Berner sai tahtonsa läpi: Lisää rahaa MTV:lle räätälöityyn uutistukeen

Kahden MTV-yhtiön yhteenlaskettu liiketulos oli vuonna 2016 miltei 14 miljoonaa euroa tappiolla.
Kotimaa 1.9.2017 11:19
17.1.2017: Anne Berner ehdottaa tienkäyttömaksua, autoveron poistamista, polttoaine- ja ajoneuvoveron alentamista ja valtion liikenneverkon ylläpidon siirtämistä erilliseen yhtiöön. 23.1.2017: Berner ilmoittaa, että liikenneverkkoyhtiön valmistelu keskeytetään ja autovero säilyy.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).

Ministeri Anne Bernerin (kesk) johtama liikenne- ja viestintäministeriö sai havittelemansa lisäyksen kaupallisten tv-uutisten valtion tukeen.

Ministeriö oli esittänyt jo aiemmin, että viime keväänä päätettyä miljoonan euron pottia täydennetään ensi vuoden budjetissa kahdella miljoonalla eurolla. Valtiovarainministeriö kumitti lisärahat pois elokuussa antamassaan esityksessä, mutta hallitus palautti ne takaisin budjettiin eilen päättyneissä neuvotteluissaan. 

”Uutistoiminnan monimuotoisuutta tukemaan budjetissa on varattu kaksi miljoonaa euroa valtionavustusten maksamiseen vuonna 2018 uutis- ja ajankohtaistoimintaa tuottavien yleisen edun tv-kanavan ohjelmistoluvan omaaville toimijoille”, liikenne- ja viestintäministeriö ilmoittaa tiedotteessaan

Tuki on räätälöity avuksi pahoissa talousvaikeuksissa jo pitkään tarponeelle MTV:lle ja sen uutis- ja ajankohtaistoiminnalle. MTV Oy:n ja MTV Sisällöt Oy:n yhteenlaskettu liiketulos oli vuonna 2016 miltei 14 miljoonaa euroa tappiolla. Tytäryhtiö Mediahub Helsingin tilinpäätöstä ei ole vielä kaupparekisterissä saatavilla. 

 

Alun perin kansanedustajan, televisiostakin tutun yrittäjän Harry Harkimon (kok) työryhmän esittämä tuki on lisärahoista huolimatta kutistunut merkittävästi alkuperäisestä esityksestä. Työryhmä ehdotti, että tukeen olisi käytetty valtion rahaa kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa. 

Myös pieni AlfaTV on ilmoittanut olevansa kiinnostunut tuesta ja suunnittelevansa uutis- ja ajankohtaisohjelmiston lisäämistä. 

Tukeen on siis varattu nyt rahaa, mutta sen maksamista koskeva asetus on edelleen työn alla liikenne- ja viestintäministeriössä. Asiaa koskeva lausuntokierros päättyi viime viikolla.

Tuki keräsi kiitosta MTV:n lisäksi muun muassa työntekijäliitoilta, mutta esimerkiksi media-alan yritysten Medialiitto arvosteli suunnitelmia kipakasti ja katsoi tuen vääristävän kilpailua. Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto suhtautui tukeen varauksellisesti.