Äärimmäisyyksien näyttämö

Painonnostaja tarvitsee voimaa ja lyhyet kädet, kisajärjestäjä miljardien budjetin. Tokion kesäkisat alkavat pandemian keskellä ja vaisuissa tunnelmissa.

Ulkomaat 29/2021 22.7.2021 18:00
Teksti Elina Järvinen Grafiikka Hannu Kyyriäinen AR-malli Teemu Hotti

Kesäolympialaiset on peruttu kolme kertaa. Ensin kertaalleen ensimmäisen maailmansodan vuoksi, sitten toisen maailmansodan vuoksi kahdesti.

Nyt koronapandemia siirsi kisoja vuodella.

Heinäkuun 23. päivänä 2021 Tokiossa alkavat olympialaiset ja elokuun 24. päivänä paralympialaiset. Ne ovat kalliimmat kuin koskaan ennen ja ehkä myös epäsuosituimmat: kevään mielipidemittauksissa jopa 80 prosenttia japanilaisista vastusti kisoja koronan vuoksi.

Noin 15 000 urheilijaa tulee silti Tokioon. Heinäkuun alussa päätettiin, että kisat järjestetään ilman katsojia.

Kustannukset karkaavat

Kesäolympialaiset maksavat keskimäärin kaksi kertaa niin paljon kuin on arvioitu. Tokion kisojen laskettiin maksavat 6,8 miljardia euroa. Tuorein arvio: 13 miljardia. Koronaviive maksaa noin 2,5 miljardia.


Ilmaista ei ole urheileminenkaan. Tarvittavien välineiden määrä ja hinta vaihtelee hurjasti eri lajien välillä.


Painin perusajatus on se, ettei välineitä ole lainkaan. Vain ihminen ihmistä vastaan. Mutta tarvitaan siinäkin trikoot, joiden laadulla on merkitystä. Kuinka paljon huipputason välineet maksavat? Tokion olympialaisissa kilpaillaan yli 30 urheilulajissa, paralympialaisissa yli 20 lajissa.

Esteratsastus

Kansainvälisen tason kilpahevonen 100 000 euroa. Arvokilpailujen mitaliehdokas jopa miljoonia euroja, ylärajaa ei ole.

Trap-ammunta

Olympiatason haulikko 5 000–15 000 euroa. Harjoittelussa patruunat merkittävä lisäkustannus.

Golf

Ammattilaistason draiveri eli avausmaila 400–900 euroa.

Lapa ja varsi ostetaan usein erikseen mittatilauksena.

Kalpa

Kalpa 220 euroa.

Kallein yksittäinen osa on terä. Se tehdään erityisen lujasta teräksestä käsityönä. Jäykkyys, taipuisuus ja painopiste kilpailijan valittavissa.

Tennis

Ammattilaisen tennismaila 250–350 euroa. Olympiapelaajan maila on painavampi kuin harrastajan. Se tehdään mittatyönä, muun muassa painopisteet ja kahvan muodot räätälöidään.

Ilmapistooli

Kilpaluokan ilmapistooli 1 800–2 500 euroa. Luodit eivät merkittävä lisäkustannus, kuten ammukset haulikkoammunnassa.

Kuulantyöntö

Kilpakuula muutamasta kympistä useisiin satoihin euroihin. Se, miltä kuula tuntuu työntäjän kädessä on oleellista: millainen halkaisija, millainen materiaali (rauta, teräs tai messinki). Korkeampi hinta ei aina tarkoita parempaa tuntumaa. Arvokisoihin voi tuoda oman kuulan, mutta se on myös muiden kilpailijoiden käytössä.

Purjehdus

Nacra 17 -luokan purjevene noin 40 000 euroa, ylärajaa ei ole. Keskeiset osat foilit, riki, rungot, purjeet. Nacra 17 on kaikista olympia-luokista kallein.

Rullalautailu

Huipputason rullalauta alkaen 250 euroa. Hinta muodostuu kuudesta osasta: lauta eli dekki, trukit, renkaat, laakerit, ruuvit ja grippi eli karhea teippi laudan päällä.

Jousiammunta

Ase 2 500 euroa, nuolet 500 euroa tusina. Huipputason nuolet ovat suoria ja keskenään mahdollisimman samanlaisia, kyse on millimetrin eroista.

Paini

Huipputason painitrikoot: kaksi asua maksaa 150 euroa. Kilpailija tarvitsee aina kahdet trikoot, siniset ja punaiset. Laadukkaan painiasun elastaani on joustava ja kestävä. Asu on mahdollisimman kevyt: painijat punnitaan 50 gramman tarkkuudella.

Maantiepyöräily

Olympiatason maantiepyörä 5 000–15 000 euroa. Tärkeintä pyörässä aerodynaamisuus, keveys ja jäykkyys.

Pyöräilykypärä

Kypärät maksavat 250–350 €. Kypärät hengittäviä, aerodynaamisia ja suojaavia.

Uinti

Kilpauimapuku 450 euroa.

Uimalasit 60 euroa.

 

Eri lajit vaativat urheilijoilta eri asioita. Koripalloilijan on saatava pallo läpi renkaasta, joka on asetettu yli kolmen metrin korkeuteen. Voimistelijan täytyy ponnistaa korkealle, jotta monimutkaisiin liikesarjoihin riittää aika. Liiasta pituudesta on hänelle vain haittaa.

Erilaiset vaatimukset tuottavat erilaisia huippu-urheilijan kehoja. 2010-luvun huippukoripalloilija on usein yli kaksimetrinen ja painaa yli sata kiloa. Voimistelijan pituus saattaa jäädä alle 150 senttiin ja paino alle 50 kiloon.

Oheisessa lisätyn todellisuuden sovelluksessa pääset tutustumaan viiteen huippu-urheilijan kehoon. Kun avaat upotteen älypuhelimellasi, voit nähdä urheilijat luonnollisessa koossaan ympäristössäsi.

Sovellus toimii älypuhelimessa tai tabletissa, jossa on Applen iOS 12 tai uudempi tai Android 8.1 tai uudempi käyttöjärjestelmä.

Lisätty todellisuus toimii parhaiten tilavassa hyvin valaistussa paikassa.

Sovelluksen jälkeen löydät tarkemmat tiedot kustakin urheilijasta.

 

 

 

 

Eliud Kipchoge

Kestävyysjuoksija, Kenia.

Maratoonarit ovat kevytrakenteisia. Kun painoa on vähän, sitä on helppo kuljettaa 42 kilometriä. Keskimäärin maratoonareilla rasvaprosentti on miehillä 8 ja naisilla 12.

Pieni koko auttaa myös lämmön hallinnassa. Huippu-maratoonarit ovat poikkeuksellisen kestäviä: he pystyvät juoksemaan pitkään ilman uupumista.

 

Leo-Pekka Tähti

Pyörätuolikelaaja, Suomi.

Pyörätuolikelauksessa  tärkeintä on tekniikka, jolla voima jalostetaan lajinomaiseksi liikkeeksi ja vauhdiksi.

100 metrin matkalla huippunopeus voi olla lähes 37 km/h maaliin tultaessa.

Moustapha Fall

Koripalloilija, Ranska.

Sentteri on koripallojoukkueen pisin, painavin ja vahvin pelaaja. Ei yleensä niin liikkuva kuin takamies tai laituri.

Kori on 305 sentin korkeudessa. Kun Fall nostaa kätensä ylös, hän jää renkaan yläreunasta vain viisi senttiä.

Simone Biles

Voimistelija, Yhdysvallat.

Telinevoimistelija on kevyt ja lyhyt, mutta nopea ja räjähtävän vahva, kuin ruutitynnyri. Lyhyydestä on hyötyä pyörimisnopeudessa.

Voimaa tarvitaan että pääsee riittävän korkealle, jotta monimutkaiset liikesarjat ehtii tehdä. Simone Biles hyppää 2,8 metrin korkeuteen.

Li Wenwen

Painonnostaja, Kiina.

Verrattuna muihin urheilijoihin, painonnostajilla on lyhyet kädet ja jalat. Lyhyet raajat antavat paremman vipuvarren. Energiaa säästyy, kun urheilijan ei tarvitse nostaa painoja korkealle.

Kevytsarjalaiset saattavat nostaa jopa kolme kertaa oman painonsa. Raskaansarjan Li Wenwen nostaa tempauksessa 148 ja työnnössä 187 kiloa, jolloin yhteistulos on 335 kiloa.

 

Lähteet: Urheilijat: Kansainvälinen olympiakomitea, Jyväskylän yliopisto, Mashable, Team USA, Quartz, NPR. Moustapha Fallin paino on vahvistamaton, Urheiluvälineet: aseasiantuntija Pekka Suuronen, Golfliitto, Jousiampujainliitto, Lamina, Miekkailu- ja 5-otteluliitto, Painiliitto, Ratsastajainliitto, Rullalautaliitto, Speedo, Suomen Purjehdus ja veneily, Suomen Pyöräily, Suomen Urheiluliitto, Tennisliitto, Uimaliitto, Wilson, Olympiakisat: Lähteet: Kansainvälinen olympiakomitea, The New York Times, Oxfordin yliopisto, Urheilumuseo.

Oikaisu:
Juttua muutettu 23.7.2021 kello 10.57. Korjattu virhe Li Wenwenin painossa ja pituudessa.

Sisältö