Eutanasiasta kerrotaan vain kauniita tarinoita – Vastustajat leimataan julmureiksi

Essee: Eutanasian laillistaminen muuttaisi käsitystämme ihmisyydestä, kirjoittaa sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa.
Kotimaa 2.3.2017 15:05
Jaana Hallamaa
Kanava-lehden kansikuvan on tehnyt kuvittaja Esa-Pekka Niemi. Lääkärillä on ihmisen kohtalo käsissään: tulisiko kuolevan elämää varjella vai voiko sietämättömän kärsimyksen lopettaa?
Kanava-lehden kansikuvan on tehnyt kuvittaja Esa-Pekka Niemi. Lääkärillä on ihmisen kohtalo käsissään: tulisiko kuolevan elämää varjella vai voiko sietämättömän kärsimyksen lopettaa? © Esa-Pekka Niemi

Kansalaisaloite eutanasialain säätämisestä on tulossa eduskunnan käsittelyyn.

Suomalainen keskustelu eutanasiasta on kuitenkin yksipuolista, kirjoittaa Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa Kanava-lehdessä. Vaihtoehtoja ei esitetä eikä esimerkiksi lääkärien vastustusta oteta vakavasti.

Hallamaan mukaan vaikuttaa siltä, että "eutanasiakeskustelu on kanava hahmottomille peloille". "Ajatus kuolemasta, jota voi itse hallita, suitsii myös muuta ahdistusta."

Suomen Kuvalehti julkaisee Hallamaan kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Eutanasia on yhteiskunnallisen keskustelun kestoaihe, joka palaa julkisen huo­mion kohteeksi säännöllisesti 4–5 vuoden välein.