Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Yritystukijärjestelmä on rikki

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 5.3.2015 10:42
Suomalainen liike-elämä ei pärjäisi ilman Tekesiä, ELY-keskuksia ja muita rahoituslaitoksia. Yhteiskunnan rahaa tarvitaan erityisesti bisneksen alussa, kun pitää meuhkata, investoida ja etsiä parasta keinoa tehdä rahaa. Itsekin olen saanut Tekesiltä ja ELY-keskukselta rahoitusta firmoihini ja olen j...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Suomeen on kehittynyt erilaisten liiketoiminta-asiamiesten ja konsulttien rälssi, joiden tehtävänä on rahoittaa oman toimintansa pyörittäminen.Toiminnan tuloksellisuus mitataan sillä. kuinka monta palaveria, workshopia ja seminaaria ollaan pidetty. Tiekartat ja strategiat jäävät hyllyyn pölyttymään.

Kuusela on oikeassa, systeemi on rikki. Toisaalta, hän ottaa kantaa asiaan vain startuppien näkökulmasta, kun mukaan lasketaan suuremmat yhtiöt, niin sana ”rikki” on vähättelyä:

http://www.hs.fi/kotimaa/a1360987136502

Viskipuolue kannattaa tämän himmelin lopettamista, jolloin yhteisöveroa voidaan laskea vastaavalla summalla. Startuppien rahoitus on byrokraattien päätösten sijaan järkevämpi järjestää joukkorahoituksella, joka pitäisikin laillistaa hetimmiten.

Ystävällisin terveisin,
Amos Ahola
Eduskuntavaaliehdokas,Viskipuolue/Piraattipuolue,Helsinki
https://www.facebook.com/viskipuolue
http://www.viskipuolue.fi/

Tekes:
”Rahoitus voi olla joko lainaa tai avustusta. Rahoitus riippuu siitä, mitä yritys projektissa tekee. Laina on matalakorkoista eikä sitä varten tarvita vakuuksia. Jos projektin tavoitteet jäävät perustellusta syystä saavuttamatta eikä projektin tuloksia voida hyödyntää, osa lainasta voidaan muuttaa jälkikäteen avustukseksi.

Tekesin rahoitus maksetaan pääsääntöisesti jälkikäteen toteutuneiden kustannusten perusteella, mutta lainarahoituksesta osan voi saada ennakkona.”

Totta. Kun viisaat virkamiehet ja konsultit laativat hienoja ohjemia täynnä kaunista sanahelinää ja -kolinaa, avustusten hakijoiden pitää osata sovittaa hakemuksensa samaan kaunopuheiseen kolinaan sen sijaan, että voisi yksinkertaisesti ja suoraan kertoa mitä aikoo tehdä ja mihin rahaa taritsee.

Näitä luetaan juuri nyt