Uusi Suomen Kuvalehti -sivusto

Roskaa!

Koulukinkku
Blogit Järki ja tunteet 14.9.2009 06:01

koulujen pihat
ovat lohduttomia paikkoja

vietän välituntivalvonnat
roskia keräten

poimin paljain käsin
tupakantumpit
lasinsirpaleet
tyhjät ja puolityhjät mehutölkit
lytätyt pantilliset juomatölkit
karkkipaperit
tyhjät tupakka-askit
käytetyt nenäliinat
karkkiaskit
pullonkorkit
purkkapaperit
nuuskarasiat
sipsipussit
Pringles-purkit
käärepaperit
paperipussit
jäätelötikut
tikkaritikut
pienet mehutetrat
ja niiden pillit
kahvimukit
jätskipaperit
pikaruokien käärepaperit
käytetyt muovipussit
banaaninkuoret

oppilaiden katsellessa

vartissa kerää
helposti jätesäkillisen
joka viikko

minun esimerkkini
ei ole auttanut yhtään
miksei?

 

Koulukinkku

Keskustelu

Eivät lainehdi roskista ainoastaan koulujen pihat, vaan myös virkistysalueet, uimarannat, torit, puistot…
Helsingin keskustassa ei liene paikkaa, jossa ei roskiin törmäisi, ei porttikongia eikä ravintolan kuvetta, jossa ei virtsa haisisi.

Mitä isot edellä, sitä pienet (valitettavasti) perässä

Luettelosta voi päätellä että naposteltavat maistuvat teineille, nämä roskat ovat ympäristön ja oman itsen laiminlyöntiä. Välinpitämättömyydestä tulee tapa ja se leviää kaikille elämän osa-alueille. Kuten Britanniassa sanotaan, ”Can’t be bovvered”.

Itse olen ottanut tavakseni, että aina kun näen kadulla lapsen/nuoren, joka heittää roskan maahan, menen nostamaan sen heti hänen perässään, niin että hän näkee sen. Tiedä sitten onko siitä mitään apua. Ikä auttaa yleensä tuohon roskien viskelyyn.

Minulla oli myos tapana, nahdessani jonkun heittavan karkkipaperin maahan, poimia se ja vieda heittajalle. Hymyilin ja sanoin etta tama varmaan putosi hanelta. Ei siita mitaan apua ollut. Paperi heitettiin kadulle kun oli jaanyt kauemmaksi. Myos seksuaalista suuntautumistani epailtiin.
Puukkoa ei sentaan tarjottu koskaan.
Ei siita mitaan apua ole. Ellei kotona koskaan kiinniteta roskaamiseen, syljeskelyyn, kiroilemiseen, spreijaamiseen, mitaan huomiota, ei sita Suomessa enaa saada myohemmin pois kitketyksi.

Singaporessa siihen on pystytty. Siella yksilo on vastuussa tekosistaan. Ei yhteiskunta, opettaja, poliisi.

Suomalaiselle pitaa ensin opettaa miten persus pyyhitaan ja nenu niistetaan. Siten vasta toisen asteen yhtaloratkaisua.

Yksi mahdollisuus on tosiaan kasvattaa lapsista vastuullisia yksilöitä. Kummallisen pieni vähemmistö saa kadut lainehtimaan roskista. Ei kaikilla riitä kiinnostus kasvattaa lapsia huomioimaan roskaamista.

Näin ollen paluu vanhaan kunnon talonmies-toimintaan tuottaa tulosta. Kultaisella 60 (ja 70)-luvulla lapset tiesivät minne pystyi mennä vetelehtimään ja millä pihoilla pyöri pahansisuisia talonmiehiä.

Valitettavasti menneeseen ei ole paluuta. Viihtyvyydellä ja palvelun tasolla on harvoin merkitystä ”liikelaitoksen” johdon talousluvuissa. Halvalla saa huoltoyhtiön, joka ajaa nurmen kerran kuussa ja vaihtaa lamput, kun jaksaa.

Aamulla töihin pyöräillessäni ryhmä alakouluaisia polki edessäni kohti opinahjoaan. Olin juuri ohittamassa heitä, kun yksi poika viskasi kädestään juomamukin pyörätien pientareelle. Puutuin asiaan ja pyysin poikaa palaamaan nostamaan mukin, pillin ja muovikannen ja viemään ne roskiin.

Eikö roskaajalla tosiaankaan käy mielessä miltä elinympäristömme näyttäisi jos kaikki toimisivat samalla tavalla? Toisaalta hällä väliä- asenteen ymmärtää, kun on nähnyt kuinka välinpitämättömästi monet aikuiset käyttäytyvät. Mistäpä muualta nuori esimerkkinsä ottaisi.

Koko tarina blogissa http://viestitin.blogspot.fi/2012/09/mista-naita-roskaajia-tulee.html

Usean nimimerkin takaa palajstuu fasisti ja oikeuksien rajoittaja, jotka pitäisi ilmiantaa oikeuskanslerille. Että mennään åpuuttumaan roskien poistoon, mitkä kuuluvat talonmiehelle, eikä saa toisten lapskaisten asioihin puuttua, sillä se loukkaa yksilönvapautta. Taitavat kirjoittajat olla niitä Niinistön syrjäytymisoppien kannattajiakin vielä. Onneksi meillä vasemmisto ei salli opettajien tarkastaa alaikäisten kasseja, sisäälvätpä ne mitä tahansa kiellettyä, eikä salli jälkkärin asemesta siivoustoimia. Ihanaa että meillä on demari opetusministerinä. Saamme lisää häirkköpentuja ja myöhemmin niistä venkoilijatyöläisiä ja varhaiseläkeläisiä. Näin saavat virkalijat sitten raaka-ainetta, hoivatteja ja työtä.

Näitä luetaan juuri nyt