Yhdyssanavammaiset

Kauanko me suvakit vielä jaksamme pilkata ihmisiä, jotka tekevät virheitä yhdyssanoissa? Eikö olisi aika tajuta, että sekin on rasismia?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Sosiaalinen media on jakanut meidät kahteen luokkaan: kirjoitusvammaisiin ja älykkäisiin.

Kirjoitusvammaiset riehuvat rasistiryhmissä tai naurettavilla aforismifoorumeilla, me älykkäät taas narisemme keskenämme ja kilpailemme näppäryyden piirimestaruudesta. Ja pilkkaamme kirjoitusvammaisia.

Mistä kirjoitusvammaisen tunnistaa? No, yhdyssanoista tietenkin. Jos ei osaa yhdyssanoja, on automaattisesti rasisti tai ainakin moukka. Ja laillinen kohde pilkalle.

Koskaan aikaisemmin ei kirjoitustaito ole ollut näin merkittävässä roolissa, kun yhteiskuntaluokkia rajataan. Some on armoton paikka ihmiselle, joka saattaa olla nerokas, ahkera tai lempeydessään pyhimys, mutta sattuu kirjoittamaan ”posti auto” tai ”maahan muuttaja”.

Tunnen paljon tyyppejä, jotka eivät osaa kirjoittaa. Tai siis osaavat toki laittaa ajatuksensa paperille, mutta teksti on kieliopillisesti kauheaa, välimerkkejä käytetään miten sattuu ja erityisesti yhdyssanat aiheuttavat lukijoissa vaivaannusta ja myötähäpeää. Nämä hahmot menestyvät liike-elämässä, ovat erinomaisia työntekijöitä, tarjoavat mahtavan inspiroivaa keskusteluseuraa tai ovat vaikkapa hyviä vanhempia lapsilleen. Mutta somessa heitä ei näy. Koska kyllä he tietävät puutteensa.