Kelan uusi pääjohtaja: ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?”

Elli Aaltonen lakkauttaisi vastikkeettoman sosiaaliturvan. Hän sanoo, että meillä on liikaa etuuksia ja liikaa kannustin- ja tuloloukkuja.
Meri Valkama
Hän 26.11.2016 10:28
Kun puhelu vihdoin saapui, Elli Aaltonen istui Lappeenrannan rautatieasemalla posliinimukillinen kahvia edessään. Oli perjantai 11. marraskuuta. Ihmisiä vilisi ympärillä, kun Aaltonen vastasi puhelimeen. Sen toisessa päässä oli sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, joll...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Mitä minä juuri luin.

Voi taivas. Mitä minä juuri luin.

Nyt meillä on sitten Kelan pääjohtajan paikalla ihminen, jonka mielestä julkisen sektorin ”tekemättömien töiden” teettäminen orjatyönä on hyvä idea. Ja jolta puuttuu ymmärrys perusasioista, kuten siitä, että työttömyyskorvaus on *vakuutusluonteinen maksu*. Siitä maksetaan palkassa.

Sosiaaliturvan *idea* on siinä, että se on vastikkeetonta. Loukkuja ei pureta sillä, että pistetään ihmiset ”osallisuuden kokemisen” nimissä tekemään oikeita töitä ilman palkkaa. Kuinka monta kertaa tämä on todettava, että se menee näille tyypeille kaaliin?

Ja vielä ”epäpoliittinen” nimitys. Tämän poliittisempaa ja paremmin ajan henkeen (köyhät kyykkyyn) sopivaa tyyppiä ei olisi voinut tähän virkaan kuvitella. En sitten tiedä, miten SDP on voinut moisilla arvoilla varustettua ihmistä tukea. Vihreitä en niinkään ihmettele – hehän ovat ennenkin osoittaneet, että ihmisoikeuksilla ei ole heille mitään merkitystä, kun allekirjoittivat orjatyölain ollessaan taannoin porvarihallituksessa.

Saapahan Timosen Saku taas jutunjuurta.

Huvittavinta on se että kun puhutaan jakamistaloudesta utopiana, niin tekninen kehitys ihmiskunnassa pakottaa meidät töiden vähentyessä ihmisiltä jakamistalouteen. Vaihtoehto on sota vähävaraisten ja superrikkaiden omistajien välillä. Lopputulos on ennustettavissa. Niin että pientä keskustelun tynkää asian reunalta tässä vasta käydään.

Onhan se hölmöä, että joutenolosta maksetaan ja keikkatyöstä tai yrittämisestä rangaistaan.

Ongelman ratkaiseminen niin, että järjestelmä on oikeudenmukainen, reilu ja riittävän halpa, on varmasti hyvin vaikeaa. Onnea matkaan!

Uudet ideat ovat varmasti tervetulleita, mutta täytyy varoa ettei sosiaaliturvaa käyttäviä kyykytetä ja nöyryytetä sillä se syrjäyttää ihmisiä.Miten ratkaistaan se että osallistuminen lisää sosiaaliturvaa saavan kustannuksia (mm matkat, ruokailu, lastenhoito)? Toivottavasti selvityksiin otataan mukaan myös sosiaaliturvaa saavia, koska he ovat omalla tavallaan asiantuntijoita (vrt työntekijät vaikuttamassa työntekoon yrityksissä).

Olemme saaneet KELA:lle hyvän uuden pääjohtajan. Onnittelut! Kyllä uudella KELA:n pääjohtajalla on oikeat linjaukset, meillä Suomessa ei saa olla järjestelmiä joissa terveille ihmiselle maksetaan pelkästä olemisesta.

Saku Timosen blogista kopio. Ei tallennu jos on linkki vaikka miten !!

Pääjohtajan visio
27.11.2016 by Saku Timonen |
Facebook2K+Twitter

Ensi vuoden alussa Kelan pääjohtajana aloittava Elli Aaltonen haluaa Suomen Kuvalehden haastattelun mukaan muuttaa sosiaaliturvan vastikkelliseksi. Tätähän on rummutettu jo kauan, mutta nyt ollaan ilmeisesti siinä pisteessä, että moderni maailma kurkistaa ihan nurkan takaa. Siinä maailmassa kaikille ei riitä palkkatyötä eivätkä kaikki ole siihen edes kykeneviä, mutta kaikkien on siitä huolimatta tehtävä työtä. Jos ei muuta, niin sitä kuuluisaa risusavottaa.

Jos tuo linkki meni maksumuurin taakse, niin ei se mitään. Jutun otsikko kertoo oleellisen ja täydennän sitä muutamalla sitaatilla haastattelusta.

Olen miettinyt paljon sitä, millaisessa maailmassa elämme. Että jos tämä onkin sellainen historiallinen hetki, jos olemmekin sellaisen uuden ja modernin maailman kynnyksellä, on the edge.

Käytännössä sosiaaliturvalokerosta poistuminen tarkoittaisi vastikkeettoman sosiaaliturvan, kuten vastikkeettoman työttömyysturvan, loppua. Työttömän tulisi tehdä päivärahansa eteen jotakin.

Kaikille töitä ei riitä eivätkä kaikki ole sitä kykeneväisiä tekemään, mutta Aaltosen mukaan ihmisillä on silti oltava mahdollisuus kokea osallisuutta. Työpajoja tai oppisopimusta voisi tarjota esimerkiksi julkinen sektori, jossa on ”paljon tekemätöntä työtä”. Sitä voisi Aaltosen ajatuksissa olla esimerkiksi ympäristöhuollossa – siis siinä kuuluisassa risusavotassa – sekä palvelusektorilla.

Siinäpä sitä onkin visiota kerrakseen.

Miksi meillä tosiaan on järjestelmä, joka maksaa ihmiselle olemisesta? Siis siitä, että hän on sattunut syntymään pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon, jossa on ilman omaa syytään joutunut työttömäksi. Yhtä hyvin voisi kysyä miksi meillä on järjestelmä, joka maksaa kenellekään työn tekemisestä, kun kaikki työt voisi teettää sosiaalietuutta vastaan. Tai miksi meillä on sosiaaliturvajärjestelmä ihan kaikkia ihmisiä varten, kun sen voisi kohdentaa vain etuoikeutetulle vähemmistölle? Nämä vastikkeellisen sosiaaliturvan kannattajat eivät koskaan vie ajatustaan tähän loogiseen loppuun asti. Tai vielä pitemmälle, lopulliseen ratkaisuun asti.

Työttömät ovat selkeästi heidän silmissään turhia suita ruokittaviksi ja hyvinvointiyhteiskunta on aikansa elänyt.

Työttömyys on tullut jäädäkseen ja sosiaaliturvajärjestelmä on tiukoilla. Suurituloiset eivät halua maksaa veroja ja heille annetaan veronkevennyksiä. Hyvätuloiset murisevat, että heidän pitää elättää työttömien joukot. Poliitikot ja tiedotusvälineet huutavat koko ajan, että työttömät ovat laiskoja ja lojuvat sohvalla ylenpalttisia tukia nauttien. Heidät pitää pakottaa työhön, mutta palkasta ei kukaan enää puhu mitään. Palkaksi riittää pelkkä työttömyysturva ja tämän pakkotyön sanotaan olevan työttömän etu. Hän saa kokea osallistuvansa yhteiskuntaan siellä räntäsateisessa risusavotassa.

Olemme tosiaan uuden maailman kynnyksellä, mutta ei se kovin moderni ole. Orjayhteiskunta keksittiin jo kauan sitten.

Googlailkaa kirjoitus koska muuten ei tule linkkiä tänne :-/

Nykytilanne on illuusio, elämme yli varojemme. On hyvä puntaroida vaihtoehtoja ajoissa, jos mitään tekemättömyys johtaa turmioon.

Maininta ”vastikkeettoman työttömyysturvan lopusta” ei ollut sitaatti, saattoi olla toimittajan tulkintakin. Voisiko Meri Valkama tarkentaa? Minä luin tuon eri tavalla kuin useimmat kommentoijat.

Päätökset tekee eduskunta, ei KELAn johtaja.

Vastaus otsikon kysymykseen: siksi, että me olemme olemassa.

Toki toisten mielestä emme ole edes olemassa, emme ole ihmisiä, ja jos olemme olemassa, olemme pelkkiä kuluttajia ja numeroita tilastoissa.

Hävettää tämä virkamieskuntamme järjenjuoksu ja empatian taso. Ehkä jotkut heistä eivät ole edes olemassa.

Ehkäpä Elli voitaisiin myös palkata julkisen sektorin virkaansa osallistumistaloudella eli maksetaan ellille KELA:ssa tekemättömästä työstä sosiaaliturvan suuruista osallistumiskorvausta. Ei meillä kuihtuvassa vientitaloudessa ole enää varaa poliittisten virkatyöläisten ylisuuriin palkkoihin.

Minun on vaikea ymmärtää, miksi on ok maksaa miljoonia niille yrittäjille rahaa, joilla on jo paljon rahaa. Heille maksetaan suorina yritystukina sekä tarjoamalla ilmaisia orjia, joita kutsutaan ainakin harjoittelijoiksi ja tukityöllistetyiksi.

Työstä ei ole pulaa. On pulaa palkanmaksajista.

Työllä on joskus rikastuttu. Hyvin harvoin kuitenkaan omalla työllä, vaan historian valossa nähdään että töitä tehtiin rikkaille lähes ruokapalkalla noin 100 vuotta sitten kellon ympäri.

Vaikka yrittäjä saa tukia, hän ei työllistä eli maksa palkkaa. Vain jos saa verorahoja miljoonia orjien muodossa tai suoraan, yrittäjä pysyy suomessa.

Ihmisten orjuuttaminen näyttäisi vaativan kova luontoa ja ahneutta ja kyvyttömyyttä asettua toisen asemaan. Itsensä nähdään kaiken ansaitsevana ja kovaa työtä tekevänä, vaikka ainoastaan golfaisi päivät ja antaisi työllistettyjen yrittäisi saada työllistetyt tuntemaan huonomuutta.

Ihmisarvi ei kuitenkaan riipu ulkoisista asioista. Vain siitä miten kohtelee muita ja aiheuttaako muille pahaa.

Ei ihmiselle, vaan ihmisenä olemisesta. Jolloin esim. kehittää itseään jollain tavalla itsetuhon sijaan.

Kansalaispalkka tai joku sen tyyppinen systeemi on tulevan tekoäly- ja robotisaatiokehityksen aiheuttaman sukupolven mittaisen massatyöttömyyden vuoksi vääjäämätöntä.