Voivatko paperityöläiset perustaa startupeja?

Voiko työntekijän mentaliteetilla varustettu ja alas lyöty ihminen vääntää päässään taikavipua, joka tekee duunarista startup-valopään?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Perjantaina kävin Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa saarnaamassa startupien ihanuudesta.

Pohjatöiksi tutkin Kymenlaakson elinkeinoelämää ja masennuin. Mietin, onko seutukunnan lamaantuminen jo sitä luokkaa, että hupparihörhön startup-saarnaaminen on pelkästään kornia, ellei jopa loukkaavaa.

Voikkaan paperitehtaan sulkemisesta 2006 alkanut rakennemuutos on vienyt tuhansia työpaikkoja Kymenlaaksosta ja EK:n suhdannebarometrissakin odotetaan vaisua syksyä.

Rappeutuminen näkyy jo katukuvassakin. Esimerkiksi Kouvolassa hinnat ovat halpoja. Torilta saa perunaa puoleen hintaan verrattuna Helsinkiin ja keittolounas kivassa uudessa kahvilassa maksaa 6,5 euroa. Autot ovat vanhoja.

Kymenlaakso on ollut perinteisesti työläisten seutua. Kun nyt suuret työnantajat kenkivät väkeä pihalle, pitäisi paikallisten tehdä asenteissaan täyskäännös, alkaa yrittäjiksi. Mutta voiko työntekijän mentaliteetilla varustettu ja alas lyöty ihminen vääntää päässään taikavipua, joka tekee duunarista startup-valopään?