Hallitusneuvottelut: Vasemmisto marssi ulos, Katainen ei luovuta

Tuomo Lappalainen
Kotimaa 1.6.2011 17:19
Jyrki Katainen tiedotustilaisuudessa Säätytalolla 1. kesäkuuta. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.

 

 

 

Hallitusneuvottelut saivat illansuussa dramaattisen käänteen, kun Sdp ja vasemmistoliitto marssivat tai marssitettiin ulos Säätytalolta. Talouspolitiikkaa koskevat erimielisyydet osoittautuivat sittenkin ylivoimaisiksi, vaikka pitkin matkaa vakuuteltiin näkemysten lähentyneen.

Vasemmiston äkkilähtö synnytti tilanteen, jossa Jyrki Kataisella (kok) on jäljellä enää yksi käyttämätön mahdollisuus enemmistöhallituksen muodostamiseksi. Hän joutuu nyt kääntymään keskustan puoleen ja tiedustelemaan, olisiko puolue sittenkin valmis pyörtämään vaalien jälkeen tekemänsä päätöksen jäädä oppositioon. Se ei liene mahdotonta, sillä keskustan sisältäkin on jo jonkin aikaa kuulunut kritiikkiä, että päätös syntyi liian hätäisesti.

Kokoomuksen, keskustan, vihreiden, Rkp:n ja kristillisdemokraattien hallituksella olisi eduskunnassa 105 paikkaa eli juuri ja juuri riittävä enemmistö. Toisaalta ne menettivät vaaleissa yhteensä 28 kansanedustajaa, eli tällaisen viiden puolueen pohjan ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa heijastavan kovin hyvin kansan äänestyskopissa ilmaisemaa tahtoa.

Yllätysten hallitusneuvotteluissa saatetaan joutua nyt käymään läpi sekin vaihtoehto, voisivatko perussuomalaiset sittenkin tulla hallitukseen.

Keskustelua syntyy varmasti myös siitä, kuinka kauan Katainen voi yrittää koota palapeliään, ja milloin tulee se hetki, kun on jonkun toisen vuoro yrittää.

Seuraa hallitusneuvottelujen käänteitä uutiskuvien kautta SK:n kuvaseinällä.

 

Keskustelu

Valta-asetelma meni niin hankalaksi, ettei jämäkkää enemmistöhallitusta saada aikaiseksi. Vaikka se oudolta tuntuukin, maan kannalta olisi parasta, jos nimitettäisiin virkamieshallitus viemään asioita eteenpäin. Toimeksianto voisi kestää aluksi vaikka vuoden loppuun, puolueilta luulisi siihen mennessä löytyvän todellisia yhteistyöhaluja.
Velkaantumisen pysäyttämiseksi tarvitaan kaikkia keinoja, kuten talouskasvua, sekä maltillisia verojen korotuksia ja menojen leikkauksia. Suuret rakenteelliset uudistukset taisivat Kataisen hallitusväännöstä kokonaan unohtua?
Kreikan uusi tukipaketti on kaatumassa päälle ja vuoden loppuun mennessä nähtäisiin muutenkin, miten Euroopan maiden pankkikriisi kehittyy. Eduskunta pääsisi äänestelemään virkaministerien esityksistä, se toisi pitkästä aikaa oikeaa demokratiaa päätöksentekoon. Nyt olisi ehkä virkamieshallituksen paikka!

Seuraava hallitus muodestettava sdp:n, perussuomalaisten ja keskustan varaan -kokoomus ja RKP oppositioon.

Nokian ja Suomen kohtalot ovat yhteiset, ja samat myös keskustapuolueessa.

’Connecting people’ pärjäsi niin kauan kuin riitti yhdistää paikasta A paikkaan B. Vahvaan johtajaan luottanut Keskusta pärjäsi niin kauan kun riitti kuunnella mitä ylhäältä sanotaan. Alkio, Kallio, Kekkonen, Vanhanen ja Mari, mukava kivinaama. Nokiassa Ollila ja Aho.

Sitten romahti, kun ei huomattu maailman demokratisoituneen: hölötetään ja verkotutaan joka suuntaan. Uusi sävel ei löydykään positiivisesta diskriminaatiosta, vaan universaaleista ihmisarvoista. Yksilö aina ennen ryhmämäärittelyä.

Olen samaa mieltä Kanavan kirjoittajan kanssa hänen ennakoidessaan tulossa ollutta sateenkaarta ”heikoksi ja hajanaiseksi hallitukseksi.”

Sellainenhan se ilmeisesti olisi ollutkin eikä nykyisillä voimasuhteilla vahvaa hallitusta ole näköpiirissäkään.Toisaalta suomalaisten äänestäjien eurooppalaistuessa eli puoluesidonnaisuuden vähentyessä minkä tahansa hallituksen ”vahvuus” saattaa olla enemmänkin niiden itsensä luoma illuusio eikä suomalaisen sisäpolitiikan ikuisesta yhdestä valtapönkästä eli ulkomaisesta tuesta, tällä kertaa Brysselin tiestäkään taida ainakaan lähitulevaisuudessa juuri apua olla.

Keskustan sisältä epäilemättä hallitushaluja löytyy -arkeen kiinnittyneille poliitikoille kahdeksan vuoden hallitustaipaleen jälkeen asettautuminen oppositioon on jo psykologisestikin vaikeaa- ja vetoaminen maaseudun asioihin ja kuntarakenteeseen varmastikin on sopivaa seireenien laulua puolueen piiripoliitikoille, mutta mistä puoleelle siinä tapauksessa löytyy ensi vaaleissa kannattajia?

vasemmistohallituksien näytöt Euroopassa eivät ole kovin rohkaisevia.

Heinäluoma pelasi shakkia ja laski siirrot väärin.

Kepu voi ihan huoletta tulla mukaan, nyt kun haavat on nuoltu. Porvariyhteistyö toimii kyllä, eikä porvarihallitus hylkää heikompiosaisia, ei sitä tarvitse pelätä. Haloo keskusta…isänmaa kutsuu taas.

Emme vaan tiedä mitä kaikkea vielä edestä löydämme, Nokia yskii pahasti, vihannesmarkkinat pysähtyneet Euroopassa…Espanjan kansantalous vaarassa ja suuri velkataakka, niikuin muillakin.

Suomen lainakorot veitsen terällä, ellei tule luotettavaa, vahvaa hallitusta, ne voivat lähteä nousuun, tässä tulee vielä tippa silmään yhdelle ja toiselle. Ei tähän saumaan olisi enää tuota armotonta vasemmistovedätystä tarvittu!

Niinkuin näkyy vahvaan hallitukseen löytyvät kyllä raaka-aineet kunhan ne vaan kaivetaan esiin. Hallituskriisistä puhuminen on ennenaikaista.

Tietenkin jos maailmantalous taas heikkenee pahasti, niin tietenkin jotkut vasemmiston ”sauhukallot” syyttävät siitäkin taas hallitusta, niinkuin aina ennenkin.

Vasemmisto puri ojennettuun käteen, niin että parempi kun ei sitä enää sinnepäin ojennella.

”Vasemmisto marssi ulos”
Tulitkohan Tuomo nyt tahtomattasi kertoneeksi puoluekantasi? Toimittajan ammattitaitoon kuuluu sen kätkeminen ;-)

Toisaalla samaan aikaan:
”HS:n tiedon mukaan kokoomuksen päätös heittää vasemmistopuolueet ulos hallituksesta ei ollut keskiviikkoillan oivallus, vaan asiaa oli pohjustettu jo pidempään. ”

Sdp:n porukat Eeron ja 70-lukulaisen Laurin johdolla ovat viemässä maata kaunan ja vihan tielle.

Jos Keskusta menee hallitukseen,kuinka KYLMÄÄ on kyyti silloin,puolues, T Laaninen

Taitaa tulla kilpajuoksu Kataisen puheille; SDP ja Kepu molemmat haluavat hallitukseen, siinä ei mitään epäselvää. Vaikea kuitenkin uskoa, että molemmat mahtuisivat kolmen suuren enemmistöhallitukseen.

Soini ja persut eivät kömpelön ja suuren kokonsa takia ehdi siihen juoksuun mukaan.

On tainnut suurimmaksi puolueeksi tulemisen euforia jo Jyrki-boylta hävitä? Hän ehkä alkaa kokea sen, joka hänen olisi pitänyt kokea jo aikaa sitten. ”His comeuppense.” Hänen olisi jo kauan sitten pitänyt saada kunnolla kynsilleen, lienee oikeahko käännös. Mutta

Mutta, että ehdoin tahdoin ollaan valmiita panemaan kansalaisten käsitys vaalien tuloksesta romukoppaan pelkästään oman itsekkään itsepäisyyden vuoksi, panee miettimään sekä puolueen mutta erityisesti Jyrki-boyn hoksottimia. Entäpä asema neljän vuoden kuluttua, kun puolue on pienempi kuin se kuuluisa hyttysenpaska Saharassa.

Ei voi olla mahdollista, että kaikki osaaminen tai edes poliittinen osaaminen ja vastuuntunto Suomessa olisi siunautunut kolmelle entiselle suurpuolueelle? Kyllä muillakin selvitään ainakin, kun on pakko.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23974/some-of-us-never-learn

On tämä ennenkuulumatonta – vai että kepukin vielä hallitukseen. Laaniselle pitää takki ommella karhulangalla kiinni, että ei pääse kääntämään. Näyttää siltä, että ei riitä jytky, tarvitaan pe……n iso jytky, jotta kansan ääni kuuluu.

Heikko porvarihallitus, joka hajoaa syksyn ja ensimmäisten kovien paikkojen tullessa – siinäpä se. Mutta arvatkaapa mitä tapahtuu sen jälkeen?

Nyt tarvitaan vastuunkantajia ja maan uudistajia. On aivan sama miltä laidalta heitä tulee, kunhan tulee.
On syytä unohtaa pelin politiikka. Vene keikkuu jo pahoin. Älkää kaatako sitä!

Buahahaa.
Ei onnistu kok+kesk-hallitus. kok+kesk+vihr+kd =105 paikkaa. Kd ja vihreät päsevät vaa’an-kieliasemaan. Se taas tarkoittaa sitä, että kd ei hyväksy liberaalia homopolitiikkaa. Jos vihreät suostuvat lähtemään tuollaiseen hallitukseen niin he haluavat vastakaupaksi ydinvoimaloiden rakentamisluvan perumisen ja se taas ei sovi kokoomukselle (eikä keskustalle). Eli kokoomus on ulkona hallituksenmuodostajan roolista.

Soini ei halua hallitukseen – ihailee kannatuslukuja – haaveilee Mäntyniemestä:
Soini varmisti poisjääntinsä tulevasta hallituksesta paljastamalla etukäteen joustamattomuutensa. Hän ei kerta kaikkiaan halua hallitusvastuuseen. Mitään muuta syytä on vaikea keksiä sille, että Soini jo toisen kerran etukäteen maalaa itsensä nurkkaan. Toisaalta, kuka haluaa tulevien vuosien aikana olla yhteistyössä ja yrittää tehdä päätöksiä valtakunnalle tärkeistä asioista Soinin kaltaisen jukuripään kanssa.

On ihme, että persut eivät huomaa Soinin itsekkäitä pyrkimyksiä. Soini haaveilee Mäntyniemestä.

Hevosmies kuvittelee pukevansa päälleen presidentin viitan persujen kannatuslukujen turvin.
Soinilla on niin usvainen peili, että hän luulee suomalaisten jaksavan katsella kuusi vuotta turpeaa naamaa. Hän ei ymmärrä, että suomalaiset ovat jo ehtineet kyllästyä mörköihin 12 vuoden aikana.

Lopputulema on oleva, kolmen ( vanhan ) suuren puolueen yhteishallitus; kokoomus, sdp ja keskusta.
Kaikki joustavat omista tavoitteistaan. Ei alv-korotusta, ei kuntien pakkoliitoksia. Pääomatuloveroa ylös.Valtionhallinnosta säästöä. Kunnat pakkosäästöjen tielle.

Tähän asti olen pitänyt demareita rehellisenä suomalaisena puolueena – kepu on kiitettävästi hoitanut iltalypsyn. Nyt kuitenkin demarit reilusti ylittivät aikaisemmat iltalypsyt, mutta sitten kävikin niin ikävästi, että kiulu kaatui – voi voi.

Ei kansa mitään ole sanonut. Persukset sai reilusti enemmän ääniä kuin aikaisemmissa vaaleissa, mutta ei se silti edusta, kuin pientä osaa kansasta.

Jatkuvasti jotkut suorastaan pakkomielteiseti jauhavat samaa asiaa. Ei persusakki vaaleja voittanut, se vaan nosti kannatustaan. Keskusta menetti kannatustaan todennäköisesti valtavan vaalirahasekamelskan takia. Se sai eniten kuraa päälleen osittain epäoikeudenmukaisestikin. Kannattajia siirtyi Soinin sakkiin.

Vaaditaan, että pitää noudattaa kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa, mutta nythän sitä parhaillaan noudatetaan. Kansa pani vaaleissa eduskunnan sirpaleiksi ja poliitikot yrittävät palasista koota edes jotain. Kansalaisten on nyt turha osoittaa heitä sormella kun itse tämän saivat aikaan.