Yrittäjä tykkää ruikuttamisesta

Suomalainen yrittäjä on ihan paras ruikuttamisessa. Varsinkin virkamiehiä haukutaan, vaikka nämä antavat yrittäjälle rahaa.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Yhdessä asiassa suomalainen yrittäjä on ihan paras. Nimittäin ruikuttamisessa. Varsinkin virkamiehet joutuvat kuulemaan yrittäjien narinaa aivan liikaa.

Tänään taas yksi innovaattori avautui lehdessä, kuinka hän on ”turhautunut paperisotaan”. Kansainvälisesti huomioidun hittikeksinnön kehittäjä, vipukirveen isä Heikki Kärnä, 74, totesi Helsingin Sanomissa, että ”Kaikki se byrokratia . . . Siihen on mennyt enemmän aikaa kuin koko kirvesprojektiin. Se on todella turhauttavaa.”

Vipukirves on hieno keksintö, mutta tässä vaiheessa kyseessä on pelkkä hieno idea, kunnes väline kaupallistetaan. Artikkelin perusteella Kärnää lähinnä harmittaa kirveen suuri kysyntä.

Hesarin toimittajakin on totaalisen kuutamolla. Uutistoimittaja Juntunen tulkitsee tilannetta näin: ”Aloittelevien keksijöiden elämä kävi Suomessa alkuvuodesta entistäkin hankalammaksi. Jos ei ole yritystä, ei enää voi hakea rahallista tukea prototyypin valmistamiseen tai keksinnön ainutlaatuisuuden selvittämiseen. Yrittäjätkin tarvitsevat 50 prosenttia omaa osuutta, ennen kuin voivat saada tukea.”

No voi voi! Tottakai bisneksen kasvattamiseen tarvitaan yritys. Ja ei kai valtio voi antaa kaikkea rahaa liiketoimintaan, vaikka idea on hyvä? Nyt halutaan pitää voitot, mutta valtion vaaditaan poistavan yritystoiminnasta riskit.