Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Yhdyssanavammaiset

Blogit Hupparihörhö 23.4.2016 14:54
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Sosiaalinen media on jakanut meidät kahteen luokkaan: kirjoitusvammaisiin ja älykkäisiin.

Kirjoitusvammaiset riehuvat rasistiryhmissä tai naurettavilla aforismifoorumeilla, me älykkäät taas narisemme keskenämme ja kilpailemme näppäryyden piirimestaruudesta. Ja pilkkaamme kirjoitusvammaisia.

Mistä kirjoitusvammaisen tunnistaa? No, yhdyssanoista tietenkin. Jos ei osaa yhdyssanoja, on automaattisesti rasisti tai ainakin moukka. Ja laillinen kohde pilkalle.

Koskaan aikaisemmin ei kirjoitustaito ole ollut näin merkittävässä roolissa, kun yhteiskuntaluokkia rajataan. Some on armoton paikka ihmiselle, joka saattaa olla nerokas, ahkera tai lempeydessään pyhimys, mutta sattuu kirjoittamaan ”posti auto” tai ”maahan muuttaja”.

Tunnen paljon tyyppejä, jotka eivät osaa kirjoittaa. Tai siis osaavat toki laittaa ajatuksensa paperille, mutta teksti on kieliopillisesti kauheaa, välimerkkejä käytetään miten sattuu ja erityisesti yhdyssanat aiheuttavat lukijoissa vaivaannusta ja myötähäpeää. Nämä hahmot menestyvät liike-elämässä, ovat erinomaisia työntekijöitä, tarjoavat mahtavan inspiroivaa keskusteluseuraa tai ovat vaikkapa hyviä vanhempia lapsilleen. Mutta somessa heitä ei näy. Koska kyllä he tietävät puutteensa.

Kuinka kauan me suvakit jaksamme pilkata ihmisiä, joilla on puutteita äidinkielessä? Naurattaako ketään enää, kun joku näppärä toimittaja tai konsultti matkii rasistia kirjoittamalla Facebookiin ”Isäm maan puolustaja”?

Se on kuulkaa, ihan sama, jos jossain päivityksessä on kielioppivirhe. Kunhan ajatus tulee esille. Yhdyssanavammaisiin kohdistuva rasismimme on noloa ja epäreilua. Se myös estää monen osallistumisen sosiaalisen median keskusteluihin.

Paitsi ettei minulle ainakaan ole. Olen nimittäin itsekin syyllistynyt yhdyssanavirheisiin Facebookissa. Muistan niistä jokaisen.