Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Wolt ei edusta dystopiaa

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 14.11.2015 17:34
Viime päivinä kaveripiirini on joutunut kinkkisen kysymykseen ääreen: kumpi edustaa paremmin pahuutta, Juha Sipilän hallitus vai Miki Kuusen, Juhani Mykkäsen ja muiden nuorukaisten Wolt. Ravintolaruuan kuskaamiseen keskittynyt Wolt-startup nousi otsikoihin kätevästi juuri Slushin aikaan, kun Mykkäse...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Hauska teksti, ja muutenkin olen yleensä fanittanut blogiasi. Jos saan pyytää sen verran tarkkuutta kritiikkiin, niin viitsitkö korjata nimeni oikein (tekstissä kahdesti ”Porokuru”).

Tästä kohdasta:

”Porokuru oli vielä pari päivää aiemmin luullut Woltin olevan vain ruuan esitilaamiseen tarkoitettu startup – siis ideana tyhmempi kuin kuljetuspalvelu”

Tiedät varmasti, että Wolt aloitti ruuan esitilaamiseen tarkoitettuna startuppina ja laajensi kuljetuksiin myöhemmin kesällä. En ollut tietoinen kuljetuksista elokuussa, kun haastattelin Hanna Kuuselaa, joka käytti Woltia yhtenä esimerkkinä. (Jutun lopussa lukee, että haastattelu on tehty kesällä, ja kesällä myös jätin valmiin jutun toimitukseen, joka päätti julkaista sen vasta nyt Slushin yhteydessä).

Täällä sitten lisää siitä, ovatko kaikki kasvuyritykset dystooppisia riistäjiä:

http://blogit.kansanuutiset.fi/toimittaja-testaa/mista-slush-viha-syntyy/#comment-392

Hyvät jatkot Hupparihörhölle!

Oi sori! Nimi korjattu. Ja kiitos kommentista.

Olen toki sitä mieltä, että jutussa olisi kannattanut mainita bisnesmallin oleellinen muutos, varsinkin jos sitä käytetään kriittisenä loppukaneettina.

Hyvää jatkoa myös sulle Pontus, toivon TODELLAKIN, että vasemmiston suunnalla startup-kritiikki kovenee ja sen laatu terävöityy. Vähän yksinäistä ollu :P

Löytyykö linkkejä Mykkäsen ja Kuusen kommentteihin?

Bisneksen rakentaminen on eittämättä haastavaa, mutta jos jokainen sidosryhmä ei hyödy bisneksestä, malli ei ole tasapainoinen/kestävällä pohjalla.

Löytyi Mykkäsen päivityksiä. Kertoivat ensi viikolla julkaisevansa mahdollisimman avoimen mallin palkkaukseen liittyen.

Yleisesti ottaen toimintamallissa kummastuttaa, että kyseiset toimijat (ilmoittavat olevansa vain markkina-alusta tms., kuten Uber) jättävät työntekijöille vastuun hoitaa kalusto, vakuutukset, verot, eläkkeet ja juoksevat kulut, ja vapauden olla käytettävissä tai ei, mutta lähes yrittäjämäisestä statuksesta huolimatta, henkilöt eivät saa itse hinnoitella toimintaansa. Näin puhutaan firman puolesta hyvästä maksusta (verrattuna saman alan työntekijöihin), mutta jos siitä miinustaa kaikki kulut/maksut, ei välttämättä ollakaan erityisen juhlavan tulon äärellä, eläkekertymästä puhumattakaan. Painotus viestinnässä on myös usein siinä, miten kätevästi ja halvalla asiakkaat saavatkaan asioita, mutta miten tosiaan se ns. työntekijäosapuoli…

Noh… tulevaisuus näyttää löytyykö tasapainoinen/kestävä malli…

Näitä luetaan juuri nyt