Halutaan vuokrata: kohtu

Harrin ja Annan biologinen tytär kasvoi venäläisen naisen kohdussa. Lapsettomuudesta kärsivien järjestöt vaativat sijaissynnytyksen sallimista myös Suomessa.

Lukuisia epäonnistuneita hedelmöityshoitoja, kaksi leikkausta ja kolme keskenmenoa. Harri ja Anna yrittivät saada biologista lasta kahdeksan vuoden ajan. Jopa asunto piti myydä: lapsihaaveeseen upposi kymmeniä tuhansia euroja.

”Menimme aivan täysillä, sillä kyseessä oli elämämme tärkein asia. Ihmiset, jotka eivät ole itse kärsineet lapsettomuudesta, eivät voi ymmärtää, miten kipeistä asioista puhutaan”, Harri sanoo.

Nyt pariskunta elää tyttärensä kanssa tavallista lapsiperhearkea Helsingissä. Lapsi syntyi sijaissynnyttäjän avulla Pietarissa koronakeväänä 2020.

 

Venäjällä kaupallinen sijaissynnytys on laillista, valvottua toimintaa. Suomessa sijaissynnytykseen tähtäävät hedelmöityshoidot on kielletty.

Sijaissynnytystä ei itsessään ole kielletty, mutta käytännössä hoidot ovat välttämättömiä, sillä sijaissynnyttäjä ei ole kantamansa lapsen geneettinen vanhempi.

Sisältö