Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Yritystukijärjestelmä on rikki

Blogit Hupparihörhö 5.3.2015 10:42
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Suomalainen liike-elämä ei pärjäisi ilman Tekesiä, ELY-keskuksia ja muita rahoituslaitoksia. Yhteiskunnan rahaa tarvitaan erityisesti bisneksen alussa, kun pitää meuhkata, investoida ja etsiä parasta keinoa tehdä rahaa.

Itsekin olen saanut Tekesiltä ja ELY-keskukselta rahoitusta firmoihini ja olen jokaisesta eurosta kiitollinen. Olen myös tavannut monta mahtavaa virkamiestä, jotka tekevät pyytettömästi hyvää duunia meidän yrittäjien eteen.

Suomalainen yritystukijärjestelmä on kuitenkin rikki. Se jättää alkuvaiheen yritykset pulaan, pakottaa valehtelemaan ja tukien suuntaamisesta päättävät väärät ihmiset.

Tässä kolme asiaa, jotka pitäisi korjata.

Jälkimaksut lopetettava

Suurin osa yritystuista maksetaan jälkikäteen, maksukuitteja vastaan. Tämä tarkoittaa, että yrityksellä on oltava tilillään ylimääräistä mammonaa, jos se haluaa käynnistää valtion tukeman kehitysprojektin. Ihan kiva. Jos sattuu olemaan rikas firma ja haluaa vähän tuotekehittää.

Jälkimaksatukset jättävät kuitenkin ison osan yrityksistä tukijärjestelmän ulkopuolelle tai pakottavat sietämättömiin säätöihin.

Jos kassassa ei ole rahaa, projektit pitää rahoittaa joko lainalla tai sijoituskierroksella, jossa myydään osa firmasta. Tuoreet firmat eivät kuitenkaan saa helposti pankista lainaa, joten on luovuttava osakkeista.

Rahoituskierrokset ovat toki arkea esimerkiksi startup-yrityksille, mutta ei niitä Tekes-projektien takia kannata järjestää. On typerää luopua osakkeistaan liian halvalla, jotta saa pyöräytettyä kassassa rahaa, jonka saa kuitenkin kohta tukena takaisin.

Valehteluun pakottamiselle stoppi

Liian moni yritystuki auttaa lähinnä konsultteja, jotka tekevät liiketoimintakartoituksia, kansainvälistymissuunnitelmia tai muita papereita, jotka yrittäjä heittää roskiin heti kun bisnes alkaa vetää.

Ei ole mitään mieltä fantasioida ja kartoittaa bisnesmahdollisuuksia loputtomasti. On yleensä tehokkaampaa tehdä ja kokeilla, altistaa tuotteitaan asiakkaille. Silti leijonanosa tuista suunnataan hahmotteluun, kartoittamiseen ja loputtomaan powerpoint-pohdintaan.

Tilanne on niin absurdi, että yrittäjät joutuvat valehtelemaan. Saatuaan tukipäätöksen he suorittavat tarvittavat kartoitukset nopeasti ja käyttävät loput rahat oikeaan, tuloksia tuottavaan tuotekehitykseen ja bisnekseen. Laskuihin merkitään toki pelkästään kartoituksen valmistelun suunnittelua. Onko se rikollista vai pelkästään järkevää?

Annetaan yritysten päättää

Mitä nämä ohjelmat oikein ovat? Miksi Tekesin, Sitran ja muiden rahoituslaitosten virkamiehet päättävät bisnestrendeistä perustamalla loputtoman määrän tukiohjelmia ja antamalla niille ovelia nimiä kuten ”Uusi juoni Suomelle” tai ”Fiiliksestä fyrkkaa”?

Tällä hetkellä rahoituksen saaminen on usein täyttä tuuripeliä. Jos oma liiketoiminta ei osu koneiston määrittelemiin ohjelmiin, tukea ei saa.

Absurdia, sillä ei kai yhtään yritystä ole ikinä perustettu täyttämään jonkin tukiohjelman vaatimuksia?

Mitä pitäisi tehdä

Koska olen tällainen idealisti ja naiivi ihminen, rohkenen tarjota sotkuun ratkaisun. Siinä on kolme kohtaa.

Yritystuet tulee maksaa firmoille etukäteisesti. Tuotekehitys vauhdittuu, eikä turhaan vaikeiluun kulu energiaa ja aikaa.

Rahat tulee suunnata selvittelyistä tekemiseen.

Tukiohjelmat nykymuodossaan voisi vaikka lopettaa. Yritysten tulee saada päättää, mikä on trendikästä ja mahtavaa. Kun virkamiesten aika käytetään ohjailun sijaan yritysten kuuntelemiseen ja mahdollisimman hyvään palvelemiseen, saadaan yhteisille rahoille hyvä tuotto.

Olisiko tällainen ihan tyhmä idea? Todistakaa, että olen väärässä, pliis.