Ilmavoimia uhkaa lamauttava lentäjäpula – Sotilaslentäjät alkaneet mieliä Finnairille

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei pidä asiallisena, että valtionyhtiö Finnair suuntaa rekrytointiaan kalliisti koulutettuihin sotilaslentäjiin.
Kotimaa 19.9.2017 07:34
Hornet-hävittäjä Heinolan Lusin varalaskupaikalla 28. syyskuuta 2016.
Hornet-hävittäjä Heinolan Lusin varalaskupaikalla 28. syyskuuta 2016. © JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Kahdellatoista ilmavoimiin tähtäävällä nuorella lentäjän- ja sotilaanalulla on lokakuussa edessään totinen paikka.

Heidän odotetaan Ilmavoimien esikunnan mukaan allekirjoittavan kadettikurssin alkajaisiksi paperin, joka sitoo heidät 13 vuodeksi ja 3 kuukaudeksi puolustusvoimien palvelukseen. Sitoumuksen rikkominen eli siirtyminen siviiliin maksaa 95 000 euroa.

Allekirjoitus on yleensä ollut muodollisuus. Hakijat ovat tähdänneet sotilaslentäjän uralle ja tunteneet sitouttamisjärjestelmän jo hakeutuessaan varusmiehiksi ilmavoimien lentoreserviupseerikurssille.

Muutamia yksittäistapauksia lukuun ottamatta uravalinta on pitänyt ja lentäjät ovat allekirjoittaneet myös kolmen vuoden jatkositoumuksia. Niiden rikkominen maksaa 35 000 euroa. Jatkaminen taas korottaa kuukausittaista lentolisää 50 eurolla.

Nyt tilanne on muuttunut. Valtion lentoyhtiön Finnairin voimakas laajentuminen on johtanut pilottipulaan, jota paikataan kaikin mahdollisin keinoin. Iso imuri on vetänyt suuren joukon kelvollisiksi katsottuja, valmiiksi muualla koulutettuja lentäjiä Finnairin kursseille ja koneisiin.