Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Ylen pitää olla Facebookissa

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 17.12.2016 12:18
Iltalehden vastaavan päätoimittajan mielestä Yleisradio ei saisi toimia somessa. Kari Kivelä jopa vihjailee mediasetämäiseen tapaansa, että Yle ”venyttää kyseenalaisesti Yleisradiolakia”. Voi mahoton ja hyvänen aika, kuinka joku voi olla laskelmoivasti väärässä. ”Laista poikkeavaa ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Kivelälle tiedoksi, että myös Ylen puhelimissa käytetään tietääkseni Soneraa, joka on sen ”kilpailija”, kuten markkinauskovaiset kaikkea mahdollista ja mahdotonta tässä maailmassa kutsuvat.

FB/Youtube on Soneraa ja Elisaa vastaava välitysfirma. Eli mikä on marinan todellinen syy?

Arvoisa Hupparhörhö!
Vaikka itseään pitäisikin digimaailman suurena asiantuntijana on hyvä erottaa mediat ja niiden jakelutiet eli verkot toisistaan. Et kait ole sitä mieltä, että Yle:n tulisi antaa sisältönsä esim. Netflixin käyttöön. Olisin toivonut sinulta perusteltua näkökulmaa asiasta enkä pelkkää rakkikoiran räksätystä.

Nelisilmä, ihan mielenkiinnosta kysyisin, miksei Ylen sisältöjä saisi näyttää Netflixillä? Kun lakisääteinen tehtävä kuitenkin on tavoittaa kaikki ja tarjota sisältöjä kaikille kansanosille?

Minusta Kivelällä on pointti, vaikka opportunistiselta hän kuulostaakin. Kas, se neutraali, radiotaajuuksiin verrattava välitystie on Internet. Youtube, Facebook ja Netflix on Internetiä hyödyntäviä kaupallisia palveluita, ja on oikeasti hyvä kysymys, miksi julkisen palvelun yleisradioyhtiö on mukana pönkittämässä niiden lähes monopolistista asemaa.

Ylen Areena ja Elävä arkisto ovat palveluita, joissa ei ole mitään epäilyttävää, paitsi ehkä se, että niissä käytetään kaupallisia suljettuja ääni- ja videoformaatteja. Toisaalta tämä lienee toisinaan välttämätöntä, että saadaan tarjolle materiaalia, jota sen oikeudenhaltijat eivät muuten suostu tarjolle antamaan.

Tai siis ei ole mukana pönkittämässä Netflixin asemaa, ajatusvirhe.

Tavallaan totta, Janne. Mutta tavallaan en usko että Ylen käyttämät videoplayerit olisi Ylen koodaamia, eiköhän ne ole ihan suuryrityksiltä hankittuja sovelluksia. Ongelma lie siinä, että alle 20-vuotiaat eivät löydä Yle Areenaa eikä Elävää arkistoa, he katsovat katsottavansa YouTubesta, Facebookista ja Netflixiltä. Tämä on useissa mediatutkimuksissa todettu. Ja Ylen lakisääteinen tehtävä on tarjota heillekin sisältöä.
Ja tv-lähetysten lähettämiseen Yle käyttää ulkomaista Digitaa, jolla on maassamme monopoliasema.