittäytynyt nainen, joka on asunut vuosia Isisin hallitsemilla alueilla ja haluaisi nyt palata lapsineen Suomeen. Kuvakaappaus CNN:n haastattelusta. © CNN.com / Handout / Lehtikuva

Terroristijärjestö Isisin kohtalo Lähi-idässä alkaa olla sinetöity, ja Euroopan maat ovat suurten päätösten edessä. Niiden pitäisi päättää, mitä tapahtuu eurooppalaisille Isis-taistelijoille, heidän puolisoilleen ja lapsilleen.

Amerikkalaisten tukemat kurdijoukot ovat onnistuneet valloittamaan valtaosan Isisin hallinnollisista alueista. Kurdien ylläpitämillä pakolaisleireillä Syyriassa on vangittuna noin 800 ulkomaalaista Isis-taistelijaa. Leireillä viruu arvioiden mukaan myös 700 naista ja 1 500 lasta, Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia.

Nyt heidän olisi aika palata kotiin, ainakin jos kysytään Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta. Trump haluaisi vetää joukkoja pois Lähi-idästä, joten pakolaisleirit olisi tyhjennettävä.

Trump on patistanut Euroopan maita ottamaan takaisin taisteluihin lähteneet kansalaisensa. Muuten Trump on uhannut vapauttaa heidät, mikäli Isisin julistama kalifaatti romahtaa.