Uusi Suomen Kuvalehti -sivusto

Äiti, olen pullea

Koulukinkku
Blogit Järki ja tunteet 7.11.2009 06:21

 Alakoulujen tyttöjengit ovat sietämättömiä.

se alkoi viime kesänä
kun kaksi saman luokan tyttölasta
alkoi pohtia aikuisten kuullen
mitä koulussa oli juuri tapahtunut

ruokalassa tyttöjen paidan helmat
oli nostettu ylös ja
heitä oli moitittu pulleiksi
lopuksi nämä mielipidejohtajat
olivat kehottaneet heitä molempia
siirtymään rasvattoman maidon käyttäjiksi

25 kg 128cm pullea?

sen jälkeen on ollut vaikeuksia
löytää sopivaa päällepantavaa
vain tiukat legginsit käyvät
urheiluun tarkoitetut ulkohousut
saavat aikaan huolestuneen peilailun:
äiti, näytän pullealta näissä

ticket to heaven toppavaatteita
on turha tarjota näillä keleillä
ja olen epätoivoinen

nyt 8-vuotias tyttäreni
makaa kotona 39,6 asteen kuumeessa
ja valvoin viime yön
kun hänen nenästään tuli jatkuvasti verta

sitten hän halusi viilentävään kylpyyn
ja siinä näin taas karmean todellisuuden
kun langanlaiha luuranko solahti ammeeseen

nyt istun junassa kirjoittamassa tätä
ja olen meossa tekemään lauantaikoulupäivää
muiden vanhempien lapsille
ja tarvitsisin kipeästi lohdutusta
minäkin

 

Koulukinkku

Keskustelu

Missä olivat tyttären koulun ruokailua valvovat opettajat? Puuttuivatko he asiaan?

Onko kellään pulleata äitiä, jonka ihanan pehmeään vatsaan on hyvä nojata? Onko kenenkään muun kuin minun tytärtäni kehuttu siitä, kuinka hän on lopultakin vähän lihonut, eikä enää ole aivan tikku? Uskallammeko tehdä sitä? Puhuvatko opettajat keskenään lasten kuullen käynnissä olevasta dieetistään, esimerkiksi välituntivalvojina?

Vaikka alakoulun tyttöjengit ovatkin se viimeinen – ja myös täysin sietämätön – lenkki tässä ketjussa, niin alussa on aivan yhtä sietämättömiä lenkkejä, eli me aikuiset. On uuvuttavaa taistella vastaan, mutta en suostu luovuttamaan. Minun tyttärilläni on pullea pehmeä äiti, joka ei suostu puhumaan laihtumistoiveista tai painonhallinnasta lastensa kuullen, ei ota kohteliaisuutena ’sähän oot laihtunut!’ toteamusta eikä ikinä ihmettele ääneen lehdissä tai TV:ssä esiintyvien kanssanaistensa lihavuutta – luurangonlaihuutta kylläkin, jos lapset ovat kuuloetäisyydellä.

Kommentoi tyttärelle sitä, kuinka pientä vatsakumpua tarvitaan pitämään housut ylhäällä, tee tyttöjengi naurunalaiseksi ihmettelemällä kummallisia mielipiteitä, puhu kaikille mahdollisille siitä, kuinka vaatteet ja mainokset ja kaikki kuvamateriaali käyttää ylilaihoja naisia. Älä kauhistele, ole vihainen! Meidän tyttäriämme EI SAA masentaa ulkonäkövaatimuksilla!

Olipa surullinen postaus.

Surullinen siksi, että jo noin nuorella, pikkutytöllä on ulkonäköongelmia,
mutta toivotaan, että vain ohimeneviä.

Sehän tässä surullisinta tuntuu olevan, että nuoret tytöt eivät usko vanhempiaan jos heille sanoo, että he eivät ihan oikeasti ole lihavia. Mutta eiköhän tämä läskiksi haukkuminen ole vain yksi koulukiusaamisen muoto. Ihan selvää henkistä väkivaltaa mikä sattuu lapsiin monesti paljon pahemmin, kuin fyysinen väkivalta ja voi tehdä pahaa jälkeä epävarman lapsen tai nuoren itsetunnolle.

Näitä luetaan juuri nyt