Churchill kehui Mannerheimia: ”Todellinen mies – vahva kuin kallionjärkäle”

Mannerheim ja Churchill olivat yllättävän samanlaisia – ja heillä oli paljon yhteistä, paljastui konferenssissa Lontoossa.
Kotimaa 5.11.2017 08:12
Marjo Cunningham
Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) ja Winston Leonard Spencer Churchill (1874–1965).
Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) ja Winston Leonard Spencer Churchill (1874–1965). © Wikimedia Commons

LONTOO, ENGLANTI – Kun Englanti julisti sodan Suomelle 1941, se tapahtui mitä sivistyneimmin ja kohteliaimmin sanakääntein, kertoo brittiläinen sotahistorioitsija Terry Charman. Hän toteaa myös, että se taisi olla ainoa sota, jossa kukaan ei kuollut.

Englannin pääministeri Winston Churchill arvosti suuresti sotamarsalkka Gustaf Mannerheimia, jonka hän tunsi aikaisemmasta yhteistyöstä. Niinpä hänelle oli vaikea pala, kun Stalin vuonna 1941 kesällä ja syksyllä vaati häntä julistamaan sodan Suomelle.

Kun Stalinin painostus jatkui, Churchill lopulta kovasti pahoitellen lähetti Mannerheimille henkilökohtaisen viestin. Hän muisteli aikaisempia mukavia tapaamisia ja varoitti tätä etukäteen sodanjulistuksesta.

Mannerheim puolestaan kiitteli huomaavaisuudesta ja yksityisestä viestistä yhtä kaunopuheisin sanakääntein, valitteli omasta puolestaan Englannin päätöstä mutta totesi, että hänen tehtävänsä oli Suomen turvallisuuden varmistaminen.