Bisnes pyörii natsikohuista huolimatta: J. Kärkkäinen on maksanut saneeraus­velkojaan kymmenillä miljoonilla

Juha Kärkkäisen yhteydet uusnatseihin heijastuvat hänen tavarataloonsa ja sen yli 500 työntekijään.
Kotimaa 5.1.2018 12:20

Juha Kärkkäinen Magneettimedia-oikeudenkäynnissä Ylivieska–Raahen käräjäoikeudessa syyskuussa 2013. © MARKKU RUOTTINEN / LEHTIKUVA

Tavarataloketju J. Kärkkäinen velkaantui reippaasti finanssikriisin aikana vuonna 2009. Pankit sulkivat yhtiöltä rahoitushanat ja lyhytaikainen lainoitus käytännössä loppui kokonaan.

Isot investoinnit uusiin kauppatiloihin ja sitä seurannut kassakriisi pakottivat ylivieskalaisen yrittäjän Juha Kärkkäisen omistaman J. Kärkkäisen hakemaan velkasaneeraukseen. Saneerausmenettelyn tarkoitus on välttää kannattavan yritystoiminnan ajautuminen konkurssiin.

Rovaniemen hovioikeus vahvisti J. Kärkkäisen yrityssaneerausohjelman vuoden 2010 lopulla verottajan vastustuksesta huolimatta. Verottajan mielestä velkasaneerauksessa leikattiin liikaa verottajan eli veronmaksajien saatavia.

Saneerausohjelmaan hyväksytyistä 44 miljoonan euron veloista yhtiö sai anteeksi 17 prosenttia eli noin 7,5 miljoonaa euroa. Velkojia J. Kärkkäisellä oli yli 700, ja maksuaikaa 10 vuotta.

Kaupparekisteriin toimitetun tilinpäätöksen (1. helmikuuta 2016–31. tammikuuta 2017) mukaan J. Kärkkäinen on lyhentänyt saneerausvelkaansa seitsemässä vuodessa useita kymmeniä miljoonia euroja.

Yhtiöllä oli tilinpäätöshetkellä saneerausvelkaa eri tahoille noin 10,8 miljoonaa euroa. Käytännössä Kärkkäinen on maksanut veloistaan pois yli kaksi kolmasosaa.

Saneerausohjelma on määrä loppua parin vuoden kuluttua. Hyvin todennäköisesti Kärkkäinen saa maksettu velkojilleen, ja kannattava halpakauppabisnes jatkaa toimintaansa niin kuin tähänkin asti.

Vuonna 2016 yhtiö teki voittoa reilu miljoona euroa. Voitot Kärkkäinen siirsi yhtiön kassaan, jossa J. Kärkkäisellä oli jakokelpoisia varoja yli 16,3 miljoonaa euroa. Liikevaihtoakin kertyi yli 170 miljoonaa euroa.

Kun J. Kärkkäinen aloitti velkasaneerausohjelmassa, yhtiön liikevaihto oli laskenut 120 miljoonaan euroon. Yhtiön kurssi on siis kääntynyt vahvasti kuluneen seitsemän vuoden velkasaneerauksen aikana.

Useat yhtiöt ovat katkaisseet yhteytensä tavaratalo J. Kärkkäiseen.

Tavaratalo J. Kärkkäisen omistaja Juha Kärkkäinen on ollut mediassa viime vuosina uusnatsiyhteyksiensä johdosta.

Vuonna 2013 Juha Kärkkäinen tuomittiin sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Juutalaisvastaisia kirjoituksia oli julkaistu Kärkkäisen omistamassa ja päätoimittamassa Magneettimediassa toistuvasti. Kyse oli oikeuden mielestä vihapuheesta.

Vuonna 2015 mediassa kohistiin jälleen Magneettimediasta. Juha Kärkkäinen ei ollut lehdessä enää virallisesti mukana. Tästä huolimatta muun muassa tekstiilialan yritys Finlayson laittoi J. Kärkkäisen tavaratalon boikottiin, koska yhtiön omistaja Juha Kärkkäinen yhdistettiin vihapuhetta levittävään Magneettimediaan. Kärkkäinen oli luovuttanut Magneettimedian Pohjoismaisen vastarintaliikkeen julkaistavaksi samana vuonna.

Useat yhtiöt ovat sittemmin katkaisseet yhteytensä tavaratalo J. Kärkkäiseen, koska Juha Kärkkäisen kytkökset uusnatseihin ja Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen ovat olleet ilmeiset.

Muun muassa lehtiä ja kirjoja kustantavat Otava, Tammi ja Sanoma ovat ilmoittaneet lopettavansa tuotteidensa myynnin J. Kärkkäisen tavarataloissa. Helsingin Sanomien mukaan myös saksistaan ja kirveistään tunnettu Fiskars on katkaissut tavarantoimitukset J. Kärkkäiselle.

Helsingin Sanomien uutisointi Juha Kärkkäisen uusnatsiyhteyksistä on ärsyttänyt miestä itseään. Kärkkäisen mielestä kyse on ollut Hesarin masinoimasta lokakampanjasta, joka kohdistuu hänen tavarataloonsa ja henkilökohtaisiin arvoihin.

 

Kärkkäinen on vakuutellut, ettei tavaratalo J. Kärkkäisellä ja uusnatseilla ole mitään tekemistä keskenään. Yhtiö ei riko lakia, Kärkkäinen on toistellut.

Kärkkäinen onkin oikeassa, sillä tavaratalo on tavaratalo eikä se kannusta natsi-ideologiaan. Kaupan tehtävä on myydä tuotteita. Osalle asiakkaista voi silti tulla mieleen, että rahat menevät uusnatseille.

Yhteydet uusnatsi-ideologiaan heijastuvat Juha Kärkkäisen omistamaan tavarataloon ja sen yli 500 työntekijään. Kärkkäinen työllistää Ylivieskassa, Oulussa, Lahdessa, Iissä ja Jyväskylässä.

Kunnanjohtajien ja poliitikkojen taholta Kärkkäisen arvostelu on ollut uusnatsiyhteyksistä huolimatta varovaista. Kuntapoliitikot ovat tyytyväisiä verotuloista ja työpaikoista, eikä uutteraa yrittäjää haluta arvostella.

J. Kärkkäinen on liikevaihdolla mitattuna Suomen neljänneksi suurin halpakauppaketju Tokmannin, Halpa-Hallin ja Motonetin jälkeen.

 

Suomen Kuvalehti lähetti Juha Kärkkäiselle sähköpostitse kysymyksiä liittyen velkasaneeraukseen, muiden yhtiöiden tekemiin boikotteihin ja siihen, miten nämä tekijät vaikuttavat Kärkkäisen yritystoimintaan.

Aikooko Juha Kärkkäinen kenties muuttaa joitain toimintatapojaan?

Juha Kärkkäinen ei vastannut sähköpostikysymyksiin, mutta puhelimeen hän vastasi.

”Olen täällä Rovaniemellä”, Kärkkäinen kertoi ja sulki puhelimen.

Kärkkäinen suunnittelee tavarataloa Lapin pääkaupunkiin Rovaniemelle. Tavaratalobisneksen laajeneminen jatkuu.

 

Suomen Kuvalehti kuuluu Otava-konserniin, joka lopetti yhteistyön J. Kärkkäisen kanssa vuonna 2015.