”Enää ei ole coolia polttaa tupakkaa eikä juoda” – Teineistä tuli nuhteettomia, eikä kukaan tiedä miksi

Nuorten tekemät varkaudet, koulukiusaaminen ja lintsaaminen vähenevät. Älypuhelimet saattavat tukea nuorten päihteettömyyttä.
Katri Merikallio
Kotimaa 12.4.2017 20:48
Varasteleminen, vahingonteot ja humalassa ajaminen ovat puolittuneet neljässä vuodessa. Koulusta lintsaamisen määrä on sekin miltei puolittunut. Neljä vuotta sitten 21 prosenttia nuorista kertoi kiusanneensa jotakuta koulussa vuoden aikana. Viime vuonna näin kertoi tehneensä enää 7 prosenttia. Tiedo...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Nähdäkseni kyse on hyvinvointivaltiosta, siitä missä nykyinen keskiluokkainen elelee kuin kuninkaat sata-parisataa vuotta sitten, osin paremminkin. Siitä samasta, jonka nykyinen hallituskoalitio kaikin keinoin haluaa ajaa alas eriarvoisuutta voimakkaasti lisäämällä – sitä tietenkään itse myöntämättä.

Sodanjälkeisenä aikana 1940-60 -luvuilla eriarvoisuus rehotti, ja ennen muita vähävaraisten lapset rötöstelivät – kuten nykyäänkin. Mutta nykyään vähävaraisia on paljon vähemmän, ja heistä merkittävä osa on maahanmuuttajia. Sen vuoksi myös tilastot kertovat maahanmuuttajien suuresta osuudesta rikoksiin verrattuna Suomen keskimäärin äveriääseen keskiluokkaan. Uskonnollisista syistä tosin alkoholinkäyttö ei ole maahanmuuttopiireissä kovin yleistä.

Mielenkiintoinen sivujuonne rikkaiden elämään on se, että tupakointi, alkoholismi ja myös viihteellinen, tarpeeton rötöstely on yläluokassa suhteellisesti lisääntynyt – se kertoo elämän onttoudesta ylimääräisen rahan maailmassa.

Näitä ei pidä tietenkään ottaa yleistyksinä, vaan keskimääräisinä havaintoina.