Uusi Suomen Kuvalehti -sivusto

Kirjaton koulu?

Koulukinkku
Blogit Järki ja tunteet 3.10.2009 07:51

Lukiolaiset eivät hanki oppikirjoja.

kurssi alkaa
80% opiskelijoista istuu luokassa
tyhjin silmin ja odottaa

opetuksen pitäisi alkaa
ja kurssiohjelmassa lukee
mitkä oppikirjat tulisi hankkia

Suomen lukiolaisten liiton kiihottamina
he istuvat tympeinä odottaen
että opettaja kopioi heille
laittomasti kurssimateriaalin

koska lukio-opetuksen pitäisi
muka olla maksutonta

menkää kirjastoon
ostakaa käytettynä
kierrättäkää

mutta koulujen opetussuunnitelma
ei toteudu ilman kustantajien materiaalia
johon kuuluvat autenttiset
nauhoitteet
tehtävät
tekstit
opettajanoppaat
nettitehtävät
kokeet
and what not

huom. kustantajat tekevät työnsä huolella
ja maksavat syntyperäisille kirjailijoille
asianmukaiset korvaukset

monet opettajat eivät tajua
tekijänoikeuksista mitään
kopioivat surutta ihan mitä vaan
koska niin on aina tehty

pitäisikö minun opetustyöni ohella
repiä teille omasta selkänahastani
vielä oppimateriaalikin
joka päivälle erikseen?

vaatimuksenne maksuttomasta lukio-opetuksesta
on kohtuuton
ja työni vaikeutuu merkittävästi
kun kielten tunneilla pitäisi pelata pelkkää bingoa

lopettakaa itseriittoinen narinanne
esitätte vaatimuksia
mutta ette ratkaisuja

jotkut rehtorit ovat puolellanne
sanomalla että teillä on
enemmän oikeuksia kuin velvollisuuksia
eikä heiltä heru kollegiaalista tukea

ja samaan aikaan koulun kopiokone laulaa
tuhansia laittomia kopioita
periodin vaihtumisen merkiksi

onneksi on myös rehtoreita
jotka ottavat Suomen lukiolaisten liitosta
kunnon niska-peppu otteen
muistuttamalla että teitä
ei ole kukaan lukioon pakottanut

 

Koulukinkku

Keskustelu

Niska-perse! And what not…

Opettaja on laumansa panttivanki, valmiiksipureskelija ja vessaantaluttaja. Oikeuksia opiskelijoilla on tasan niin pitkään, kun velvollisuudet täytetään.

Suomen koulujärjestelmä tekee opintomenestystä tavoitteleville karhunpalveluksen! Ymmärtämisen, itse-ajattelun ja työnteon realiteetit unohtuvat, kun kaikki kannetaan hopeatarjottimin välitunnillaräkijäin ja käytävillä lämmittelijöiden koulupöytään.

Kuria prkl!

Tarvitaanko oppimiseen kirjoja? Todennäköisesti ei mutta opetussuunnitelma tarvitsee.

Vierasta kieltä opitaan teksteistä, koska kaikilla ei ole varaa pitkiin olekeluihin ulkomailla, joissa kieltä voi (kenties?) oppia ilman tekstejä.
Tekstien käyttämiseen pitää olla lupa. Oppimateriaalin tuottajat maksavat luvat; muuten tekstejä kopioivat rikkovat lakia. Siis opetussuunnitelmako niitä kirjoja tarvitsee? O sancta simplicitas.

Suomen Lukiolaisten Liiton tarjomat ratkaisut ongelmaan:

Ote Suomen Lukiolaisten Liiton tavoiteohjelmasta 2009:

”Lukiolaisten oppikirjakustannukset ovat liian korkeat, joten opiskelijan maksamia kirjakustannuksia on pienennettävä. Kirjojen käytettävyyteen vuodesta toiseen on kiinnitettävä huomiota välttämällä turhien uusien painosten käyttöönottoa, jotta oppikirjakustannuksia voitaisiin hillitä. Koulutuksen järjestäjän on tarjottava opiskelijoille välttämättömät tekstiteokset. Jotta lukiolaisten ei tarvitsisi ostaa turhaan uudistettuja painoksia, oppikirjat on tehtävä niin, että niitä voidaan käyttää koko opetussuunnitelman voimassa oloajan. Opetushallituksen on valvottava lukion oppikirjojen painosten käyttöönottoa.”

Suomessa koulutuksen maksuttomuus on asia, josta meidät tunnetaan ja josta me suomalaiset itse olemme ylpeitä. Idea ei kuitenkaan käytännössä toteudu lukiolaisten osalta, sillä opiskelussa välttämättömien oppikirjojen hankinta voi maksaa opiskelijalle useita satoja euroja vuodessa. Kirjoja kierrätetään jo nyt, mutta ongelmana ovat oppikirjojen vuosittain uudistuvat painokset. Koulut lähtevät tähän kierteeseen mukaan sanomalla ettei opiskelija voi osallistua kurssille ilman oppikirjan uusinta painosta, vaikkei sisältö olennaisesti olisikaan oppikirjassa muuttunut.

SLL ei halua viedä kirjantekijöiden tai kustantajien toimeentuloa, mutta ei myöskään opiskelijoiden ja heidän perheidensä tuloja. Useiden satojen eurojen kirjamenot ovat mietinnän paikka mille tahansa perheelle puhumattakaan yksinasuvista lukiolaisista. Lukio-opiskelun täytyy säilyä avoimena kaikille, ei vain niille joilla on varaa. Kirjoista aiheutuvat kulut eivät saa olla este kenenkään lukio-opiskelulle.

Tässä asiassahan on olemassa muitakin ratkaisuja kuin nykytila ja mustavalkoisuus-ehkä niihin pääseminen kestää vähän aikaa, mutta jos ne ovat toimivampia, niin vaivannäkö kannattaa. Sähköinen oppimateriaali voi esimerkiksi tarjota uusia mahdollisuuksia.

Koska olet itsekin selvästi turhautunut tähän nykyiseen systeemiin, olet varmasti yksi innokkaimmista joukossa sitä kehittämässä. Eihän kukaan halua, että joku tippuisi ulos koulutusjärjestelmästä päättömien kirjakustannusten takia, eihän?

One two three,

Olet aivan oikeassa. Itse asiassa olen yksi innokkaimmista sähköisen oppimateriaalin kehittäjistä ja mukana kärkikahinoissa, mutta suurin osa Suomesta on vielä katvealuetta. Koneita saati langattomia yhteyksiä ei ole edes kehä kolmosen läheisyydessä. Materiaaleja olisi, välineet puuttuvat.

Kuka muuttaa opetussuunnitelmaa? Opetushallitus, eivät opettajat tai kirjankustantajat.

Miksi niin usein? Hyvä kysymys.

Onko tosiaan pakko? Esimerkiksi tämä suullisen kurssin pakkotarjoaminen sotkee koko pakan. Hyvä opettaja laittaa opiskelijat puhumaan kieltä muutenkin. Ja taas tehdään uusia kirjoja…

Miksikähän kukaan ei vaadi lukiolaisten kirjoja ilmaisiksi (paitsi ilmeisesti SLL)? Sillähän asia ratkeaisi… Tai esimerkiksi kirjastoihin lisää lukiokirjoja? Kirjastipendejä värävaraisille? Vai onko se nykyaikana liian leimaavaa? Laiton kopiointi on tosiaan laitonta ja on aika erikoista, jos esimerkiksi rehtori sellaiseen kannustaa.

Sähköinen materiaali taas vaatii tietokoneita koteihin – siitähän tulee seuraava kysymys, että onko sellaista mahdollista vaatia?

Näitä luetaan juuri nyt