Entiset opiskelijat syyttävät professori Panu Rajalaa: Seksuaalista häirintää, ei puuttunut ongelmiin

Ahdistelusta syytetty Kallion lukion opettaja opetti teatteria myös Tampereella.
Tero Alanko
Kotimaa 22.2.2018 17:47
Tammikuussa 2018 helsinkiläisen Kallion lukion lehtori sanottiin irti virkasuhteesta seksuaalisen häirinnän takia.  Tapaus tuli ilmi marraskuussa 2017, kun 18 opiskelijaa ja kaksi opettajaa kertoivat STT:lle, että miespuolinen teatterin opettaja on ahdistellut opiskelijoita vuosien ajan. Tapahtumat...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Näissä metoo-uutisissa häiritsee se, että niissä usein annetaan ymmärtää Jouko Turkan olevan koko seksuaalisen häirinnän ”idean isä”. Julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa kuitenkin Turkan entiset naisoppilaat ovat jatkuvasti vakuuttaneet, ettei Turkan opetuksessa sen henkisen rankkuudesta huolimatta koskaan ollut kyse seksuaalisesta häirinnästä. Sen sijaan häntä apinoivat ovat usein käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja Turkkaan vedoten toimineet sopimattomasti.

Onkohan edesmennyt Turkka niin mediaseksikäs, että hänen demonisointinsa tuo medialle lisää kassavirtaa? Vai onko pelkkää median laiskuutta olla tutkimatta itse asiaa ja ilmiötä syvällisemmin kuin esittämällä ne jamesbond-tasoisesti leimaamalla ihmiset mustavalkoisesti hyviksiin ja pahiksiin?

Sillä tavoin tosin kauppa käy, mutta sellaisen kaupankäynnin moraalissa ei ole hurraamista.

Perusteellista juttua voi laajentaa kahdella lisäkysymyksellä:

Rajalan esimies oli yliopiston rehtori – eikö opiskelijoiden kritiikki mennyt hänen tietoonsa. ja jos ei, niin miksi ei?

Opiskelijoiden taholta esitetty puolustelu että ei haluttu kielteisellä julkisuudella vaarantaa TaYn teatterikouutuksen tulevaisuutta on ymmärrettävä, mutta mietittävää silti on: TaYssä ja myöhemmin Kallion lukiossa tärkeän häirinnän kohteeksi joutuneet olisivat toisenlaisella ulostulolla voineet ehkäistä sen että uudet opiskelijaikäluokat eivät olisi joutuneet vastaavaa kokemaan.

Me too-kampanjassa ei ole kyse mistään puritanismista, vaan vallan väärinkäytön lopettamisesta.

Useille Panu Rajalan ikäluokan miehille naiset eivät olleet todesta otettavia henkilöitä minkään teatteriin tai taiteeseen liitetyn arvon osalta. He eivät todennäköisesti ymmärrä ongelmaa vanhan ja nykyisen ihmisten työn arvostuksen välillä. En osaa sanoa mitä näille panurajaloille ja lauritörhösille pitäisi tehdä kun niitä kuitenkin täällä vielä vuosia jaloissa pyörii eikä todennäköisesti mitään ahaa-elämystä heidän päässään tule tapahtumaan.