Uusi Suomen Kuvalehti -sivusto

Palkkaa maahanmuuttajanuori

Koulukinkku
Blogit Järki ja tunteet 21.4.2012 14:35

aina kun oppilaslistassa on nimi
jossa on kasa konsonantteja
ja yksi nimistä on mohammed
jännitän hieman

osaako se yhtään suomea
paljonko tässä nyt pitää opetusta eriyttää
onkohan se puolet kurssista pois
selityksenä erilaiset uskonnolliset juhlat
ja niin edelleen

ja aina tulen yllätetyksi iloisesti

näille räntäkulmille muuttaneiden
maahanmuuttajalasten vanhempien geeneissä
on ehdottomasti ripaus titanicia

kerätä kimpsunsa ja kampsunsa
jättää kaikki taakseen
ja aloittaa uusi elämä
paremman ja turvallisemman elämän toivossa

kymmenen vuoden otoksen perusteella
voin sanoa että nuo geenit näkyvät
eivät ole mitään sormi suuhun tyyppejä

ranskan ryhmässä pojat keskustelivat kesätöistä
vaalea suomalaispoika oli saanut
hampurilaispaikasta pestin
mutta iranilaispoika ei mitään mistään

hän oli kiikuttanut hakemuksensa
henkilöstöpäälliköille henkilökohtaisesti
poika totesi että pomot olivat
vaivautuneina luvanneet palata asiaan
mutta eivät ikinä palanneet

H puhuu täydellistä suomea ja farsia
sekä hyvää englantia
sopivasti ranskaa ja ruotsia

H on hirveän älykäs –
hänellä on uskomaton tapa vaistota
ihmisten mielialat ja ajatukset aivan nappiin
sekä tehdä rakentavia ehdotuksia
tilanteeseen kuin tilanteeseen

eikä hän ole mikään poikkeus

tapaamissani maahanmuuttajissa
on ollut jotakin ainutkertaisen
vahvaa voimaa
jota ei näköjään osata valjastaa
suomalaiseen käyttöön

 

 

Koulukinkku

Keskustelu

On kunnia tuntea monia ulkomaalaistaustaisia nuoria jotka osaavattäydellistä suomea jopa murteella. Ovat reippaita ja töihin tarttuvaa sorttia toisin kuin omat laiskamme. He eivät ole tajunneet suomentaa nimeään sopeutumisen merkiksi. Härmäläinen ei osaa mongertaa heidän nimiään. Kreikanuskoiset karjalaiset olivat mestareita sopeutumisessa nimien vaihtoa myöten. Vasili Potrajeffistä tuli esim. Vilho Puurunen, Ivan Boriseffistä Janne Porolainen ym. Siispä unohtaisivat ennakkoluuloja ja vaikeuksia tuovat nimensä ja olisivat rehtejä virtaisia. Tätähän suvaitsevat eivät neuvo.

Kiitos siitä, että palautat uskoni inhimillisyyden olemassaoloon vielä Suomessa.

Nimelläkään ei ole niin suurta merkitystä kuin värillä. Joillekin se on elämääkin suurempi palkkaamisen, tai edes ymmärtämisen este. Sillä, että he silloin toimivat rasistisesti ei ole väliä, vaikka itse siinä kuinka kärsisivät. Sillä he eivät voi ymmärtää.

http://eaglesflysingly.blogspot.com/2011/08/viha-vie-ihmisyyden.html

Ihmisiä tulee aina arvioida yksilöinä eikä nimen tai ihonvärin mukaan. On totta, että keskimäärin mustalaiset, venäläiset ja virolaiset ovat hieman tavallista suomalaista epäilyttävämpiä, mutta itse ainakin tiedän jokaisesta ryhmästä hyviäkin esimerkkejä. Lähi-itäläiset ja afrikkalaisperäiset suomalaiset ovat mielestäni hieman suomalaista nuorta ahkerampia, mutta suomalaisen nuoren moittiminen on silti väärin.

On paljon 50-luvulla syntyneitä työnantajia, jotka kertovat sanomaa siitä, kuinka nykynuorista ei ole mihinkään. He ovat myös tavallaan vastuussa siitä, mitä jälkipolvesta on tullut. Kaikkien tulee kumminkin ottaa vastuu teoistaan ja todeta, että ”värikkyys” voi olla enemmänkin rikkaus. En nimittäin tiedä, mihin rotuerottelullakin ihmiset tähtäävät. Tietävätköhän he itsekään…

Etnofennonuorten moittimen ei ole väärin, sillä hyvinvointi on turruttanut asenteet. Maahanmuutaja on altis kaikkeen työhön ja hyväksyy että aluksi harjoitteluvaiheessa tehdään töitä alemmalla palkalla. Nyt itetenkin SAK:n pitäisi puuttua täjhän epäsopivaan mielipiteeseen. Toinen sopimaton, että neekerit ovat hyviä asikaspalvelijoita. Parempia kuin suomalaiset kortistolaiset. Heillä on halu omin toimin saada rahaa ja lunastaa paikka yhteiskunnassa.

Kirjoitukset joissa joku etninen ryhmä asetetaan paremmaksi tai huonommaksi ovat sellaisia, jotka saavat minut voimaan pahoin, koska niissä se etnisyys, syntyperä, on tehty selittäväksi seikaksi.

Kirjoitus huokuu syvää ennakkoluuloa ja rasismia.

Olen opettanut koulussa, jossa oli kohtalaisen paljon maahanmuuttajataustaisia oppilaita.Tässä joukossa löytyi sekä älykkäitä ja sosiaalisesti lahjakkaita menestyjiä että rikollisuuteen taipuvaisia häiriköitä, useimmat tietenkin näiden ääripäiden väliltä. Siis aivan kuten kantasuomalaisisissakin.

Se yritysjohtaja joka palkkailee henkilöstöä etnisyyden perusteella on pian entinen yritysjohtaja. Näin se evoluutio vain toimii myös bisneksessä. Verovaroin operoitaessa ei tietenkään millään ole mitään väliä…

Vaikka farsin tai somalin kielen osaaminen onkin epäilemättä ”rikkautta”, useimmat firmat tarvitsevat aivan toisenlaisia työntekijöitä, yleensä sellaisia, jotka osaavat jotain tehdäkin. Emme me tarvitse suojatyöpaikkoja, annetaan työnantajien luokitella ihmisiä tarpeensa mukaan. Niihin, jotka osaavat ja niihin, jotka eivät osaa. Palkatkoon yrittäjät tuosta porukasta niitä, joita haluavat. Kyllä mamut työllistyvät, sitä mukaa, kuin heille on kysyntää ja tarvetta.

1Suomalainen: Se, että ei palkkaa maahanmuuttajia on myös etnisyyden perusteella palkkaamista. Minä ymmärsin kolumnin nimenomaan pyyntönä olla palkkaamatta etnisyyden perusteella, eli pyyntönä palkata työntekijät kandidaattien henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan.

Maahanmuuttajien vierastaminen on sinänsä ihan ymmärrettävää. Työhönottaja haluaa välttää Halla-Ahon blogissa kuvatut kauhukertomukset. Maahanmuuttajan välttely on yksinkertainen tapa päästä tähän lopputulokseen, olipa se reilua tai ei.

Näitä luetaan juuri nyt