Sikatilallisesta kotisirkkojen kasvattajaksi: Kun hyönteisruoka yleistyy, Ollikkala on etujoukoissa

Suomalaiset oppivat syömään katkarapuja, mikseivät myös sirkkoja, yrittäjä pohtii.

hän
Teksti
Päivi Ängeslevä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Panu Ollikkala sujahtaa entisen piikojen ja renkien huoneeseen Latvajyrän tilalla Etelä-Pohjanmaan Kurikassa. Seinän takana on sikala, nelisensataa emakkoa ja porsasta, mutta tässä 7,5 neliön huoneessa voi olla jopa 40 000 kasvattia.

Ne ovat kotisirkkoja.

Hyllyillä on läpinäkyviä muovilaatikoita, joista kuuluu siritystä. Ollikkala kutsuu huonetta Sirkkaamoksi. On kuuma, yli 32 astetta, ja kosteaa kuin tropiikissa.

Ollikkala ottaa pienen rasian ylimmältä hyllyltä. Siellä on sirkanmunia, joita hän kostuttaa sumuttimella. Kun sirkat kuoriutuvat, hän asettaa kaksi rasiaa kallelleen 70 litran laatikkoon ja askartelee sirkoille siltoja kostutetuista käsipapereista.

Kahden viikon ikäisinä sirkat ovat hyttysen kokoisia. Niitä on laatikossa jopa parituhatta. Ne ryömivät, sirittävät, maistelevat kurkkua.