Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta löytävät kotinsa rannalta rakkohaurua eli rakkolevää, joka kärsii Itämeren rehevöitymisestä.
Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta löytävät kotinsa rannalta rakkohaurua eli rakkolevää, joka kärsii Itämeren rehevöitymisestä. © Marjo Tynkkynen

Taistelupari

Hissiyhtiö Koneen perijä Ilkka Herlin oppi ”kävelemäänkin purjeveneessä”. Itämeren suojeluun hän heräsi kolme vuosikymmentä sitten. Työ laajeni, kun hän tapasi jätevedenpuhdistamolla Pietarissa Saara Kankaanrinnan.

Syksyllä 2014 Ilkka Herlin sai yllättävän puhelun.

Soittaja oli Anders af Heurlin. Hän oli kuullut, että Herlin halusi ostaa ”riittävän ison” maatilan, ja sellaisesta hän oli valmis luopumaan Paraisilla Varsinais-Suomessa. Qvidjan kartanoon kuului 850 hehtaaria maata ja nelisenkymmentä rakennusta, joukossa Suomen vanhin kivilinna 1400-luvulta.

Herlin kiinnostui heti.

Hän pyysi af Heurlinia kertomaan lisää tilasta. Etenkin pelloista ja metsistä.

Herlin kuuluu hissiyhtiö Koneen omistajasukuun. Hän on miljardööri, yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä, lastinkäsittely-yhtiö Cargotecin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja sekä ympäristövaikuttaja, joka oli tehnyt kymmeniä vuosia sitkeää ja usein näkymätöntä työtä Itämeren puhdistamiseksi.

Vuonna 2005 hän oli tavannut Saara Kankaanrinnan Pietarin jätevedenpuhdistamon projektissa, jonka tavoitteena oli vähentää fosforipäästöjä Itämereen.

Sisältö