Ylen Suomi 100 -sarja on kamala

Suomen luonto on tylsää. Varsinkin helikopterikuvissa muzakilla pilattuna.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Suomi täyttää 100 vuotta. Ootteko kuullu? Satavuotista Suomea juhlistetaan patetia-kisalla, jossa parhaiten pönöttävä voittaa.

Nyt kisaa johtaa Yleisradio ”Meidän maamme”-ohjelmasarjalla, jota tuupataan kotikatsomoihin kai päivittäin ja jossa Suomen luontoa esitellään helikopterikuvin.

Periaatteessa idea on mainio, paitsi: Suomen luonto on aika tylsää. Kun lentokuvassa näytetään sitä Lapin ainutta vesiputousta, joka roiskuu laiskasti moreeniin, ei voi olla miettimättä Norjaa, jossa putoukset ovat kilometrin korkeampia. Sama homma tuntureiden kanssa.

Sarjan tekijöillä on myös selkeä vesistöfetismi. Kuinka jokaiseen kuvaan on saatu joki, puro tai lammikko? Onko taustalla ajatus, jossa lätäköt ja ojat kuvaavat elämän virtaa? Diippii.

Entäs se musa sitten. Voi hyvä luoja, miten huonoa musiikkia. Internetissä arveltiin pitkään, että kyse olisi teostovapaasta musiikkipankkisävellyksestä, mutta totuus on vieläkin kauheampi: monotoninen vingutus on tilattu amerikkalaiselta säveltäjältä, Jane Antonia Cornishilta. Yleisradio on siis maksanut muzakista. Ulkomaiselle artistille.