Uusi Suomen Kuvalehti -sivusto

Nuorten pahoinvoinnista kertovat tilastot katoavat bittitaivaaseen

Koulukinkku
Blogit Järki ja tunteet 30.12.2009 20:28

Jo olemassa olevista tilastoista pitäisi saada enemmän faktaa irti.

meidät on kaikki tilastoitu
arkistoitu ja numeroitu
pisteytetty ja arvioitu
moneen kertaan syntymästä lähtien

neuvolat tekevät pilkuntarkkaa työtä
jokainen syntymättömän lapsen sydänääni on tallessa
samoin jokainen lukiolaisen tulehtunut märkärupi
on pomminvarmasti kirjoissa ja kansissa
jokaikinen vioittunut hammaskiille on tiedossa

sama kartoitus jatkuu luokkahuoneissa päivittäin
jossa jokainen opiskelijan myöhästymisminuutti
kirjataan tarkasti Wilmaan
(siinä sitä onkin tekemistä
kun saluunan ovet käyvät vähän väliä)
jokaiselle poissaololle on oltava selitys
ja suomen serverit ovat täynnä
koululaisten arvosanoja
ja jokainen oppilashuoltoryhmän kokous
on dokumetoitu ja tallennettu
(OHR selvittää oppilaiden ongelmia
kuten kiusaamisia, lintsaamista,
huonoa opintomenestystä, mielenterveysongelmatapauksia ym.)

luin tutkimuksesta
joka käsitteli koulusurmia
tutkija ihmetteli
miksei Jokelan tapausta ollut pystytty ennakoimaan
vaikka kaikki tarvittavat koordinaatit
olivat jo kasassa ja merkit ilmassa
ja holmlund alleviivasi sanaa yksittäistapaus
tutkija oli selkeästi toista mieltä

sitten luin tänään suomalaisesta balancion -ohjelmasta
jossa voit pankkitunnukset antamalla
saada harvinaisen kätevän oloisesti
tulot ja menot yhteen piirakkaan
ohjelma analysoi tilitiedot yhteen
ja simsalabim

asiaan

eli missä ovat suomen profiloijat ja mentalistit?
eikö teidän haaviinne jää tilastoista
mitään kättä pidempää
vai onko saalis niin raskas
että katsotte parhaammaksi vaieta
toivoa parasta ja pelätä pahinta?

P.S. minulta kyllä heruu muutama vinkki
mitä tunnuslukuja kannattaisi seurata
vaikka olenkin laadulliseen tutkimukseen
kallellaan oleva humanisti

 

Koulukinkku

Keskustelu

ope oot ihqu! fanitan 🙂

Osuit täysin oikeaan, kuten Atte Oksanenkin. Ongelma on paljon syvempi, kuin kolmen nuoren teko (Gerdt mukaan lukien). Koulusurmien ehkäisy ei toteudu asekontrollilla eikä lakeja tai opettajien toimintaa muuttamalla. Ongelman ydin on syvällä ja koulusurmat ovat vain seurauksia, ei syitä.

Millä koulusurmia sitten torjutaan? Kaikki alkaa neuvolasta ja jatkuu koko lapsen ja nuoden elämän läpi aikuis- ja eläkeikään saakka. Koulusurmia ei torjuta kouluissa vaan päiväkodeissa, aivan kuten työpaikkaväkivaltaa ei torjuta työpaikoilla, vaan kodeissa ja kouluissa.

Turvallisuuteen kuuluu aina riskien arviointi. Riski on korkea ja tieto siitä on jossakin, mutta missä? Se on hajallaan eri toimijoilla ja osin väärinymmärretyn tietosuojan alla piilossa.

Miten nuorten hyvinvointia voitaisiin mielestänne edistää? ja miten lapsilla ja nuorilla olisi valmiuksia reagoida vaikeisiin asioihin? kuinka paljon kouluissa on mielenterveyttä vahvistavaa neuvontaa esimerkiksi arkisista asioista, kuten nuorten ongelmat, masennus, ahdistus, uupumus yms.?

Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihmisellä on valmiuksia reagoida , kun itsellä, koulussa, ystävillä, perheellä yms. on vaikeita asioita, sen helpompaa kasvaminen on.

Mielipiteenne palveluista, kuten esimerkiksi SPR:n sivuilla on neuvoja ja henkistä tukea ihmisille asioissa, kuten ”Läheisen kuolema. Liikenneonnettomuus. Työttömyys. Avioero. Sairaus. Ne ovat arkisia, joskus odotettujakin tapahtumia. Silti ne voivat tuntua ylipääsemättömän raskailta. Jokainen reagoi järkyttäviin tapahtumiin. Se on tervettä ja tavallista. Voimakkaita tunteita voivat herättää myös ajatukset siitä, mitä minulle tai läheisilleni olisi voinut tapahtua… Hyvä on miettiä sitäkin, miten voisimme tarvittaessa olla tukena lähimmäiselle. Näille sivuille on listattu mahdollisia tuntemuksia ja reaktioita, joita järkyttävän kokemuksen jälkeen saattaa esiintyä. Älä vertaa omaa suhtautumistasi toisiin. Reagointi erilaisiin tapahtumiin on aina yksilöllistä.” http://www.redcross.fi/apuajatukea/henkinentuki/fi_FI/

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilla http://www.mll.fi on paljon palveluita, kuten
http://www.mll.fi/nuortennetti/ vahvistusta nuoruuteen ja vanhemmuuteen http://vanhemmat.mll.fi/vpn/netti.php

Tukinet keskustelupalvelu Internetissä vaikeista asioista
http://www.secure-tukinet.net

Nuoret olivat esimerkiksi vaalikeskustelun mukaan ehdottaneet kaikille nuorille psykologikäyntiä osana kouluterveydenhoitoa. Kyseinen voisi madaltaa kynnystä hakea apua ajoissa. Normaali teiniangsti on osa nuoruutta, joten on tärkeää, että nuorille on vahvistusta myös ihan arkisessa mielenterveydessä ja välineitä reagoida vaikeisiin asioihin ajoissa. Ja että kyseinen mielletään myös viestinnässä. Mielenterveys on kaikkien ihmisten terveyttä.

Ehdotuksena ihmisten asuessa maassamuuton myötä etäällä toisistaan voitaisiin myös vanhainkoteihin ja palvelutaloihin perustaa iltapäiväkerhoja koululaisille. Iäkkäämpien ihmisten läsnäolo ja myönteinen vuorovaikutus on oleellista lasten ja nuorten hyvinvoinnille.

Suomessa voitaisiin myös perustaa YK http://www.un.org, http://www.ykliitto.fi järjestöjen, kuten on naisten hyvinvointia edistävä järjestö http://www.unifem.fi ja lasten järjestö http://www.unicef.fi miesten hyvinvointia edistävä Unimen? Unimen voisi edistää miesten ml. nuorten miesten hyvinvointia osallistamalla miehiä miesten hyvinvointiin, ja esimerkiksi pohtimaan nuorten miesten työttömyyttä, syrjäytymisen ennaltaehkäisyä yms. miesten johdolla.

”Tietopaketti nuorille Suomen väestöstä alle 30-vuotiaita on noin kaksi miljoonaa, josta noin puolet on 15-24-vuotiaita. Nuorisolaki, jonka tarkoitus on edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja sosiaalista vahvistumista, koskee alle 29-vuotiaita. Tälle sivulle kootaan ne Suomi.fi-portaalin sisältämät linkit, joissa on julkishallinnon tuottamia, nuorten elämän ja arjen kannalta tärkeitä tietoja ja palveluja. Asiaa löydät niin asumisesta, opiskelusta kuin parisuhteesta. Myös työelämätieto ja kansalaisen perusoikeudet ovat helposti ulottuvillasi.” http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/nuorille/index.html?

Miten fyysistä ja henkistä väkivaltaa voitaisiin mielestänne ennaltaehkäistä? esimerkiksi koulukiusaamista http://www.kivakoulu.fi hankkeiden lisäksi? Monien hyvien asioiden lisäksi ”Suomi on työpaikkakiusaamisen on kärkitilastoissa” http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiusaaminen. Minkälaisen esimerkin aikuiset ihmiset viestivät?

Humaanin näkökulman lisäksi väkivallan seurauksien kustannuksille on mielekkäämpää käyttöä esimerkiksi terveyspalveluissa, kulttuuriharrastuksissa yms. Jokainen henkinen ja fyysinen lyönti on pois ihmiseltä itseltään ja lähimmäisiltä.

Faktan ja fiktion sekoittuminen viihteessä esimerkiksi näkyy väkivaltapotilaita hoitavien ihmisten kommenttien mukaisesti ja tutkimusten mukaan nuorten väkivaltatilaistoissa. Lisäksi ”useiden suomalaisten ja kansainvälisten tutkimusten mukaan väkivaltauutisointi mm. koulusurmissa vaikuttaa siihen jäljitelläänkö tekoa ja asiallinen uutisointi ennaltaehkäisevästi” Tutkimus uutisoinnin vaikutuksista koulusurmissa http://www.stakes.fi/FI/ajankohtaista/tiedotusvalineet.ht

”Lempin” ylläoleva ansiokas kommentti osoittaa, kuten varsinainen artikkelikin, että tietoa ja ohjeita löytyy kyllä pilvin pimein kunhan niitä jaksettaisiin vain oppia käyttämään. Mutta tällaistahan se käytännön elämä on: ei jakseta elää kaikenlaisten ”vuokaavioiden” ja organisoitujen oppaiden mukaisesti. Elämässä on paljon kivempaakin ja vapaamuotoisempaakin tekemistä, kuten riskinottoja, viinanjuontia, piiloitsetuhoisuutta, piittaamattomuutta niin itsestään kuin lähimmäisistäänkin, etc,etc. Nykyelämänmenosta tuntuu lisäksi puuttuvan yksi asia ja sen mukana kaikki: sisäinen moraali, joka perustuu keskeisille humaanisille periaatteille(mitä ne nyt sitten missäkin aate-/uskontojärjestelmässä ovatkaan). Jos elämä pyörii vain itsekeskeisten kärsimysten (ja nautintojen) kehässä, eihän sen tuloksista ole paljoa odotettavissa ennustettavuuden ja yhteiskunnan avun/kontrollin kannalta. Ennen elämä perustui sosiaalisille yhteistoiminnan muodoille ja kaveria pyrittiin auttamaan aina kuten kusiaiset pesätouhuissaan, mutta miten nyt?

Koko asian ydin on usko tulevaisuuteen.

Ihminen (nuori ja aikuinen) kestää koviakin koettelemuksia, kunhan on toivoa paremmasta, kunhan tunnelin päässä näkyy valoa. Jos tulevaisuus näyttää epävarmalta ja synkältä, on ihan sama minkälaisia sosiaalipalveluja tarjotaan.

Ajatelkaapa mitä nykyajan nuori näkee. Omien vanhempiensa jatkovan stressin työpaikan säilymisestä tai vanhempiensa työttömyyden, jatkuvaa stressiä, uutisia työpaikkojen siirtymisestä pois Suomesta, korkeita nuorisotyöttömyyslukuja.

Miten ihmeessä edes kuvitellaan, että tuota perusongelmaa ratkaistaan joillakin sosiaalipalveluilla?

”Nuoret olivat esimerkiksi vaalikeskustelun mukaan ehdottaneet kaikille nuorille psykologikäyntiä osana kouluterveydenhoitoa.”

tää on muuten hyvä idea. Käyhän kaikki koululaiset yleislääkärilläkin joka kuuntelee ja koputtelee, niin ihan vaan yleistsekkaus kallonkutistajalla todella pienentäisi kynnystä jos on tosi tarve. Samalla tulisi ko kutistajalle hyvä kuva tilanteesta koululaisten joukossa.

Pitäisi hoitaa syytä eikä seurausta. Syynä nuorten pahoinvointiin on toivottottumuus ja epäusko tulevaisuuteen. Syrjäydytään kun jäädään ilman työpaikkaa. Tai jos töitä saadaan, niin se on epävarmaa pätkätyötä. Elämä ei lähde käyntiin.

Tuo on se pääasiallinen syy. Tiettyyn pisteeseen asti psykologin kanssakin asiaa voidaan puida, mutta eihän psykologi voi nuorta palkata töihin.

Varsinkin pojat ovat kovilla. Parisuhteessa on vallalla edelleen vanhat roolimallit. Mies on se joka perheen elättää. Työttömyys on iskenyt juuri nuoriin miehiin, ja työtön nuori mies on hyvin heikoilla. Ei tytöt työtöntä ala elättämään. Nykyään kun vielä parisuhteet päättyvät muutenkin niin helposti.

Audi mies on oikeassa, oma juttuni tuossa yllä oli tietysti vaan laastaria haavoille, mutta jospa se jotain.

Mikäs tulevaisuudenuskon vie? Tällä hetkellä on aika pahat tulevaisuudenuhkat päällä, niistä ei pääse pakoon taikomalla. Tarttis tehdä jotain, nimittäin valtion panna alkuun hankkeita jotka nuori polvi, joka elää vielä 50-60v päästä voi katsoa omalta kannaltaan järkeviksi. Keski-ikäiset ajattelee että kyllä näillä nykyjutuilla parikymmentä vuotta selvitään, ja sitten ei enää väliä.

Mörk: kiitos ystävällisestä kommentista. Mielipiteenne ehdotukseen, että Suomessa perustettaisiin YK:n miesten järjestö Unimen?

Tuota,tuota. Sanotaan että joukossa tyhmyys tiivistyy.
Etenkin arvelen näin tapahtuvan ukkoporukassa(kuten historiakin on usein osoittanut) ja, haluamatta kuitenkaan olla kovinkaan rasistinen, nähdäkseni edelleenkin ainakin tietyissä ukkovaltaporukoissa maailmalla.
Näinollen en itse kyllä pitäisi kyseistä järjestöä riittävän kiinnostavana ja toimintakykyisenä, ellei se sitten olisi nimeltään ja sisällöltään vaikkapa UNwo/men…

Näitä luetaan juuri nyt