Ara tiukkana: Nuorisosäätiö rikkoo lakia – Säätiöjohtajien oudot liiketoimet yhä tutkimatta

Uutisanalyysi: Tänään julkaistun kovasanaisen viranomaisraportin jälkeenkin moni tärkeä kysymys jää pimentoon.

Aki Haaro
Teksti
Jarno Liski
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara julkisti tänään tiukkasanaisen tarkastuskertomuksen nuorille vuokra-asuntoja rakennuttavan yleishyödyllisen Nuorisosäätiön toiminnasta. Aran mukaan Nuorisosäätiön toiminta on räikeässä ristiriidassa Aran myöntämiä tukia koskevien lakien kanssa. Lisäksi säätiö on pitkään ollut piittaamatta Aran ohjeista.

Keskustataustaista Nuorisosäätiötä koskevat tutkimukset käynnistyivät viime vuonna Ylen toimittajien Jyri Hännisen ja Esko Varhon tekemien selvitysten seurauksena.

Julkisuudessa on osana Ylegate-keskustelua käsitelty sitä, miten kyseiset jutut määriteltiin Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdossa korkean riskin jutuiksi ja niiden julkaisemisessa viivyteltiin kuukausien ajan.

Nyt julkaistu viranomaisraportti osoittaa, että kun Ylellä vielä kesällä 2016 jahkailtiin tietojen julkaisemista, tutki Ara jo täyttä päätä väärinkäytösepäilyjä, joista Ylen toimittajat olivat keväällä esittäneet Aralle kysymyksiä.

Elokuussa Ylen lopulta julkaistua juttunsa, Ara päätti samana päivänä laajentaa tutkimuksiaan huomattavasti ja tilasi tilintarkastusyhteisö Deloittelta laajan tarkastuksen säätiön toiminnasta.

Jutut määriteltiin Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdossa korkean riskin jutuiksi.

Ara on kuitenkin päätynyt salaamaan merkittävän osan tutkinnan tuloksista. Verkkosivuilta löytyvästä tarkastusraportista on mustattu Nuorisosäätiön liiketoimintaan liittyviä tietoja.

On siis vaikea arvioida täsmällisesti, mitä Ara on tutkinut ja mihin konkreettisiin toimiin sen voimakas arvostelu liittyy. Ara lupasi Suomen Kuvalehden pyynnöstä arvioida uudelleen, mitä tarkastuskertomuksesta ja sen liitteistä voitaisiin julkistaa.

Aran tutkinta ei kuitenkaan ole ulottunut säätiön ulkopuolella tapahtuneisiin epäilyttäviin liiketoimiin, joissa Nuorisosäätiön johtohenkilöt eli asiamies Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen ovat olleet osallisina.

Mitä siis olisi vielä tutkittava? Merkittäviä vielä vastaamatta jääviä kysymyksiä liittyy esimerkiksi Runnin kylpylään, jonka Haaro ja Nousiainen ostivat keskustalaiselta Lomayhtymältä vuonna 2012. Miesten omistuksessa kylpylä velkaantui merkittävästi nopeassa tahdissa.

Osana ongelman ratkaisua Salpausselän Rakentajat -niminen yhtiö teki kylpylään merkittävän remontin ja kylpylän osti takavuosien vaalirahoittajan Arto Merisalon lähipiiriin kuuluva liikemies Ilari Hassinen, joka myöhemmin sai osakkaiksi kylpylään kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehden sekä kauppaneuvos Kari Hautasen

Salpausselän Rakentajat puolestaan on saanut huomattavan määrän rakennusurakoita juuri Nuorisosäätiöltä.

Sekä Lehti että Hautanen ovat olleet hieromassa tonttikauppoja, joissa osallisina ovat olleet niin mainittu rakennusyhtiö kuin Nuorisosäätiökin. Järjestely herättää perusteltuja kysymyksiä siitä, onko Nuorisosäätiötä käytetty hyväksi sen johtajien omien liiketoimien vauhdittamisessa. Ylen MOT kertoi aiheesta viime syksynä.

Ara ei ole arvioinut Nuorisosäätiön yhteistyötä Salpausselän Rakentajien kanssa sen selvittämiseksi, onko yhtiö saanut aiheetonta etua liiketoimista säätiön kanssa.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan verottaja tutkii parhaillaan Salpausselän Rakentajien – ja sen pääomistajan Mika Wileniuksen – liiketoimia. Asia kiinnostaa myös poliisia, joka odottaa verottajan toimenpiteitä asiassa.

Asia kiinnostaa myös poliisia, joka odottaa verottajan toimenpiteitä asiassa.

Toinen Ylen esiin nostama erikoinen yhteys oli AT-Asunnot -niminen yhtiö, joka osti asuntoja rakennusliikkeiltä samoista kohteista samaan aikaan Nuorisosäätiön kanssa.

Yhtiön omistivat keskustataustaiset yhdistykset, joita puolestaan hallitsivat Aki Haaro ja Perttu Nousiainen perheenjäsentensä ja ystäviensä kanssa.

Toimittajien tiedonsaantioikeuksilla ei saatu selville, olivatko Nuorisosäätiö ja AT-Asunnot maksaneet asunnoista samaa hintaa vai oliko säätiön johtajien hallitsema AT-Asunnot esimerkiksi saanut ostoksistaan alennusta Nuorisosäätiön ostojen perusteella.

Tätäkään kuviota ei ole Aran selvityksessä tutkittu.

– Tämän tyyppiset asiat menevät Aran toimivallan ulkopuolelle aika äkkiä. Me olemme käyneet nimenomaan ara-lainsäädännön puitteissa näitä asioita läpi ja siitä syystä esimerkiksi Runni ja AT-Asunnot eivät ole tulleet esille tässä. Patentti- ja rekisterihallituksella on laajemmat mahdollisuudet valvoa säätiön hallinnon toimintaa, sanoo Aran valvontapäällikkö Sami Turunen.

Nuorisosäätiöstä on valmistumassa vielä toinenkin tutkimus. Säätiöiden laillisuusvalvonnasta vastaava patentti- ja rekisterihallitus aloitti oman tutkimuksensa Ylen julkaistua juttunsa viime elokuussa.

 

Nuorisosäätiö on nyt myrskyn silmässä jo toista kertaa 2000-luvulla. Viime vuosikymmenen vaalirahaskandaali toi keskustapoliitikoille säätiön antamaan vaalirahoitukseen liittyviä syytteitä, jotka johtivat muun muassa keskustan nykyisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen sekä säätiötä rahoittaneen Raha-automaattiyhdistyksen silloisen puheenjohtajan ja nykyisen keskustan kunniajäsenen Jukka Vihriälän ehdollisiin vankeustuomioihin.

Vaalirahaskandaalin seurauksena keskustan silloinen hallintopäällikkö Aki Haaro siirrettiin Nuorisosäätiön asiamieheksi vuonna 2010. Vuosikymmenen takaisessa vaalirahaskandaalissa oli myös toinen keskeinen haara, eli kiinteistökehitysyhtiö Nova Group, jonka nokkamies Arto Merisalo tuomittiin ehdottomaan vankeuteen yhtiöön liittyvistä konkurssirikoksista.

Vankilasta vapauduttuaan Merisalo on ollut tiiviisti mukana Salpausselän Rakentajien konsulttina niin säätiön uusissa rakennuskohteissa kuin säätiön johtajien kylpyläkaupoissa. Vaalirahamiesten uusissa liikkeissä näyttäisikin riittävän viranomaisille tutkittavaa vielä pitkäksi aikaa.

 

Kirjoittaja Jarno Liski työskenteli toimittajana Ylessä 2016 mm. Nuorisosäätiö-juttujen parissa.