Uusi Suomen Kuvalehti -sivusto

Kaameat juhlat

Koulukinkku
Blogit Järki ja tunteet 8.12.2009 17:03

Kun kontrollia ei ole.

minulla on aamuisin vatsassa
kuvottava tunne
ja kainaloihin kiertyy
nihkeää epämiellyttävää kylmää

koulujen itsenäisyysjuhlat
ja kaikki muut juhlat
adventit & muut kalaasit
nostavat opettajien pulssin
viulunkielilukemiin

miksi?

opettajat haluavat pitää
pitämättömät virkavapaansa
juuri niinä päivinä
kun koululla olisi jotakin yhteisiä tilaisuuksia
koska niihin mennään vastentahtoisesi
kylmä rinki perseen ympärillä
ryppynaru kireääkin kireämmällä
ja suuvärkki on samanlaisessa tiukassa krampissa

viimeksi olin sellaisissa ”juhlissa”
että halusin heti päästä
stockmannille alusvaateosaston brand manageriksi
tai ihan mihin muualle tahansa töihin
mutta ei kouluun
ei juhlasaliin
ei oppilaiden kanssa samaan tilaan
arvuuttelemaan miten tänään käyttäydytään

juuri niinä hetkinä
kun seison puolapuiden vieressä
puristaen avainnippua
haluaisin kaivaa kuoppaa
aleksilla pahimpaan jouluruuhkaan
tai ajaa päivän viimeistä lauantairatikkaa

olen huomannut koulujen juhlissa
uuden sävyn
ja se sivuaa pelkoa
arvaamattomuuden mielentilaa
jossa aikuiset eivät hallitse
400 oppilaan laumaa

kollegat välttelevät katsomasta toisiaan silmiin
koska kaikki voisivat nostaa kädet pystyyn:
emme hallitse tilannetta

kaikki kynnelle kykenevät aikuiset
ovat paenneet ja
kärrynpyörää käytävillä heittävät vain ne
jotka ovat onnistuneet pääsemään
samaan aikaan toisaalle
hammaslääkärin tai gynekologin sorkittavaksi

oppilaat kun pitävät omia leirituliaan
liikuntasalin lattioilla
mölyävät ja öykkäröivät

aikuisten otsarypistyksillä
ei ole mitään tehoa
suhistelu on turhaa
sille nauretaan
soittimia, kännyköitä, ruokaa, juomaa, karkkipapereita
kiroilua, huutelua, remakkaa

itsenäisyyspäivän kynttilät
sammuvat kouluissa ihan itsestään
kun lapset kävelevät
aikuisten yli

ratikkakuskikin voi pyytää radiolla lisäapua
jolloin sopivalta pysäkiltä
tulee pari vartijaa
heittämään karvaperseet ulos

minäkin tahdon sellaisen puhelimen

 

Koulukinkku

Keskustelu

Oikeasti, mikseivät lehdet kirjoita tästä, miksei tätä näytetä tv-uutisissa?? Miksi tämä on mennyt tällaiseksi kymmenessä vuodessa (ennen pahimmatkin kovikset istuivat aloillaan tai olivat sitten kokonaan pois juhlista, silloin tosihäirikköjä oli vain harvassa)? Miksi te vallassa olevat haluavat jättää meille tuleville sukupolville vain enemmän ja enemmän ongelmia?

En syytä sinua, opettajaparka. Syytän teidän tilanteenne piilottelijoita ja sallijoita ja varsinkin edesauttajia.

Turha kenenkään kitistä taantumasta. Meillä veronmaksajilla on varaa kustantaa nämäkin sirkushuvit.

Olisi hauska nähdä, jos joka koululaisen vanhemmille laitettaisiin pari kertaa vuodessa lasku oman piltin koulutuskustannuksista. Mitä tarkka luku lieneekään (en jaksa googlettaa) – arvaan että peruskoululaisesta 6000 euroa vuodessa, tuhansia euroja per lapsi nyt kuitenkin.

Sama se, vaikka liitteenä olisi maininta, että lasku on jo kuitattu yhteisistä varoista.

Puhun ulkomailla asuneen isän kokemuksella. Kansainvälinen koulu oli paitsi ainoa mahdollisuus (julkinen koulu ei ollut vaihtoehto), myös omasta palkasta maksettava. Kun kaksi kertaa vuodessa tulee postiluukusta useamman tonnin lasku, niin kyllä siinä alkaa olla opetuksen laadun, oppimisrauhan ja koulun toiminnan suhteen huomattavan utelias. Tuolloin totesin, että olin Suomessa suhtautunut kouluun jonkinlaisena itsestäänselvyytenä, järjestelmän olennaisena osana joka lasten on tavalla tai toisella ”suoritettava.” Olisi meilläkin syytä herätä toteamaan, että koulu on iso sitoumus, jota nyt ei ainakaan pitäisi saada sabotoida ilman seuraamuksia.

Eikö häirikköjen vanhemmille voi alkaa lähettää laskuja vaikka menetetystä koulunkäyntiajasta? Laskentaperusteena esimerkiksi vuosikustannus jaettuna koulupäivien lukumäärällä? Ja kommenttina se, että sinun huonosti käyttäytyvä kakarasi tärvää opettajien ja toisten oppilaiden aikaa, josta olet korvausvelvollinen. Tuosta lisämaksusta voitaisiin sitten myöntää paskamaisen duunin lisää opettajille, jotka noita häirikköjä joutuvat kestämään.

Helppo homma. Kouluille oikeus valita opiskelijansa. Ja sitten valtion ylläpitämiä erityisyksiköitä niille joita kukaan ei halua. Sen voi ulkoistaa edullisesti vaikka pohjoiskorelaisille. Olis kaikkien etu.

Rahalla ohjaaminenkaan ei olis hassumpi ajatus. Vaikka niin että kun lapsi on kouluiässä, niin huoltajalle annetaan koulumaksuavustus. Ja sitten koulut laskuttaa toteutuneen kustannuksen mukaan.

Yksi juttu vaan pohdituttaa: miten erotellaan ne jotka ovat ”hyväksyttävällä tavalla” kalliimpia (sokeat, kuurot ym avustajaa tarvitsevat) ja ne jotka ovat ”kielletyllä tavalla” kalliimpia (häiriköt jotka tarvitsevat lisävalvontaa)? Jos häiriökäyttäytymisen syy diagnosoidaan vaikka aineenvaihdunnan häiriöksi, niin sairaushan se on siinä missä moni muukin. Vai onko sittenkään?

Miksei kukaan puhu mitään lasten kotiloista tai kotikasvatuksesta? Miksei nykyvanhemmilta uskalleta vaatia parempaa kasvatusta ja kontrollia? Näissäkin kommenteissa on sellainen sävy että nimenomaan ne lapset ovat riiviöitä, jotka pitäisi suurin piirtein avaruuteen singauttaa raketilla. Miksei kukaan vaadi epäpätevien vanhempien vaihtamista? Mikä siinä on niin vaikeaa että aikuiset eivät pysty keskustelemaan kuin aikuiset lasten pahasta olosta?

Minä uskon että näiden häirikkölasten käytös on oire jostakin, johon nämä lapset eivät suoranaisesti voi itse vaikuttaa, eikä heitä silloin pidä syyllistää.

me opettajat rakastamme noita näppylänaamaisia epävarmuudessaan varmuuden vuoksi kaikkea juhlallista ja perinteikästä vastustavaa pikkupimujen ja lökäpöksyjen laumaa kuka muu heidän kanssaan jaksaisi päivästä päivään viikosta viikkoon vuodesta toiseen aina on pinnassa uhma ja uho viina seksi ja keljuilu ja toivoton rakkauden kaipuu sieltä tunkiolta kasvaa nupullaan olevia kasvavia eläviä luojan luomia ihmeitä jos jaksamme vielä tämän päivän ja huomisen tukea tuota velttona retkottavaa vartta kas ehkä se pysyy kohta pystyssä omillaan kurottaa valoon ja kukkaset aukeaa jos me vain jaksamme

Ylioppilas1 – olen samaa mieltä. Totta kai homma lähtee vanhemmista. Mutta jos lapsi häiriköi niin ei se asia siitä muuksi muutu. Onhan sitä itsekin tullut oltua riiviö ja häiriköityä. Ehkä sitten vanhemmilla oli sen verran auktoriteettia, että juuri kotiin kantautuvan uutisen pelote oli ihan riittävä rajaamaan häiriköinnin tietylle tasolle.

En vaan ymmärrä, että jos jossain kotitaloudessa on hommat pielessä, niin sitten 500 muun oppilaan täytyy kärsiä siitä. Totta kai sen yhden perheen kanssa pitäisi keskittyä ratkomaan ongelmia, mutta ei voi minusta olla mikään perusolettamus, että kaikki muut saavat kärsiä lieveilmiöistä. Ellei sitten ole tarkoituksena opettaa lapsille häiriökäyttäytymistä.

Myönnän senkin, että näitä asioita on tosi helppo pohdiskella kotisohvalta. Satun kyllä tuntemaan lähisuvusta yhden opettajan, enkä siksi ole mielestäni ihan pellolla näistä opetuksen hankaluuksista.

Kaiken kaikkiaan uskon kuitenkin, että vanhemmat eivät tule ajatelleeksi, että peruskoulu on 60 000 euron tukipaketti joka lapselle. Oli se sitten verovaroista tai ei, se on paljon rahaa. Toiseksi oma koulutus on yksi kannattavimmista sijoituksista, mitä ihminen voi tehdä. Jos tämän sijoituksen saa verovaroilla maksettua niin on se aika typerää tuo mahdollisuus tärvätä.

Summa summarum: olen samaa mieltä, vanhempiin tässä on tarkoitus vedota eikä niihin lapsiin.

Näitä luetaan juuri nyt