Uusi Suomen Kuvalehti -sivusto

Koulut maan tasalle

Koulukinkku
Blogit Järki ja tunteet 28.12.2010 19:10

jouluaattona tein kierroksen
sukulaisten haudoilla
lapsuuteni maisemissa

kun äiti ja anoppi tarjosivat
vuoroin joulunpyhien antimet
minulla oli aikaa koluta vanhoja paikkoja
kaikessa rauhassa
juuso waldenin vanavedessä

kaihoisa talviaamuinen muisteluretki
härskiintyi heti alkuunsa
kun en löydänyt sääksmäen pelloilta enää
sukulaisten opinahjoa, vallon koulua

kaunis tuulenviemää-rakennus puupylväineen
oli purettu ja poltettu
ihan tarkoituksella kunnanisien siunauksella
rautakauppakodeille kaavoitetulta pellolta

en ymmärrä sitä

suomessahan ei ole muuta kuin peltoja ja metsää
sen voi jokainen todeta vaikka lentokoneen ikkunasta

vaikka lautavuorattu hirsirunkoinen koulu
olisi ollut huonokuntoinen
niin eikö täällä ole yhtään
panukailamaista perinnerakentamista jäljellä?

soitin järkyttyneen puhelun
vallon koulua käyneille sukulaisilleni
ja he tiesivät kertoa
että valkeakosken yhteiskoulua (apian yläkoulu ja lukio)
odottaa sama kohtalo

pikkuisella torilla ei ole rakennukselle enää tilaa
tilalle halutaan ostoskeskus
read my lips: citymarket

katsokaa tätä kuvaa!

en ole insinööri enkä arkkitehti
mutta eikö vanhoissa koulurakennuksissa
nähdä enää mitään mahdollisuuksia?

Koulukinkku

Keskustelu

Tervetuloa säästöjen ja uudistusten aikaan. Kouluja myydään jopa euro/kappale näinä huimina kehityksen ja kuntaliitosten aikoina.

Ajan lastenlapset kyydissäni ja sanon: tuossa oli ennen se koulu, jossa mummo aloitti koulutiensä. Pienet päät kääntyvät katsomaan sitä, mitä ei ole.

Samoin muistot valtaavat mielen aina tyhjässä kohdassa polkiessani kotiseudulla äidin luona käydessäni siitä ohi kyläilemään Sääksmäelle veljen luo. Valkeakoskella tehdään käsittämättömiä päätöksiä, joskus siellä haisi Waldenin raha, nyt siellä haisee kaupallisuus.

Kävin lukemassa entisen oppikouluni historiaa antamastasi linkistä. Oma ylioppilaaksitulovuoteni sattui välivuodelle 1967, jolloin joko abeja tai ylioppilaita oli 123. Keskikouluaikoinani kyseinen opinahjomme oli Suomen suurin, muistaakseni viisisarjainen.

Vanhoissa kansakouluissa oli ennen oppilaita. Nykyään taajamien ulkopuolella ei yksinkertaisesti ole niin paljon lapsia, että koulujen pyörittäminen kannattaisi. Eivät kaupungit ja kunnat näitä lopettamispäätöksiä mistään tyhmyydestä tai ilkeydestä tee.

Elämä on väistämättä siirtynyt kasvukeskuksiin. Lapsille ja lastenlapsille voi näyttää paljon muitakin paikkoja ja kertoa tarinoita.

Ei ollut omalla mummollanikaan näyttää koulua, kun oli kiertokoulun käynyt. Mutta ei sen enempää mummo kuin minäkään kokenut että olisimme jostain jääneet paitsi.

Koulurakennuksessa voi tehdä muutakin kuin pitää koulua. Vanhoja rakennuksia on tässä maassa purettu ihan liikaa. Niitä voi kunnostaa ja muuttaa niiden tehtävää (esim. Tampereella heinätorin varastorakennus on nyt hieno ravintola).

Koskelainen kirjoitti:
Vanhoissa kansakouluissa oli ennen oppilaita. Nykyään taajamien ulkopuolella ei yksinkertaisesti ole niin paljon lapsia, että koulujen pyörittäminen kannattaisi. Eivät kaupungit ja kunnat näitä lopettamispäätöksiä mistään tyhmyydestä tai ilkeydestä tee.

En olisi tuosta niin varma 🙂
Kyseinen koulurakennus ei ollut missään periferiassa, kaupungin keskustaan on siitä parisen kilometriä ja parin kilometrin säteellä lähitienoollakin on paljon asutusta. Luultavasti entistä kouluani ympäröiville pellolle nousevissa uusissa omakotitaloissakin on lapsia, joille tuossa olisi ollut lähikoulu vieressä. Mutta ei auta nostalgiset haikailut…

Näitä luetaan juuri nyt