Uusi Suomen Kuvalehti -sivusto

Opettajan kosketus

Koulukinkku
Blogit Järki ja tunteet 10.2.2010 20:13

kannustava taputus selkään tai päähän
kehottaa rehtori
jaa a
itse en uskalla taputtaa edes koiraa päähän
mutta empaattinen osaan olla muutenkin

oppilaan reiteen koskeminen
tai hartioiden hierominen
on minusta outoa
siinä menee selkeä kummallisuuden tunne
jota ei sovi ylittää

katselin ylen keskustelupalstan kommentteja
siellä oli yksi nuori mies
joka tykkäsi siitä että
naisopettaja taputti pyllylle

mutta kyllä siinä on eroa
ollaanko baarissa vai koulussa

kysyin aiheesta vielä kollegaltani
ja hän vastasi näin

”Käsivarsi on hyvä kohta jos on pakko koskea
(esim. saada jonkun huomio). Reisi, pylly ja naama ja minusta myös hiukset on kiellettyä – ei edes mikään outo kummallisuuden tunne vaan selvästi väärin, toisen yksityisalueelle tunkemista ja varmasti vastenmielistä. Mä sanoisin suoremmin; siis EI outoa ja kummallista vaan sikamaisen VÄÄRIN inhottavaa ja vallankäyttöä. Pitää osata kieltäytyä vaikka toinen tarjoutuisi suorastaan ja kerjäisi kosketusta, ja varsinkin jos se on vain oma urge (tekee mieli koskettaa) niin pitää olla aikuinen ja tilanteen herra, sen yläpuolella. Mä INHOON tukan pörrötystä jota näkee elokuvissa se on niin alentavaa lapsen pää on lapsen pää eikä siihen saa koskea.”

 

Koulukinkku

Keskustelu

Itse olen töissä iltapäiväkerhossa, jossa oleminen on vapaampaa ja epävirallisempaa kuin koulussa. Koskettaminenkin on monesti luontevampaa, sillä opettajan asema on usein kaukaisempi kuin ohjaajan, vaikka alkuopetuksen oppilailla monesti opettaja-oppilassuhde onkin hyvin rento ja avoin. Monet 7-8 -vuotiaat lapset pyrkivät syliin ja halaamaan, toiset enemmän, toiset vähemmän, ja toki toiset ohjaajat koetaan helpommin lähestyttäviksi kuin toiset.

Jos lapsi itse pyrkii lähelle, on mielestäni täysin sopivaa halata lasta tai ottaa lapsi syliin, kunhan toki sopivuuden rajat pidetään mielessä, ja lapsen omaa henkilökohtaista reviiriä kunnioitetaan.

Näitä luetaan juuri nyt